Barona rekrytoi yli 70 kokkia Filippiineiltä – työllistyvät ympäri Suomen

Barona 16.5.2022

Filippiineiltä Suomeen töihin tulleita kokkeja

Barona on rekrytoinut 76 filippiiniläistä kokkia Suomeen. Kokit saapuivat viime lauantaina Suomeen. He työllistyvät eri puolille Suomea, kuten esimerkiksi Tampereelle, Kuopioon, Turkuun, Jyväskylään, Rovaniemelle ja Helsinkiin.

Suomea ravistelee vaikea osaajapula monella alalla. Ravintola-alalla pula henkilökunnasta oli syvä jo ennen koronapandemiaa, ja nyt yhteiskunnan avautumisen myötä rekrytointitarpeet ovat jälleen kasvussa.

Uuden haasteen alalle tuo koronan aiheuttama epävarmuus työpaikkojen pysyvyydestä. Baronan Työelämätutkimuksen mukaan alanvaihtajia kiinnostaa vähiten matkailu- ja ravintola-ala.

– Ravintola-alan yritykset ovat päässeet palaamaan normaaliin liiketoimintaan, mikä on samalla tarkoittanut myös akuuttia työvoimapulaa. Haaste on tällä hetkellä pahempi kuin koskaan aiemmin, ja ilman kansainvälistä rekrytointia ei tarpeeseen pystytä vastaan, sanoo Baronan majoitus- ja ravintola-alan toimialajohtaja Mikael Nuotio.

– Nyt Suomeen saapuu ensimmäinen joukko todella kaivattuja osaajia keittiöihin ympäri Suomen. Syksyllä tulemme rekrytoimaan toisen, vielä suuremman ryhmän.

Baronan tavoite on moninkertaistaa kansainvälinen rekrytointi niin, että vuonna 2025 yritys rekrytoi ulkomailta Suomeen yli 5 000 työntekijää.

– Suomen pitää siirtyä saatavuusharkinnasta saatavuuskannustukseen eli löytää keinoja lisätä Suomen kansainvälistä houkuttelevuutta. Me kilpailemme ulkomaisista osaajista käytännössä lähes kaikkien muiden länsimaiden kanssa, ja Suomen kiinnostavuuteen vaikuttaa merkittävästi rekrytointiprosessin nopeus ja sujuvuus, Nuotio toteaa.

Baronalla on yli 10 vuoden kokemus eettisestä kansainvälisestä rekrytoinnista Filippiineiltä, joka on tarkan arvioinnin pohjalta valittu kumppanimaaksi. Baronan rekrytoimista filippiiniläisistä Suomeen on jäänyt pysyvästi yli 80 prosenttia.

Barona työllistää matkailu- ja ravintola-alalle kuukausittain noin 4 000 henkilöä. Yhtiö on saanut YK:n alaiselta Kansainväliseltä työjärjestöltä (ILO) eettisen rekrytoinnin tunnustuksen.

Lisätietoja:

Mikael Nuotio, majoitus- ja ravintola-alan toimialajohtaja, Barona 
050 566 0164 
mikael.nuotio@barona.fi