Razel Cruz työskentelee Suomessa sairaanhoitajana.

Työn ja vapaa-ajan tasapaino Suomessa on vakuuttanut filippiiniläisen Razelin

Juha Niemi 4.7.2023

Kuuden vuoden mittainen putki pitkiä ja rankkoja työpäiviä sairaanhoitajana Filippiineillä sai Razel Cruzin haaveilemaan suuresta elämänmuutoksesta. Hän halusi kokeilla elämistä uudessa maassa ja edetä urallaan, minkä seurauksena hän päätyi muuttamaan Suomeen.

– Suomen vahvat työllistymisnäkymät, erinomainen työn ja vapaa-ajan tasapaino sekä maine maailman onnellisimpana maana johtivat minut Suomeen. Myös se, että serkkuni ja puolisoni asuivat jo Suomessa ja kertoivat, että Barona tarjoaa työpaikkoja hoitoalan ammattilaisille, helpotti päätöstäni muuttaa Suomeen, Razel kertoo.

Sujuva rekrytointiprosessi saa kiitosta

Baronan rekrytointiprosessia Razel kuvailee kaikin puolin sujuvaksi ja tehokkaaksi.

– Baronaa oli helppo lähestyä, he vastasivat nopeasti kysymyksiini ja he olivat tukenani koko prosessin ajan.

Ennen Suomeen muuttoaan Razelin tuli käydä Baronan tarjoama suomen kielen koulutus, jolla varmistettiin riittävä kielitaito ennen työn aloittamista. Koulutuksen aikana käytiin läpi ammattisanastoa ja jokapäiväisessä elämässä tarvittavia asioita. Lisäksi Razel perehtyi suomalaiseen kulttuuriin ja työelämään, jotta asettautuminen olisi mahdollisimman helppoa.

Filippiineiltä Suomeen tulleita työtekijöitä Baronalla

Razel filippiiniläisten kollegojensa kanssa Baronan toimistolla.

Etukäteen suoritettu kieli- ja kulttuurikoulutus on auttanut Razelia selättämään suurimman osan kohtaamistaan kielihaasteista. Toisinaan työpaikalla tulee vastaan suomen kielen sanoja, joita ei vielä tiedä, mutta tällöinkin apu on lähellä.

– Kollegani ja asiakkaani ovat innokkaasti opettaneet minulle uusia sanoja ja opin heiltä työni ohessa jatkuvasti lisää suomea, Razel iloitsee.

Työ Suomessa on ollut monella tavalla palkitsevaa

Suomeen saavuttuaan Razel on tehnyt töitä psyykkisesti ja fyysisesti toimintarajoitteisten potilaiden parissa. Hän on ollut iloinen päästessään opastamaan auttamaan ja opastamaan potilaitaan ja kokee työnsä erittäin palkitsevaksi. Verrattuna uraansa Filippiineillä työskentely Suomessa on ollut Razelille virkistävä muutos.

– Työn ja muun elämän tasapaino on täällä huomattavasti parempi. Voin viettää enemmän aikaa perheeni kanssa, mikä on Filippiineillä paljon vaikeampaa. Suomessa työskennellään 6-8 tunnin vuoroissa, kun taas Filippiineillä työvuoro voi kestää jopa 12 tuntia, Razel huomauttaa.

Potilastyöskentelyn lomassa Razel pääsee Suomessa tutustumaan terveydenhuollon teknologiaan, jota hän on aiemmin nähnyt vain oppikirjoissa ja verkossa. Hän kokeekin uuden teknologian kanssa työskentelyn erittäin arvokkaaksi osaksi työtään.

Sopeutuminen uuteen kulttuuriin on tapahtunut vaivattomasti

Vaikka muutto uuteen maahan ja sopeutuminen uuteen kulttuuriin saattaa tuntua monista pelottavalta, Razelille ympäristönvaihdos on ollut mieluinen asia.

– Olen huomannut, että suomalaiset ovat ystävällisiä ja avuliaita – vaikkakin vähän hiljaisia. Tunnen oloni Suomessa turvalliseksi jopa kävellessäni yksin pimeällä. Elämä täällä on tasapainoisempaa, Razel kertoo.

Razel on nauttinut Suomessa sekä työstä että henkilökohtaisesta elämästään. Työn ja vapaa-ajan tasapainon ansiosta hänellä on mahdollisuus nähdä perheensä ja puolisonsa joka viikko sekä tavata myös muita Suomeen muuttaneita filippiiniläisiä. Filippiiniläinen yhteisö Suomessa järjestää usein tapahtumia ja juhlia, jakaa vinkkejä elämiseen Suomessa ja edistää yhteisöllisyyttä ja kuulumisen tunnetta.

– Olen Suomessa onnellinen enkä olisi voinut tehdä parempaa päätöstä tänne muuttaessani. Tuntuu, että olen löytänyt uuden kotimaani – suunnitelmissani on perustaa perhe ja jäädä Suomeen pysyvästi asumaan, Razel summaa.

Avoimet työpaikat
Etsitkö työtä?Täältä löydät Baronan avoimet työpaikat – valitse sinulle sopiva ja hae vaikka heti!Katso avoimet työpaikat