Haalariharjoittelulla rakennusalan käytänteet haltuun

Haalariharjoittelulla rakennusalan käytänteet haltuun

Sara Murtoaro 29.3.2023

Rakennusalan korkeakouluopiskelija – tarvitseeko sinun suorittaa haalariharjoittelu osana opintojasi, etkä tiedä, miten harjoittelupaikan etsimisen kanssa kannattaisi edetä? Ei huolta – lue vinkkimme harjoittelun ajoittamiseen sekä siihen, mitä kautta pääset parhaiten toteuttamaan haalariharjoittelun rakennusalalla.

Baronan rakennustoimialan rekrytointipäällikkö Sami Joulamo kertoo, mikä on haalariharjoittelu, mitä siihen käytännön tasolla kuuluu, milloin harjoittelu kannattaa suorittaa ja mitä kautta siihen kannattaa hakeutua:

Mikä on haalariharjoittelu?

Haalariharjoittelu on rakennusalan ammattikorkeakouluopiskelijan opintoihin kuuluva pakollinen harjoittelu rakennustyömaalla. Harjoittelun kokonaiskesto on noin 7 viikkoa. Haalariharjoittelun tarkoituksena on avata opiskelijan silmät rakennusalan kenttätyöhön sekä tutustua työmaan käytänteisiin.

Haalariharjoittelussa suoritettavat työtehtävät ovat usein avustavia tehtäviä. Voit suorittaa harjoittelun aikana esimerkiksi rakennussiivoukseen, työmaalogistiikkaan tai raivaukseen liittyviä tehtäviä. Toimit tällöin ammattityöntekijöiden avustajana, ja työmaajohto tukee harjoittelussa suoriutumista.

Harjoittelun aikana kannattaa tutustua monipuolisesti työmaahan ja sen tehtäviin, mikä helpottaa opintojen soveltamista käytännön tekemiseen. Lisäksi monipuolinen rakennustyömaan käytänteiden ymmärtäminen on eduksi myöhemmissä harjoitteluissa sekä itse työelämässä. Ole siis avoin erilaisille työtehtäville, koska niistä on hyötyä jatkossa.

Joissakin tapauksissa haalariharjoittelun voi saada hyväksiluettua aiemmalla rakennusalan työkokemuksella. Tämä voi tulla kyseeseen, jos olet ennen korkeakouluopintoja suorittanut rakennusalan ammattitutkinnon ja ollut alan töissä, jolloin rakennustyömaan käytänteet ovat jo ennestään tuttuja. Jos sinulla on jo kokemusta rakennustyömaalla työskentelystä, kysy hyväksilukemisen mahdollisuudesta oppilaitoksestasi hyvissä ajoin ennen kuin haalariharjoitteluun hakeminen on kohdallasi ajankohtaista.

Milloin haalariharjoittelu kannattaa suorittaa?

Haalariharjoittelu kannattaa suorittaa opintojen alkuvaiheessa, mielellään ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeisenä kesänä. Haalariharjoittelu kannattaa suorittaa pois alta mahdollisimman aikaisessa vaiheessa opintoja, jottei valmistuminen jää kiinni suorittamatta jääneestä harjoittelusta.

Haalariharjoittelun avoimet paikat ovat useimmiten haussa lopputalvesta tai alkukeväästä, jolloin harjoittelu suoritetaan korkeakoulun loma-aikana kesällä. Haalariharjoittelun voi kuitenkin suorittaa mihin tahansa aikaan vuodesta, jos löydät sopivan työmaan ja pystyt ottamaan opinnoistasi taukoa harjoittelun ajaksi tai muuten sovittamaan opinnot yhteen harjoittelun kanssa.

Kesällä suoritetun haalariharjoittelun etuna on se, että sen voi tarvittaessa yhdistää kesätöihin työmaalla. Voit siis 7 viikon harjoittelujakson lisäksi olla useamman viikon kesätöissä työmaalla tehden saman tyyppisiä avustavia töitä kuin haalariharjoittelussa. Tällöin keräät arvokasta rakennusalan työkokemusta ja lisäksi ansaitset ylimääräistä käyttörahaa lukuvuotta varten.

Haalariharjoittelun suorittamisen jälkeen opintoihin kuuluu kaksi työnjohtoharjoittelua. Haalariharjoittelu luo hyvät lähtökohdat työnjohtoharjoitteluille, koska työmaan käytänteet ovat tulleet tutuksi haalariharjoittelun aikana. Lisäksi haalariharjoittelussa luomiesi kontaktien avulla seuraavien harjoittelupaikkojen löytäminen on helpompaa.

Maksetaanko haalariharjoittelusta palkkaa?

Haalariharjoittelua suorittava korkeakouluopiskelija on työsuhteessa, jolloin hänelle maksetaan harjoitteluajalta palkkaa. Lähtötason palkka ilman aiempaa alan työkokemusta on rakennusalan TES:in 1. palkkaryhmä.

Miten haen haalariharjoitteluun?

Voit hakea rakennusalan haalariharjoitteluun suoraan rakennusliikkeen tai vuokratyöyrityksen kautta. Vuokratyöyrityksen, kuten Baronan, kautta hakiessasi voit suorittaa harjoittelun osia eri työmailla, jolloin saat kokemusta monen tyyppisistä rakennusalan töistä, kuten saneerauksista tai uudisrakentamisesta. Lisäksi Baronan kautta hakiessa yksi hakemus riittää – me etsimme työmaan, tai työmaat, puolestasi. Tarjoamme vuosittain harjoittelupaikkoja yli sadalle rakennusalan opiskelijalle ympäri Suomen.

Suorittaessasi haalariharjoittelun Baronan kautta saat luotua kontakteja tulevia työnjohtoharjoitteluja sekä valmistumisen jälkeistä työelämää varten. Oma yhteyshenkilösi voi jatkossa auttaa sinua löytämään harjoittelupaikat, kesätyöt sekä valmistumisen jälkeisen työpaikan. 

Haalariharjoitteluun on Baronan kautta monta eri väylää:

  1. Haalariharjoitteluhaut avataan useimmiten tammi-helmikuun vaihteessa ja sulkeutuvat viimeistään toukokuun lopussa. Katso avoimet työpaikkamme »

  2. Jos meillä ei ole avoimia haalariharjoittelun hakuja paikkakunnallasi, voit hakea myös muihin rakennusalan avustaviin työpaikkoihin, kuten rakennusapulaisen tehtäviin. Kerro hakemuksessasi, että olet halukas sisällyttämään haalariharjoittelun osaksi työsuhdetta. Katso avoimet työpaikkamme »

  3. Voit jättää avoimen hakemuksen työharjoitteluhakumme kautta.

  4. Voit myös olla meihin suoraan yhteydessä esimerkiksi soittamalla. Katso toimipisteidemme sekä rakennusalan yhteyshenkilöidemme yhteystiedot.

Rakennusalan työntekijä
Hei rakennusalan opiskelija!Kiinnostaako keikkatyö opintojen ohella tai harjoittelupaikka työmaalla? Tutustu Baronaan työnantajana ja varmista unelmien työpaikka opintojen aikana ja niiden päätyttyä. Jätä meille yhteystietosi, ja me etsimme sinulle työmaan puolestasi.Tutustu toimintaamme

Horizontal line

Rakennusalalle ilman kokemusta?
Rakennusalalle ilman kokemusta?Rakennusalalle voi päästä myös ilman työkokemusta. Tärkeintä on hyvä asenne työntekoa kohtaan sekä halu oppia uutta.Lue juttu