Barona toi joustavuutta – Choko löysi omannäköisen uran Suomesta
Choko Barlay-Jäkkö lähti 13 vuotta sitten elämänsä seikkailulle Norsunluurannikon auringon alta piskuiseen Suomeen – eikä ole katunut päivääkään.
Choko työskenteli Norsunluurannikolla pankkivirkailijana, kun kohtalo puuttui peliin: tulevaisuus kylmässä pohjolan maassa kolkutteli ovella. Choko hyväksyttiin nimittäin kielikurssille Suomeen.
Siitä alkoi matka, joka on kestänyt jo 13 vuotta.
- Kurssiin kuului kolmen viikon harjoittelu, jonka jälkeen pääsi suoraan vakituiseen työhön. Työkaverini Norsunluurannikolla kyllä varoitteli etukäteen, että Suomen kieli on sitten vaikeaa. Soitin hänelle puolen vuoden päästä ja kerroin suomeksi, ettei tämä nyt niin hankalaa ole, Choko nauraa.
Kotiutumisessa ja kielen opettelussa auttoi erityisesti suomalainen puoliso. Lisäksi työ rullasi eteenpäin mukavasti ja tuntui, että kaikki on kohdillaan uudessa kotimaassa.
Barona toi joustoa arkeen
Pian Choko kuitenkin alkoi kaivata lisää joustoa arkeen. Hän irtisanoutui työstään parin vuoden jälkeen ja päätti vaihtaa silloiseen Opteamiin, nykyiseen Baronaan, töihin. Barona tarjosi lisää vapautta määritellä itse, milloin työskentelee ja milloin ei.
- Halusin lisää vapaa-aikaa, koska pidämme paljon matkustamisesta mieheni kanssa, hän kuvailee.
Choko työskenteli Baronan kautta leipomossa lopulta 6 vuotta, kunnes hän muutti miehensä kanssa Yhdysvaltoihin lapsiensa ja lapsenlapsiensa luokse.
Lokoisat eläkepäivät saivat kuitenkin vieläkin odottaa.
- Lapseni toivoivat, että jäisin vihdoin eläkkeelle. Mutta itse halusin jatkaa töiden tekoa ja pysyä aktiivisena. Ja päätinkin palata takaisin Suomeen töihin, Choko nauraa.
Veri veti takaisin pohjolaan
Choko palasi Suomeen töihin päiväkotiin, mutta vaihtoi syksyllä 2020 Nuolialan kouluun siivoojaksi. Koulu on 800 hengen yhtenäiskoulu ja työnkuva on Chokon mielestä kiinnostava ja monipuolinen: hän esimerkiksi siivoaa luokkia ja muita tiloja – ja on oppinut monien uusien koneiden ja laitteiden käyttöä.
Myös Chokon esimies Hanna Welling on ollut tyytyväinen alaisensa työpanokseen. Choko on Wellingin mukaan uudesta innostuva, luotettava ja ahkera työntekijä, joka tulee toimeen työyhteisössä kaikkien kanssa. Se on erityisen tärkeä ominaisuus koulun kaltaisessa työpaikassa, jossa palaute lapsilta tulee välittömästi.
- Chokon ehdoton vahvuus on huikea asenne työtä kohtaan. Hän on aina tehnyt kaikki työtehtävät tunnollisesti ja toisinaan on jopa liian vaatimaton. En muista vuosien ajalta, että koskaan olisin saanut mitään muuta kuin hyvää palautetta hänestä.
Hyvästä tyypistä ei tietenkään haluta luopua. Wellingin mukaan Chokon työsopimukseen on juuri tehty jatkosuunnitelmia.
- Hänellä on mennyt täällä tosi hienosti ja päätimme nyt juuri, että työsopimusta jatketaan keväällä, Welling iloitsee.
"Baronalle voi aina soittaa"
Joustavuus työssä onkin ollut yksi iso tekijä sille, että Choko on viihtynyt niin hyvin töissään ja pystynyt antamaan 100 prosenttisen panoksensa kulloiseenkin työhönsä. Choko on työskennellyt niin Baronalla kuin Baronan asiakkaiden leivissä vuosien saatossa.
Baronan konsultti Miia Leponen on seurannut Chokon uraa pitkään, ja uskoo, että vapaus valita oma työtahtinsa on ollut menestyksessä ratkaisevaa.
- Choko voi itse päättää työskentelyn ajankohdat ja matkustaa omien toiveiden mukaan. Kun Choko palaa työskentelemään kauttamme, ei tarvitse kuin tehdä pari puhelua asiakkaille ja yleensä hänellä on kalenteri työtä täynnä. Olen kerran ollut Chokon kanssa samassa työvuorossa pakkaajana ja hämmästelin hänen huikean reipasta työtahtiaan, Leponen linjaa.
Choko ei itsekään voisi olla tyytyväisempi Baronan kautta saamaansa joustoon ja tukeen työelämän ja henkilökohtaisen elämän yhdistämisessä.
- Baronalle voi aina soittaa jos on mitään ongelmaa. He kuuntelevat, oli sydämelläni mitä tahansa ja auttavat, jos on tarvetta, hän summaa.