Ammatillinen kuntoutus tienä yrittäjäksi

Henna Kauppila-Domnick 25.3.2021

Työuupumus on raskas kokemus, enkä halua kokea sitä uudelleen. Työkokeilun turvin olen pystynyt stressittömästi aloittamaan yrittäjyyden. –Wilhelmiina Pitkänen

Joka neljäs suomalainen työikäinen on työuupunut jossain vaiheessa työuraansa.* Mutta mitä tapahtuu, kun uupumuksen seurauksena paluuta vanhaan työhön ei enää ole? Silloin voi perustaa vaikka oman yrityksen, kuten Wilhelmina Pitkänen teki. Hän pääsi toteuttamaan omaa intohimoaan yrittäjänä ammatillisen kuntoutuksen kautta.

Uudenlainen käsityöyritys Olelee näki päivänvalon tammikuussa 2021. OleleeBoxi on kuukausittain ihmisille lähtevä DIY-boksi, joka pitää sisällään ohjeet ja tarvikkeet joka kuukausi vaihtuvaan käsityöhön. Siinä missä Oleleen konsepti on Suomessa ainutlaatuinen, uniikki on myös tarina sen taustalla.

Työuravalmennus toi valoa tunnelin päähän

Wilhelmina Pitkänen työskenteli aikaisemmin Baronan kautta DNA:lla myyntineuvottelijana.

– Pidin työstäni erittäin paljon. Rakastan olla ihmisten kanssa tekemisissä, ja pystyin myös vaikuttamaan palkkaani. Mitä enemmän tein töitä, sitä enemmän tienasin. Valitettavasti sillä oli myös seurauksensa, Wilhelmina kertoo.

Yhä useampi suomalainen on työuupunut ja niin kävi myös Wilhelminalle. Työuupumuksen ja masennuksen seurauksena hänellä alkoi pitkä sairausloma ja toipuminen.

Kun kuulin, että Baronalla on omia työuravalmentajia, en miettinyt kahta kertaa, mitä kautta valmentajan otan.

– Sairausloman aikana työvakuutusyhtiö Ilmariselta suositeltiin minulle työuravalmennusta. Kun kuulin, että Baronalla on omia työuravalmentajia, en miettinyt kahta kertaa, mitä kautta valmentajan otan. Olen ollut Baronaan todella tyytyväinen työnantajana, ja Milla on ollut ihan huippuvalmentaja minulle.

Milla Hartikainen on yksi Baronan neljästäkymmenestä työuravalmentajasta. Hänen tehtävänään on toimia valmennettavan tukena ja turvana matkalla kohti parempaa työelämää.

– Valmentajana rooliini kuuluu kuunnella ja tunnistaa, minkälainen tilanne asiakkaalla on käsillään. Minun tehtävänäni on haastaa, mutta myös tukea ja rohkaista asiakasta kohti omia työunelmia. Tavoitteena on löytää asiakkaalle mieleinen ja motivoiva uusi työ, jota hän pystyy tekemään työkyvyn haasteistaan huolimatta, kertoo Milla.

Askel kohti yrittäjyyttä

Ammatillisen kuntoutuksen alkaessa kesäkuussa 2020 Wilhelmina oli pohtinut työkokeilua jo tutussa työympäristössä DNA:lla. Työuupumuksen sivuvaikutuksena Wilhelminalla oli kuitenkin haasteita tietokoneella työskentelyssä, jota työnteko DNA:lla olisi vaatinut.

Sairauslomansa aikana Wilhelmina vietti paljon aikaa serkkunsa ja tämän vastasyntyneen vauvan kanssa.

- Teimme käsitöitä ja mietimme, mitä haluaisimme ”isona” tehdä. Meitä molempia kiinnosti yrittäjyys, joten aloimme miettiä yhteistä liikeideaa. Jossain vaiheessa mieleemme välähti idea käsityöboksista.

Valmennuksen aikana toteutettu uravalintatesti osoitti myös yrittäjyyden suuntaan. Työuupumustaustan vuoksi työterveyslääkäri oli kuitenkin sitä mieltä, että yrittäjyys ei olisi sopiva tie.

- Lääkärin lausunnosta huolimatta, Milla valoi uskoa yrittäjyydelle. Päätimme yhteistuumin hakea tukea työkokeilulle omassa yrityksessä. Siinä vaiheessa Millan apu oli korvaamaton. Hän hoiti konkreettisen suunnitelman kirjaamisen perusteluineen ja yhteydenpidon Ilmariseen. Milla huolehti, että prosessi etenee. Se helpotti omaa oloani huomattavasti, kun tiesin, että kaikki tulee hoidettua oikein, Wilhelmina kertoo.

Kun ihminen on työuupunut, tärkeintä on, että hän saa keskittyä itseensä ja omaan paranemisprosessiinsa.

- Kun ihminen on työuupunut, tärkeintä on, että hän saa keskittyä itseensä ja omaan paranemisprosessiinsa. Wilhelminan kohdalla yrittäjyys ei ollut itsestäänselvyys, mutta näin, miten kovasti hän oli valmis panostamaan siihen, Milla jatkaa.

Kun myönteinen päätös työkokeilulle tuli, olivat sekä Milla että Wilhelmina onnesta soikeana.

- Millan puhelu on jäänyt ikuisesti mieleeni. Hän oli niin innoissaan ja fiiliksissä, että pääsen koittamaan työllistymistä yrittäjänä, Wilhelmina kertoo.

- Kyllähän tässä väistämättäkin elää toisen ihmisen mukana. Olin nähnyt, kuinka paljon aikaa ja omia resurssejaan Wilhelmina oli valmis antamaan kuntoutussuunnitelmalle, joten onnistumisen fiilis oli upea. Valmentajana pääsen myös osaltani tekemään toisen ihmisen unelmista totta, Milla jatkaa.

”Opin tuntemaan rajani”

Ensimmäiset OleleeBoxit lähtivät matkaan tammikuussa 2021. Yritystoiminnan pystyyn laittaminen vaatii aikaa ja rahaa, mutta työkokeilun kautta tullut tuki on ollut hyvänä perusturvana toimeentulolle.

Työuupumustapauksissa on tärkeää, että työkokeilun aikana työaikaa on mahdollista rajata niin, että työhön paluu on mahdollista aloittaa rauhallisesti esimerkiksi puolikkain työpäivin. Työkokeilun edetessä työaikaa nostetaan kohti täyttä työaikaa.

Yrittäjänä on helppo säädellä omaa jaksamistaan, mutta myös uuvuttaa itsensä.

- Olen oppinut tuntemaan omat rajani ja seuraamaan vointiani. Yrittäjänä on helppo säädellä omaa jaksamistaan, mutta myös uuvuttaa itsensä. On helpottavaa, kun työaikaa ei ole määritetty tietylle aikavälille, vaan pystyn esimerkiksi lepäämään kesken päivän, jos tunnen itseni väsyneeksi.

Ensimmäinen työkokeilujakso kesti kolme kuukautta, mutta Wilhelminan työkokeilua jatkettiin vielä toisella kolmen kuukauden pätkällä.

- Työkokeilun turvin olen pystynyt stressittömästi aloittamaan yrittäjyyden. Vaikka emme vielä pysty maksamaan itsellemme palkkaa, on toimeentulo kuitenkin osittain turvattu. Olemme saaneet rauhassa kerätä asiakaskuntaa.

Wilhelminan ja hänen yhtiökumppanin päällimmäisenä tavoitteena on yritystoiminnan kehittäminen ja jatkaminen.

- Työuupumus on raskas kokemus enkä halua kokea sitä uudelleen. Haluamme rakentaa Oleleesta meidän näköisemme työpaikan, jonne on helppo ja kiva tulla, niin asiakkaiden kuin työntekijöidenkin.

*Terveyden ja hyvinvoinninlaitos, Terveys 2011 -tutkimus, 2011

Lue lisää Oleleesta >> 

Barona Työkykypalvelut on ammatilisen kuntoutuksen asiantuntija. Ohjaamme vuosittain lähes 1000 henkilöä työkykyä vastaaviin, sopiviin töihin. Toimimme valtakunnallisesti ja palvelua tuottaa moniammatillinen asiantuntijoiden tiimi, johon kuuluu muun muassa psykologeja, opinto-ohjaajia ja yrittäjäsuunnitelmiin erikoistuneita valmentajia.