Nyt on työnhakijan markkinat – koko Suomessa töitä tarjolla nuorille sekä kokeneemmille

Barona 6.7.2021

Työelämäyhtiö Baronan mukaan töitä on nyt tarjolla poikkeuksellisen paljon ympäri Suomen. Koronapandemian hiivuttua elinkeinoelämä on elpymässä lähes kaikilla toimialoilla. Etenkin teollisuusalojen vahvistuneiden näkymien myötä työpaikkoja on auki selvästi ennakoitua enemmän koko Suomessa.

IT-alalle työpaikkoja on syntynyt nopeasti lisää mm. kasvaneesta etätyöstä sekä sähköisen asioinnin ja verkkokaupan lisääntymisestä. Asiantuntijatyön kasvua selittävät vahvasti myös eri toimialojen investoinnit teknologiakehitykseen.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamus talouteen on vahvinta yli kolmeen vuoteen. Tämä näkyy myös Baronalla, jonka kautta on avoinna noin 800 työpaikkailmoitusta ja yli 2 000 työpaikkaa eri puolilla Suomea. Työpaikkoja löytyy niin kokeneille tekijöille kuin nuorille tai alanvaihtoa suunnitteleville.

TEOLLISUUDESSA TÖITÄ MYÖS NUORILLE

Teollisuudessa on käynnissä merkittäviä investointihankkeita ympäri Suomen. Tämä sekä kasvanut kysyntä on lisännyt työvoimatarvetta.

– Teknologiateollisuus vetää nyt hyvin. Myös metsäteollisuuden puolella mm. erilaisten puutuotteiden valmistuksessa ja sahoilla on työpaikkoja reilusti auki. Töitä on vaihe- ja kokoonpanotöistä aina haastavampiin koneenkäytön ja ohjelmoinnin tehtäviin, Baronan alue- ja teollisuusliiketoiminnoista vastaava johtaja Vesa Karjalahti luettelee.

Koronatilanteesta johtuen rakennusalalla on vähemmän ulkomaisia työntekijöitä kuin yleensä kesäaikaan. Euroopan unionin maiden työntekijöitä on työmailla painottuen eteläiseen Suomeen.

Yleisen työttömyyskassan YTK:n tuoreen kyselytutkimuksen mukaan 18–24-vuotiaista lähes neljännes (24 %) kertoi odottavansa työtarjousta TE-toimistolta. YTK:n arvion mukaan passiivisuus on ymmärrettävä reaktio työelämän epävarmuuteen.

Karjalahti kannustaa nuoria aktivoitumaan työnhakuun.

– Jokaisen työnhakijan kannattaa tehdä aloite. Työnhaun vaiva tulee korkojen kanssa takaisin, sillä oppimishaluisille ja työtä pelkäämättömällä asenteella varustetuille nuorille löytyy nyt varmasti hommia, Karjalahti kannustaa.

IT-OSAAJILLA ERINOMAISET TYÖMARKKINANÄKYMÄT

Eletty korona-aika on vauhdittanut ja kirittänyt IT-alan kasvua. Jo ennen koronaa alkoi yleistyä trendi, että IT-alan rekrytoinnit eivät merkittävästi hiljene heinäkuussa

– Yhä useampi Suomessa toimiva teknologiayritys elää eurooppalaisessa aikaikkunassa, jolloin kesälomakausi alkaa vastaa heinäkuun lopulla”, Baronan IT-alan toimialajohtaja Henrik Rantala toteaa ja jatkaa:

– Sähköisten palveluiden kysynnän kasvulle ei näy loppua. Edellisen 18 kuukauden aikana yhä useampi suomalainen on tottunut tekemään ostoksia verkosta tai ylipäänsä asioimaan sähköisissä palveluissa, mikä on entisestään lisännyt kysyntää verkkopalveluille ja sitä kautta työvoimatarvetta näiden kehittämisessä.

Lisäksi lisääntyneen etätyön myötä teknisen tuen tarve on lisääntynyt. IT-tuki on kriittinen toiminto, jotta työskentely toimistojen ulkopuolella onnistuu sujuvasti ja mahdolliset ongelmatilanteet ratkotaan vauhdilla.

Viimeisen vuoden aikana moni suomalainen on pohtinut omia työelämätoiveitaan. Alanvaihtoa harkitseville Rantala suosittelee IT-alaa.

– IT-alan lyhyen ja pitkän aikavälin näkymät ovat erinomaiset ja siksi opiskelu alalle on yksilölle kannattava investointi. Tällä hetkellä erilaiset poikkitieteelliset yhdistelmät, jossa teknologiakyvykkyys yhdistettynä vaikkapa terveydenhuollon tai taloushallinnon substanssiosaamiseen, nostavat suosiotaan. Joustavuutta luo kasvaneet mahdollisuudet tehdä töitä omalta asuinseudulta minne päin Suomea tahansa.

Barona on Suomen suurin henkilöstöpalvelualan yritys ja 6. suurin työnantaja.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Antti Möller, viestintäpäällikkö, Barona
044 5455698
antti.moller@barona.fi