Uusi ammatti aikuisena – miten alanvaihto onnistuu?
Houkutteleeko alanvaihto ja uusi ammatti? Et ole yksin. Baronan työelämätutkimuksessa selvisi, että peräti 35 prosenttia työssäkäyvistä harkitsee uraa kokonaan uudella toimialalla.
Joka kolmannella työkaverillasi voi siis olla sama asia mielessä. Nykyinen työ on ehkä tullut liian tutuksi eikä anna tarpeeksi haasteita tai toisella alalla on vain paremmat näkymät ja palkkataso – syitä uusiin urahaaveisiin on monia.
Mutta alanvaihto ei ole ihan helppoa. Harvalle on taloudellisesti mahdollista kouluttautua uuteen ammattiin perinteisten reittien kautta, kun vuokra tai asuntolaina tai vaikkapa lasten harrastukset eivät maksa itse itseään. Siksi onkin onni, että on muitakin tapoja hankkia uusi ammatti aikuisena.
Jos oma tulevaisuus nykyisellä työuralla mietityttää, on ihan hyvä miettiä vaihtoehtoja. Rohkeasta hypystä uuteen voi löytää paremman tasapainon työn ja muun elämän välille ja elää tyytyväisempänä ja onnellisempana.
Miten saan uuden ammatin aikuisena?
1. Hae suoraan uudelle alalle
Työpaikkoja voi aivan hyvin hakea ilman koulutusta tai työkokemusta. Usein aiemmassa ammatissa opitut työelämätaidot kuten uuden tiedon omaksuminen, ryhmätyötaidot, asiakaspalveluasenne ovat hyödyksi myös muilla aloilla. Tai kenties harrastuksesta löytyy taitoja, joita voi hyödyntää uudessa ammatissa.
Kun haet alalle, jolta sinulla ei ole vielä aiempaa kokemusta, panosta taitopohjaiseen CV:hen.
Onko sinulla haasteita keksiä, mille alalle voisit hakea tai miten voisit sanoittaa omaa osaamistasi? Tutustu työnhaun valmennuksiimme, joista saat tukea, jos etsit urallesi uusia tuulia.
2. Oppisopimuskoulutus
Toinen tapa hankkia uusi ammatti on oppisopimuskoulutus. Oppisopimuskoulutuksessa opiskellaan käytännön työssä oppien ja työpaikalla kouluttautuen. Se on erinomainen tapa saada kokemusta alalta ja samalla hankkia tutkinto tai ammattitaito. Lue lisää oppisopimuksesta ja katso avoimet paikkamme »
3. Rekrytoivat koulutusohjelmat
Oppisopimuksen lisäksi uuteen ammattiin voi opiskella nopeasti työn kautta rekrytoivan koulutusohjelman kautta.
Toisin kuin oppisopimuksessa, rekrytoiviin koulutuksiin hakevien tulee usein olla työttömiä työnhakijoita. Siksi rekrytoivat koulutusohjelmat sopivat erityisesti tilanteisiin, joissa uutta ammattia miettivä on työtön ja työllistymisnäkymät ovat nykyisellä alalla huonot. Tutustu rekrytoiviin koulutuksiimme »
4. Ammatillinen kuntoutus
Ammatillinen kuntoutus auttaa, jos sairaus tai vamma haittaa nykyisen työn tekemistä. Kuntoutuksen tavoitteena on löytää sopiva ammatillinen suunta ja auttaa jatkamaan työelämässä uudella uralla.
Kuntoutus räätälöidään yksilöllisesti, esimerkiksi työkokeilun, koulutuksen tai työhönvalmennuksen avulla. Kuntoutukseen voi hakeutua riippumatta siitä, onko töissä, sairauslomalla, eläkkeellä tai työttömänä.
Työuravalmentajamme auttavat henkilöitä löytämään oikean suunnan. Lue lisää ja tutustu valmentajiimme »
Mitä käy palkalleni, kun vaihdan alaa?
Uuden ammatin aloittaminen voi vaikuttaa palkkaan eri tavoin. Yleensä palkkasi saattaa aluksi olla pienempi kuin edellisessä työssäsi, koska sinulla ei vielä ole uuden ammattisi kokemusta tai kaikkia taitoja. Kokemuksen kartuttua voit kuitenkin perustellusti pyytää palkankorotusta.
Jos taas aloitat uuden ammatin, joka vaatii erityistaitoja tai -pätevyyksiä ja joiden osaajista on pulaa, palkkasi voi olla korkeampi kuin edellisessä työssäsi.
Älä kuitenkaan anna pelkästään palkan vaikuttaa uuden ammatin valintaan. Uusi ammatti voi tarjota myös muita etuja, kuten parempaa työn ja yksityiselämän tasapainoa, onnellisuutta, ammatillista kehittymistä ja mielenkiintoisia uramahdollisuuksia.
Muista, että uuden ammatin hankkiminen ei ole vain itsestäsi kiinni, vaan voit saada tukea ja apua ympäriltäsi. Puhu ajatuksistasi ja haaveistasi perheenjäsenten, ystävien ja muiden ammattilaisten kanssa. He voivat tarjota neuvoja, kannustusta ja arvokkaita kontakteja.
Kannattaa uskaltaa! Uusi ammatti voi johtaa elämäsi parhaisiin päätöksiin ja avata uusia mahdollisuuksia tulevaisuudessa.