Suomalaiset valmiina maatalouden kriittisiin kausitöihin – muutamassa päivässä tuhat hakemusta

Barona 6.4.2020

Suomen suurin henkilöstöpalveluyritys Barona on käynnistänyt valtakunnallisen kampanjan kotimaisten työntekijöiden löytämiseksi maatalouden kriittisiin töihin. Viime torstaina avattuihin työnhakuihin on tullut neljän ensimmäisen päivän aikana jo yli 1 000 työhakemusta. Hakemusmäärä on poikkeuksellisen suuri.

Koronapandemian vuoksi ulkomainen työmatkaliikenne Suomeen on toistaiseksi katki. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n mukaan maatalouden kausityöntekijöiden tarve keväällä ja kesällä on vähintään 14 000 työntekijää, joista pääosa on ollut ulkomaalaisia. Kun ulkomailta tulevaa kausityövoimaa ei juurikaan ole käytettävissä, moni maatalousyrittäjä pohtii vakavissaan sitä, että jättää kylvön kokonaan tekemättä.

Kausityöntekijöiden etsintä kotimaasta käynnistettiin kiireellisesti, ja hakemusmäärä on yllättänyt positiivisesti.

“Kannamme syvää huolta Suomen ruokaturvasta tässä poikkeustilassa, jossa valtaosa ulkomaisista kausityöntekijöistä ei tule maahamme. Näin huhtikuussa kylvökausi on jo käynnissä, joten aikaa ei ole hukattavaksi yhtään. On ollut hienoa nähdä, että halukkuutta maataloustöihin näyttäisi löytyvän”, toteaa Baronan elintarviketeollisuuden palvelujohtaja Arto Töyrä.

Barona etsii työntekijöitä esimerkiksi marjatiloille sekä vihannes- ja juurestiloille eri puolille Suomea. Työhakemuksia tulee jatkuvasti lisää, mutta vaikka tahti on lupaava, ei nykyinen määrä vielä riitä.

“Hakemusvyöry osoittaa, että maaseudun työt kyllä kiinnostavat myös suomalaisia. On kuitenkin selvää, että nyt saavutettu hakijamäärä ei riitä lähellekään maataloustuotannon todelliseen tarpeeseen. Tarvitsemme useita tuhansia työntekijöitä lisää”, Töyrä muistuttaa.

Barona käy paraikaa neuvotteluita useiden kymmenien maatalousyrittäjien kanssa ympäri Suomen.

Koronatilanne on kohdellut toimialoja eri tavoin. Esimerkiksi ravintola- ja majoitusalalla on nyt tuhansia ihmisiä vailla työtä, kun toisaalla työvoima tarve on yhä ennallaan tai jopa lisääntynyt.

“On todella tärkeää miettiä rakenteita ja keinoja, joilla ihmisiä voidaan ohjata ja kannustaa aloilta toisille. Tämä koskettaa myös jo Suomessa olevia ulkomaalaisia, joiden alkuperäinen työ esimerkiksi ravintolassa on nyt loppunut. Myös Suomen hallituksen tuore esitys, että näillä maahanmuuttajilla olisi oikeus vaihtaa työpaikkaa huoltovarmuuden vuoksi esimerkiksi maatalouteen, on todella kannatettava”, Arto Töyrä toteaa.

Barona on työelämän uudistaja ja Suomen kuudenneksi suurin työnantaja. Baronalla on yli 40 toimistoa noin 30 paikkakunnalla.

Lisätietoja:

Arto Töyrä, elintarviketeollisuuden palvelujohtaja, Barona 
0505995007 
arto.toyra@barona.fi

Antti Möller, Communications & Public Affairs Lead, Barona 
044 5455698 
antti.moller@barona.fi