Barona rekrytoi ulkomailta ensimmäiset kaupan alan työntekijät osuuskauppa Arinalle

Barona 11.12.2023

Palveluyhtiö Barona rekrytoi ensimmäistä kertaa ulkomailta osaajia kaupan alan töihin. Filippiineiltä rekrytoidaan 15 henkilöä Osuuskauppa Arinalle Pohjois-Suomen eri paikkakuntien ruokakauppoihin. Osaajat rekrytoidaan pysyviin työsuhteisiin ja tarkoitus on, että he jäävät Lappiin pysyvästi töihin ja asumaan.  

Taloussuhdanteesta huolimatta osaajapula on merkittävä haaste tälläkin hetkellä monilla aloilla. Lapissa rekrytointi kaupan alan tehtäviin on vaikeaa, kun työntekijöitä haetaan myös matkailusesongin ulkopuolelle. Kotimaasta ei tarvittavaa työvoimaa ole löytynyt. 

Filippiineiltä saapuu 15 työntekijää Suomeen ensi keväänä. He saapuvat työskentelemään mm. Sodankylään, Ivaloon, Muonioon, Kittilään, Kolariin ja Pelloon. 

Arina haluaa nyt solmitulla yhteistyösopimuksella turvata asiakasomistajien palveluiden jatkumisen myös niillä paikkakunnilla, joissa työikäinen väestö vähenee ja nuorempi väki siirtyy kasvukeskuksiin. Esimerkiksi Muonion ensi keväänä avattavan S-Marketin tulevaisuus oli epävarma työvoimapulan vuoksi, mutta nyt tehtävillä rekrytoinneilla tilanne on vakaa. 

”Olemme tehneet Baronan kanssa pitkään yhteistyötä ravintola-alan kansainvälisessä rekrytoinnissa. Barona toimii vastuullisesti ja eettisesti kestävästi, mistä olen erityisen tyytyväinen. Arinalle aiemmin tulleet Filippiiniläiset työntekijät ovat sopeutuneet erinomaisesti työyhteisöihimme. Heistä on tullut pidettyjä työkavereita ja näin uskon käyvän myös kaupan alan osaajien kohdalla”, kertoo Osuuskauppa Arinan henkilöstöjohtaja Minna Salonen

Filippiineiltä rekrytoidut henkilöt saavat ennen Suomeen saapumista usean kuukauden mittaisen suomen kielen koulutuksen, jonka avulla he kykenevät saapuessaan suoriutumaan työarjessa. Näin ruokakauppojen asiakkaiden asiointi onnistuu suomeksi myös jatkossa. 

”On tietenkin ymmärrettävää, että suomen kielen taito on osin puutteellinen vielä uuteen kotimaahan tultaessa. Työnteko on kuitenkin parasta mahdollista koulutusta, ja siten kielitaito karttuu varmasti nopeasti. Lisäksi Filippiineillä toinen virallinen kieli on englanti, joten sitä uudet työntekijät osaavat varmuudella erinomaisesti”, Baronan kansainvälisestä työvoimasta vastaava johtaja Elina Koskela kertoo. 

Baronalla on luotettava ja pitkäaikainen yhteistyökumppani Filippiineillä, josta yhtiö on rekrytoinut aiemmin mm. tarjoilijoita, kokkeja, hoitajia, hitsaajia sekä IT-ammattilaisia. Yhtiö on saanut kansainvälisen työjärjestön ILO:n vastuullisen kansainvälisen rekrytoinnin tunnustuksen vuonna 2015. 

Euroopan ulkopuolelta toteutettu kansainvälinen rekrytointi tarjoaa osaajapulaan pitkäkestoisen ja pysyvän ratkaisun. Tilastokeskuksen mukaan yli 90 prosenttia Filippiineiltä rekrytoiduista työntekijöistä on jäänyt pysyvästi Suomeen, ja Baronan kokemukset ovat yhteneväisiä tämän kanssa. 

Lisätietoja: 

Elina Koskela, kansainvälisestä työvoimasta vastaava johtaja, Barona 
040 7579227 
elina.koskela@barona.fi  

Minna Salonen, henkilöstöjohtaja, Osuuskauppa Arina 
040 5690980 
minna.l.salonen@sok.fi