Ahdistaako työt? Kyseessä voi olla urajumi

Noora Heinonen 24.2.2023

Epäräämääräinen ahdistus työtä kohtaan voi kieliä urajumista.

Tunnetko epämääräistä ahdistusta työuraasi kohtaan? Työ ei tunnu merkitykselliseltä tai maistuu muuten vain puulta. Motivaatio on nollassa ja työssä suoriutuminen saattaa takkuilla – et tiedä, mihin haluaisit edetä.

Saatat kärsiä urajumista.

Työelämään kuuluukin pysähtyä aika ajoin pohtimaan omaa tilannetta ja sitä, vastaako nykyinen työnkuva omia toiveita. Urajumiksi tilanne muuttuu, kun tyytymättömyys vain jatkuu, eikä ratkaisua meinaa löytyä. Pitkittyessään tilanne voi ahdistaa ja uuvuttaa jopa burn outiin asti.

Myös kriisi, sairastuminen tai irtisanominen voivat laukaista urajumin. Yhteistä on joutua pysähtymään ja pohtimaan, että ”mitäs nyt”.

Urajumia ei itse aina tunnista

Työuravalmentajana kohtaan usein urajumia potevia asiakkaita, ja olen käynyt urajumin läpi myös henkilökohtaisesti.

Oma urajumini kehkeytyi työurani alkuvaiheessa, jolloin minulla ei ollut vielä kokemusta erilaisista työpaikoista. En ollut varsinaisesti tyytymätön työhöni, mutta pohdin usein, mitä muuta työelämä voisi tarjota ja millaisista asioista saan merkitystä.

Urajumissa ihminen ei välttämättä itse tunnista tilannettaan. Työuravalmennukseen hakeudutaankin monesti jonkin epämääräiseltä tuntuvan ongelman takia, josta ei löydetä ulos omin avuin.

Valmennuksessa lähdemme yhdessä asiakkaan kanssa keskustellen palastelemaan ongelmavyyhtiä ja miettimään mahdollisia ratkaisuja. Joskus ratkaisu löytyy esimerkiksi lisäkoulutuksesta tai alanvaihdosta. Joskus selviää, ettei ongelman ydin liittynytkään työhön, vaan ihan toiseen elämän osa-alueeseen.

Minun tapauksessani ratkaisu oli liike. Sain uuden työpaikan, joka ei sisältänyt enää asiakasrajapinnassa työskentelyä. Huomasin kuitenkin pian, että kaipasin asiakastyötä. Vähitellen, pohdiskelun ja lähipiirini kanssa käytyjen keskustelujen avulla, kirkastui, että ihmisten valmentaminen ja oivalluttaminen on minun juttuni. Eli juuri se, mitä olin tehnyt jo aiemmin.

Siispä vaihdoin takaisin vanhaan työhöni ja palasin työuravalmentajaksi Baronalle entistä innokkaampana – ja täällä olen viihtynyt!

Tukea työelämän solmukohtiin
Tukea työelämän solmukohtiinBaronan työurahuolto tarjoaa avun matkalla kohti mielekästä ja omannäköistä työelämää.Tutustu työurahuoltoon

Vinkkejä urajumin avaamiseen

Ongelman ratkaiseminen on aina prosessi, joka tapahtuu ihmisen omassa mielessä. Valmentajana tarjoan sparrailuapua ja työkaluja, mutta tärkeintä on muistaa, että jokainen on itse oman elämänsä käänteentekijä.

Urajumissa ollaan usein hämmennyksen tilassa ja usko ratkaisun löytämiseen voi olla koetuksella. Siksi on tärkeää muistaa, että ratkaisu löytyy aina, olipa se mikä hyvänsä.

Tässä muutama vinkki, joista voit aloittaa urajumin purkamisen:

1. Ole rehellinen itsellesi

Ulkopuolelta tulevat odotukset, normit ja paineet ohjaavat meistä monia ilman, että edes tiedostamme sitä. Kaikkein tärkeintä on, että tunnistat oman tilanteesi ja mietit, mitä itse aidosti toivot työelämältäsi. Mikä tekee työstä sinulle merkityksellistä? Lähteekö ajattelu omasta itsestäsi vai vaikuttavatko ulkopuoliset odotukset? Mikä on omaa sisintäsi? Rehellisyys ja oman tilanteen tunnistaminen on kaiken lähtökohta.

2. Pohdi vahvuuksiasi, tunnista kehityskohteesi

Minkälaisista työtehtävistä olet pitänyt? Missä olet onnistunut? Voit hahmotella esimerkiksi CV:si kautta, mitä olet urallasi tehnyt ja mistä nauttinut kaikkein eniten. Jos omien vahvuuksien pohtiminen tuntuu hankalalta, pyydä sparrailuapua lähipiiriltäsi tai uravalmentajalta. Läheisesi saattavat nähdä sinussa ominaisuuksia, joita et ole itse tunnistanut vahvuuksiksesi. Mieti myös, mitkä ovat kehityskohteesi: Millaisissa asioissa haluat kehittyä urasi varrella ja mitä se vaatii?

3. Ratkaisu löytyy, usko pois!

Urajumissa ihminen on hämmennyksen tilassa ja usko omaan kykyyn löytää ratkaisu voi olla hukassa. Uravalmentajana yksi tärkeimmistä tehtävistäni onkin valaa uskoa asiakkaaseen. On todella tärkeää muistaa, että olet itse elämäsi käänteentekijä.

4. Anna itsellesi aikaa

Ratkaisun löytäminen on prosessi, joka ei välttämättä etene nopeasti. Voisi sanoa, että koko elämä ja työura on tämän pohtimista: mitä haluan oikeasti tehdä, mikä tuottaa minulle merkitystä? Urajumi voi tulla vastaan monta kertaa ja se on täysin luonnollista.

5. Kokeile rohkeasti

Joskus ratkaisu löytyy, kun menee eteenpäin ja kokeilee uusia juttuja. Etsiminen kuuluu elämään ja on jokaisen oikeus pohtia, mitä elämältä ja työelämältä haluaa. Vaatii rohkeutta myös tehdä omannäköisiä valintoja.