Ammatillinen kuntoutus avasi autokauppiaalle uuden urapolun koulumaailmassa

Laura Helander 30.1.2023

Ammatillinen kuntoutus avasi silmiäni, kertoo Risto Simonen.

Elämä voi heittää toisinaan yllättäväänkin suuntaan, tietää autokauppiaan hommiin jo nuorena hypännyt ja sillä tiellä 30 vuoden mittaisen uran tehnyt, nykyään Ylivieskassa koulunkäynninohjaajana työskentelevä Risto Simonen.

– Kun työhönsä suhtautuu suurella intohimolla, sen parissa tulee helposti tehneeksi pitkää päivää. Yhdessä työn ulkopuolisten kuormitustekijöiden kanssa tämä johti kohdallani siihen, että koin autokaupan alalla burnoutin ja päädyin sairauslomalle vuonna 2019, Risto summaa.

Loppuun palamisen hetkellä Ristosta tuntui, että omat eväät oli perusteellisesti syöty. Kelan sponsoroiman, vuoden mittaisen kuntoutusjakson päätteeksi hän koki saaneensa sen verran maata jalkojen alle, että pystyisi ponnistamaan uuteen alkuun.

– En ollut halukas jättäytymään työelämästä kokonaan pois, vaikka työvuosia minulla on tietysti jo jonkin verran takana. Työeläkeyhtiö Varmalta tarjottiin ratkaisuksi ammatillista kuntoutusta heidän kumppaninsa kautta ja vaihtoehtoihin tutustuessani löysin paljon kokemuksia siitä, miten Baronan avulla moni oli päässyt onnistuneesti viemään asioita eteenpäin. Uskoin, että Barona olisi myös itselleni oikea yhteistyökumppani tähän hommaan, Risto kertoo.

Ammatillisen kuntoutuksen myötä uusi suunta kirkastui

Ammatilliseen kuntoutukseen osallistuvalle henkilölle pyritään luomaan polku takaisin työelämään esimerkiksi työkokeilun tai ammatillisen uudelleen koulutuksen avulla. Lokakuussa 2020 Risto lähti hahmottelemaan työhönpaluusuunnitelmaa yhdessä Baronan työkykypalveluiden työuravalmentaja Antti Filppulan kanssa.

– Alkuvaiheessa ajatuksenani oli, että uusi työ voisi löytyä valmiiksi tutun alan sisältä ja sen pohjalta selvitettiin mahdollisuutta työllistyä korvausneuvojaksi tai autovahinkotarkistajaksi vakuutusyhtiöille. Hain paria paikkaa siltä puolelta tulematta valituksi ja keväällä 2021 kävin myös kokeilemassa paluuta entiseen työhöni. Ymmärsin kuitenkin nopeasti, ettei se ala ole enää minua varten, Risto toteaa.

Antilta saadut soveltuvuustestit auttoivat Ristoa pääsemään paremmin perille omista vahvuuksistaan ja kiinnostuksenkohteistaan. Vaikka ammatillisen kuntoutuksen aikana omat voimavarat vaihtelivat välillä paljonkin, Risto pyrki tekemään testejä tietoisesti myös hetkinä, jolloin itsellä ei ollut niin sanotusti paras fiilis päällä löytääkseen ne asiat, jotka aidosti motivoivat häntä.

– Prosessin edetessä minulle terävöityi, että koen lasten ja nuorten auttamisen tärkeäksi. Antti kannusti minua hakemaan itse aktiivisesti työkokeilupaikkaa koulumaailmasta ja tapaamisen jälkeen marssinkin miltei suorilta käsin Ylivieskan kaupungin sivistysjohtajan juttusille, Risto muistelee.

Kohtaaminen sivistysjohtajan kanssa johti siihen, että Risto aloitti elokuussa 2022 työkokeilun Ylivieskassa Raudaskosken koululla. Risto toimii koulunkäynninohjaajan tehtävissä pesäluokassa, jossa opiskelee erityisen tuen piirissä olevia lapsia.

– Ammatillinen kuntoutus avasi silmiäni sille, mitä kaikkia vaihtoehtoja työelämä tarjoaa. Yritin alkuvaiheessa katsoa asioita ehkä vähän liian kapeasta putkesta ja näin jälkeenpäin olen ollut jopa iloinen siitä, ettei alkuperäinen suunnitelmani autoalalle paluusta johtanut sen pidemmälle, Risto toteaa.

Ammatillinen kuntoutus ratkaisuna
Ammatillinen kuntoutus ratkaisunaEtkö pysty jatkamaan nykyisessä työssäsi sairauden tai vamman takia? Ammatillisen kuntoutuksen kautta pääset uuteen alkuun omista lähtökohdistasi käsin.Lue kuntoutuksesta

Työkokeilu osoitti työn lasten ja nuorten parissa omaksi jutuksi

Riston tavalliseen työpäivään kuuluu ohjaavia tehtäviä pesäluokan opettajan rinnalla, mutta hän saattaa myös lähteä vanhempien oppilaiden tueksi, kun näitä pyritään integroimaan niin sanottuihin normaaliluokkiin.

– Isossa roolissa uuteen työhön kiinni pääsemisen kannalta on ollut pesäluokan tiimi, jolta olen saanut ohjausta alusta asti. Toisaalta olen aina tehnyt työtä ihmisten kanssa, joten työni ei siinä mielessä ole radikaalisti muuttunut. Ennen tosin myin autoja ostajille, nyt tavoitteena on kaupata opiskeluun ja elämään liittyviä asioita oppilaille, Risto naurahtaa.

Risto kokee, että elämänkokemuksen ja aiemman työn kautta hänelle kertyneestä rauhallisesta otteesta on koulumaailmassa paljon hyötyä. Pesäluokan opettajana toimiva Pia Haapala komppaa tätä ja kertoo ajatelleensa heti Riston tavattuaan, että tällä on täydet edellytykset menestyä uudessa työssään.

– Risto todella sopii meidän porukkaan kuin nenä päähän eikä lapsilla ja henkilökunnalla ole hänestä muuta kuin positiivista sanottavaa. Meillä on hänen kanssaan selkeät sävelet, hän tietää omat vahvuutensa ja tunnistaa itse, milloin tarvitsee apua. Lisäksi Ristosta huokuu innostus ja hän tulee joka päivä hymy korvissa töihin, Pia kertoo.

Myös Raudaskosken koulun johtaja Juho Silvasti kehuu Riston työkokeilua kaikin puolin onnistuneeksi.

– Risto on ollut alusta asti täysillä tässä hommassa mukana ja kotiutunut meille mainiosti. Viimeksi tänään hän totesi, että tähän työkokeiluun lähteminen on ollut erinomainen päätös.

Oma työuravalmentaja saa kiitosta uudelle polulle avittamisesta

Työelämään paluu tauon jälkeen ja varsinkin uusiin tehtäviin työllistyminen näyttäytyy työntekijälle usein varsin byrokraattisena ja sen myötä haastavana taipaleena. Risto kokee, että omasta työuravalmentajasta on ollut asioiden hoitamisen kannalta valtava apu: yhdestä puhelinnumerosta on saanut tarvittaessa ohjausta siinä, miten asioiden kanssa täytyy ja kannattaa edetä.

– Kemiat ovat osuneet Antin kanssa todella hyvin yhteen ja olen saanut häneltä matkan varrella valtavan määrä tsemppiä. Varsinkin kuntoutuksen alkuvaiheessa olin vielä henkisesti aika huonossa kunnossa ja eksyksissä tulevaisuuden suhteen. Sitä suuremmalla arvolla katson sitä, että Antin kanssa on ollut todella helppo saada silmät samalle korkeudelle, Risto kiittelee.

Yhteydenpito on työkokeilun aikana jatkunut ja Antti kävi syksyn aikana myös aistimassa tunnelmia Riston työkokeilupaikassa. Raudaskosken koulun henkilökunnalta tullut positiivinen palaute kertoi Antillekin, että Ristolle on onnistuttu löytämään polku, jolla kannattaa jatkaa.

Seuraava askelkin polulla on itse asiassa jo otettu. Tammikuussa 2023 Risto aloitti työkokeilun rinnalla kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkintoon valmistavat opinnot Varman tukemana. Jatkossa kolme arkipäivää kuukaudessa kuluu Haapaveden opistolla lähiopetuksessa, muuten arki jatkuu tuttuun malliin pesäluokassa Pia Haapalan ohjauksessa. Valmis tutkinto on näillä näkymin Riston taskussa toukokuussa 2024.

– Olen erittäin tyytyväinen tilanteeseen, missä olen tällä hetkellä. En olisi silloin ihan alussa voinut uskoa, että asiat voi napsahdella näin hyvin kohdalleen. Työni on nyt juuri sellaista, kuin haluan sen olevan ja koen löytäneeni itselleni selkeästi uuden kutsumusammatin, Risto iloitsee.

Baronan työuravalmentaja Antti Filppula
Apunasi uuden äärelläBarona työkykypalveluiden moniammatillinen asiantuntijatiimi on valmiina auttamaan sinua uuden, terveydentilallesi sopivan työpolun löytämisessä.Tutustu työuravalmentajiin