Barona on aina auttanut Jonia löytämään seuraavan pestin: ”Helppo tapa työllistyä”

Sara Murtoaro 11.8.2022

Reilun kymmenen vuoden aikana Joni Ruokolainen on kulkenut urallaan tehtävästä toiseen, mutta yksi on säilynyt: toimiva yhteistyö Baronan kanssa. Nyt Joni työskentelee ABB:llä tilauskoordinaattorina.

Työnhaun helppous houkutteli hakemaan

Joni Ruokolainen aloitti ensimmäisen kerran työt Baronan kautta lukion jälkeen vuonna 2011. Kun koulutusta tai työkokemusta ei ollut vielä kertynyt, oli vaikeaa miettiä, minkälaisiin tehtäviin hakisi.  Kun Joni päätti hakea töitä Baronan kautta, suureen rooliin nousi työnhaun helppous.

– Baronan kautta hakeminen oli semmoinen helppo tapa työllistyä, Joni kiteyttää.

Joni on tehnyt töitä Baronan kautta vuodesta 2011 eri pituisissa työsuhteissa. Ennen Baronalle hakemista Joni suhtautui hieman varovaisesti vuokratyöhön, mutta omien kokemusten myötä ennakkoluulot ovat karisseet. Enää ei tarvitse itse selata työnhakukanavia, vaan Baronaan voi aina olla yhteydessä ja kysyä, löytyisikö sopivia töitä.

Joni on myös kokenut, että hän on voinut myös kieltäytyä tarjotuista töistä, eikä se ole vaikuttanut yhteistyöhön Baronan suuntaan.

Kuitenkin työnhaussa pitää myös itse olla aktiivinen.

– Se, että tekee itsestään metelin Baronan suuntaan, on aina sellainen back up -vaihtoehto, Joni toteaa.

Etenkin AMK-opintojen aikana vuokratyön tarjoamat joustavat työjärjestelyt sopivat hyvin Jonin aikatauluihin, ja tällöin hän teki osa-aikatöitä logistiikassa varastotyöntekijänä. Opiskelujen loppuvaiheilla ja valmistumisen jälkeen hän on pyrkinyt siirtymään koulutusta vastaaviin tehtäviin. Tällöin suureksi eduksi työnhaussa muodostui se, että Baronan kautta voi hakea useampien alojen töitä. Baronalle oli myös kertynyt vuosien aikana paljon tietoa Jonin osaamisesta ja kiinnostuksenkohteista, mikä helpotti työnhakua.

Nykyisiin tehtäviin Baronan ehdotuksesta

Nykyisiin tehtäviinsä tilauskoordinaattorina ABB:llä Joni päätyi osittain sattuman kautta. Hänen edelliset tehtävänsä logistiikassa olivat siirtyneet koronan myötä Helsingistä Mäntsälään, ja työmatka osoittautui melko hankalaksi. Joni tiedusteli Baronalta vastaavia tehtäviä lähempänä Helsinkiä. Joni kuitenkin viihtyi työssään, eikä hänellä ollut pakottavaa tarvetta hakeutua muualle.

Samaan aikaan globaali teknologiayritys ABB etsi Helsingin Pitäjänmäen toimipisteeseensä tilauskoordinaattoria. Baronan rekrytointikonsultti Jarna Lehtola hyödynsi Baronan työntekijä- ja hakijakantaa etsiessään sopivaa tekijää ABB:n tehtävään, jolloin hän törmäsi Jonin profiiliin ja ehdotti työtehtävää Jonille.

Jonin kohdalla korostui paitsi sopiva koulutus ja aiempi osaaminen esimerkiksi SAPin käytöstä, myös positiiviset suositukset aiemmista työpaikoista ja motivaatio oppia uutta.

– Eniten vaikutti kokonaisuus: tehtävään soveltuva osaaminen, hyvät suosittelut, halu oppia uutta ja aktiivisuus, Jarna tiivistää.

Erityisesti Jonin etuna oli aktiivisuus Baronan suuntaan. Vaikkei hän ollutkaan ottanut vastaan kaikkia Baronan ehdottamia tehtäviä, proaktiivisuus ja halu kokeilla uutta tekivät Jarnaan suuren vaikutuksen. Hän esitteli Jonin ABB:lle, ja lopulta tämä valittiin tehtävään.

Fyysisestä työstä ongelmanratkaisuun

Nykyisissä tehtävissään Joni käsittelee SAP-järjestelmään tehtyjä manuaalisia tilauksia, jotta asiakkaan tekemä tilaus ja SAPissa oleva tilaus varmasti täsmäävät keskenään. Jos jokin tilauksissa ei täsmää, Jonin tehtävänä on selvittää syyt; joskus eroavaisuudet tiedoissa voivat johtua esimerkiksi ABB:n ja asiakkaan välisistä sopimuksista. Jos kaikki on kuten kuuluukin, Joni vie tilauksen eteenpäin.

Työ on melko erilaista kuin Jonin aiempi kokemus logistiikasta, joka oli luonteeltaan fyysisempää kuin nykyinen päätetyö. Kuitenkin esimerkiksi SAP järjestelmänä oli tullut edellisissä töissä tutuksi. Työ on pohjimmiltaan ongelmanratkaisua, mistä Joni nauttii, ja hän kokee työn olevan hyvä lähtöaskel ammatillisen osaamisen kehittämiseen.

Lisäksi Jonille on ollut silmiä avaavaa päästä tutustumaan ABB:n kaltaisen suuren yrityksen toimintatapoihin. Iso yritys antaa myös muun muassa mahdollisuuden tutustua eri järjestelmiin ja niiden käyttöön.

Tätä haastattelua tehtäessä Joni ei vielä tiennyt, tulevatko työt jatkumaan ABB:llä nykyisen määräaikaisuuden jälkeen. Silti hän oli hyvin toiveikas, että Baronan kautta löytyisi töitä tulevaisuudessakin.

Löydä seuraava työpaikkasi
Löydä seuraava työpaikkasiKatso kaikki avoimet työpaikat ja löydä omat suosikkisi helposti hakukoneella.Katso kaikki työpaikat