Työpaikka, jota en hakenut – Asiantuntijan vinkit työnhakuun

Barona 16.8.2024

Tällä hetkellä moniin avoinna oleviin työpaikkoihin on paljon hakijoita, ja työnhaku voi tuntua haastavalta. Myös mediassa on ollut keskustelua monivaiheisista rekrytointiprosesseista. Laadukas rekrytointiprosessi on suunniteltu palvelemaan myös hakijaa, sillä se takaa tasapuolisen kohtelun ja voi lisäksi avata uusia mahdollisuuksia – hyvin sujunut hakuprosessi voi johtaa työpaikkaan, jota ei ole alun perin hakenutkaan. Viime vuonna palveluyhtiö Barona työllisti yli 2 500 henkilöä sellaisiin töihin, joita eivät itse aloitteellisesti alun perin hakeneet.

Baronan asiantuntija, henkilöstökonsultti Topi Peltoluhta sekä tietotekniikan insinööriksi opiskeleva ja Baronan kautta työuraansa tehnyt, 34-vuotias Kajaanissa asuva Kalle Aaltonen antavat vinkkejä, joiden avulla voi työllistyä myös paikkoihin, joita ei varsinaisesti hakenut.

”Monelle tulee yllätyksenä, että saakin jonkun muun työn mihin on hakenut – sitä ei osata automaattisesti odottaa, vaikka rekrytointiyrityksen kanssa asioidaankin”, Peltoluhta sanoo. 

1.     CV on käyntikorttisi

Rekrytoija avaa CV:n yleensä ensimmäisenä ­ja sen tulisi kertoa tiiviisti hakijan osaamisesta ja taustasta.

”CV:ssä ei mielestäni tarvitse kikkailla, vaan tärkeintä on, että tarvittava tieto löytyy selkeästi. Tuo esiin työhistoriasi, koulutuksesi sekä kielitaitosi. Myös asuinpaikka voi olla hyödyllinen tieto, jos samalla alueella on paljon avoimia työpaikkoja. Jos työkokemusta ei ole hirveästi, niin harrastuneisuus ja vapaaehtoistehtävät kannattaa lisätä mukaan. Älä myöskään jätä työkokemusta pois, vaikkei se sopisi juuri hakemaasi työpaikkaan, sillä se saattaa natsata johonkin toiseen avoinna olevaan tehtävään. Ja muista tallentaa CV aina PDF-muotoon”, sanoo Peltoluhta.

2.     Kerro avoimesti toiveistasi ja siitä, millaisia töitä olet etsimässä

Omista toiveista kannattaa kertoa avoimesti sekä hakemuksessa että haastattelussa. Vaikka hakeekin tiettyä paikkaa, voi hakuprosessin aikana tuoda myös esiin, jos on kiinnostunut tekemään muitakin samantyylisiä työtehtäviä tai yleisesti kiinnostunut kyseisestä alasta.

”Oma motivaatio kannattaa aina tuoda esiin. Vaikka et olisi sopiva juuri kyseiseen tehtävään, voi yrityksessä olla rekrytarve johonkin toiseen rooliin”, Peltoluhta vinkkaa.  

”Tai esimerkiksi Baronan kautta voi työllistyä aivan eri yritykseenkin. Siksi omasta kiinnostuksesta voi kertoa myös hieman haettavaa työtehtävää laajemmin”, Aaltonen jatkaa.  

Kerro myös lyhyesti omasta elämäntilanteestasi: oletko valmistunut vai opiskelemassa, minkälaisia töitä haet ja miksi. Tämä auttaa rekrytoijaa löytämään sinulle muitakin työpaikkoja.

3.     Kerro käytettävyydestäsi – ja ole realistinen

Myös oma käytettävyys kannattaa tuoda esiin: oletko etsimässä täyspäiväistä työpaikkaa vai olisitko valmis vastaanottamaan myös määrä tai osa-aikaisia töitä. Muista kuitenkin realismi, kun esimerkiksi arvioit mahdollisuuksiasi matkustaa työn perässä.

4.     Suhtaudu kriittisesti ulkomailta tuleviin vinkkeihin

Muun muassa TikTok on pullollaan erilaisia vinkkejä siihen, kuinka erottua työnhaussa ja millainen CV:n kannattaisi olla. Peltoluhdan mukaan vinkkeihin kannattaa kuitenkin suhtautua pienellä varauksella.

”Toki siellä voi löytyä hyviäkin vinkkejä esimerkiksi haastattelukysymyksiin vastaamisesta, mutta CV-vinkkeihin suhtautuisin kriittisemmin. Esimerkiksi Pohjois-Amerikassa CV:t rakennetaan usein vahvasti algoritmit edellä. Suomessa tätä ei kuitenkaan kannata tehdä, sillä meillä hakemusten läpikäyminen on asiantuntijoiden työtä. Sanoisin, että täällä pelkistetty on usein parempi – selkeys ennen kaikkea”, Peltoluhta sanoo.  

5.     Tutustu rohkeasti eri aloihin ja hae erilaisia paikkoja

Etenkin nuorena kannattaa tutustua rohkeasti erilaisiin aloihin ja hakea monipuolisesti töitä. Kannattaa miettiä, millainen työ kiinnostaa ja harkitsisitko samantyyppisiä töitä muiltakin aloilta kuin olet alun perin ajatellut.

”Suosittelen avaamaan horisonttia hieman: moni työpaikka voi olla antoisa ja mielenkiintoinen! Tartu rohkeasti erilaisiin mahdollisuuksiin ja opi tunnistamaan omat vahvuutesi: niitä luultavasti tarvitaan alasta riippumatta”, Peltoluhta sanoo.

”Kannattaa ajatella myös askelta pidemmälle. Vaikka kyseessä olisi määräaikainen tai osa-aikainen homma, saattaa olla, että yrityksessä tarvitaan senkin jälkeen työntekijöitä. Itse olen työllistynyt saman yrityksen sisällä aivan eri tehtäviinkin. Usein tärkeintä on saada jalka ovenrakoon”, Aaltonen muistuttaa.

6.     Käytä muutama lisäminuutti oman profiilin luomiseen 

Monilla rekrytointialan yrityksillä on mahdollisuus rakentaa tietokantaan oma profiili.

”Vaikka profiilin luominen voi tuntua joskus lisätyöltä, se kannattaa etenkin, jos on avoin työllistymään myös muihin paikkoihin. Kun profiilissasi on riittävästi tietoja, on rekrytoijan helpompi löytää ja yhdistää profiilisi muihinkin avoimiin tehtäviin. Muista myös tarkistaa, että yhteystiedot ovat ajan tasalla ja oikein kirjoitettu”, Peltoluhta sanoo.

Esimerkiksi puhelinnumeron ja sähköpostiosoitteen kanssa kannattaa olla erityisen tarkka, sillä ne ovat ensisijaiset yhteydenottokanavat. Myös heikolla kieliopilla kirjoitettu hakemus saattaa antaa hakijasta sellaisen kuvan, ettei hän ole käyttänyt työnhakuun riittävästi vaivaa.

Vastaa ripeästi rekrytoijan yhteydenottoihin, oli kyseessä puhelu tai videohaastattelu. Vaikka haastattelu voi jännittää, se on hyvä hoitaa ns. alta pois. Videohaastattelussa, puhelussa ja tapaamisessa välittyy oma persoonallisuus aina eri tavalla kuin kirjoitetussa tekstissä.

7.     Soittaja on voittaja

Monissa tehtävissä itse työn oppii tekemällä, siksi asenne ratkaisee.

”Aina kannattaa olla aktiivinen. Soittaja on voittaja, eli kannattaa soitella ja kysellä hakuprosessin etenemistä tai ehdottaa, että voisi tulla käymään”, Aaltonen kiteyttää.

8.     Älä luovuta

Vaikka mediassa puhutaan paljon siitä, miten hankala työtä on löytää, niin töitä on silti tarjolla.

”Ei tämä Kainuu esimerkiksi ole kuuluisa siitä, että täällä olisi töitä. Silti koko ajan on myös avoimia paikkoja. Itse olen saanut Baronan kautta aina töitä, kun olen etsinyt. Työttömänä olen ollut vain yhden kesän, ja silloinkin omasta halustani, sillä halusin pitää kerrankin kesän lomaa”, Aaltonen toteaa.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:

Antti Möller, viestintäpäällikkö, Barona  
044 545 5698  
antti.moller@barona.fi