Kiinnostaako HR? Lue HR-konkarin vinkit alalle pyrkiville 

Emma Karkkulainen 7.8.2022

HR-generalisti Noora Luutonen

Henkilöstöjohtamisen eli HR:n tehtävät kiinnostavat tänä päivänä yhä useampia. Kovan kilpailun takia moni alalle pyrkivä kokee ensimmäisen alan työpaikan saamisen haastavana. Kokenut HR-generalisti Noora Luutonen paini aikoinaan saman ongelman kanssa ja haluaa nyt vuorostaan auttaa muita alalle pyrkiviä. 

Nooran polku HR-alalle alkoi hänen tietämättään jo opiskeluaikana. Opintojen ohessa Noora teki töitä rekrytointiyritysten kautta: välillä työpäivät menivät sämpylöitä voidellen ja toisinaan papereita mapittaen. Eräs yritys huomasi Nooran ahkeruuden ja palkkasi hänet valmistumisen kynnyksellä Assistant Controlleriksi, talousjohtajan oikeaksi kädeksi. 

– Eihän sillä Assistant Controllerin työllä ollut suoranaisesti mitään tekemistä HR:n kanssa. Jälkikäteen olen kuitenkin tajunnut, että sain siitä arvokasta kokemusta nykyistä työtäni ajatellen, kun esimerkiksi eri alojen työehtosopimukset ja palkanlaskenta tulivat tutuiksi. 

Jalka oven väliin 

Usein uraansa aloittelevat pohtivat paljonkin sitä, että millaisia töitä sitä tulisi tehdä tai millaista kokemusta olisi hyvä saada HR-tehtävien pariin mieliessään. Nooran mielestä alussa ei ole niinkään väliä, mitä töitä tekee, kunhan tekee. HR-asiantuntijan tontti on laaja – alalla tarvittavaa osaamista ja ymmärrystä voi kartuttaa monesta. Noora huomauttaa, että jo pelkästään erilaisten työympäristöjen näkeminen on hyödyksi.  

Noora pitää uransa ponnahduslautana Tampereella järjestettyä HR-koulutusta. Intensiivisen vajaan yhdeksän kuukauden koulutus- ja harjoittelujaksolla Noora pääsi tutustumaan viidentoista eri yrityksen HR-käytänteisiin. Koulutus antoi tärkeitä oppeja tulevaan, mutta ennen kaikkea Noora sai luotua ympärilleen ensimmäisen HR-verkoston, jonka kanssa on edelleen tekemisissä. 

– Muistan itse miettineeni, että miten ikinä pääsen käsiksi mihinkään HR-hommiin kauppatieteiden maisterina johtamista pääaineena lukeneena. HR-koulutuksen myötä sain jalkani oven väliin ja pääsin sisään HR-maailmaan. Se oli siinä kohtaa merkittävä juttu. 

Noora muistuttaa, että alalle johtaa useita polkuja. Ihmiset tulevat HR:ään hyvin erilaisista taustoista. Osalla on pohjalla Nooran tavoin kauppatieteiden opinnot, ja osa on lukenut psykologiaa tai kasvatustieteitä. Itselle sopivaa vaihtoehtoa kannattaa miettiä oman mielenkiinnon mukaan. 

– Jos esimerkiksi työnantajamielikuvan parissa työskentely kiinnostaa, markkinointiviestinnän hommat toimivat mainiona väylänä sen tyyppisiin HR-tehtäviin, Noora tuumaa. 

Joskus myös yrityksen sisällä on mahdollista edetä HR-hommiin. Noora rohkaisee puhumaan omista uratoiveista esimerkiksi esihenkilön kanssa. Jatkuvasti muuttuvalla HR-alalla saa olla Nooran mukaan olla muutenkin valppaana. HR-osaajalta täytyy löytyä innostusta kehittää itseään ja osaamistaan. 

– HR-asiantuntija ei ole koskaan valmis. Se on myös tämän työn suola. 

Verkostot hyötykäyttöön

Vaikka HR-tehtäviin riittää hakijoita, alalle pääsy ei Nooran mielestä vaadi kuitenkaan taikatemppua. Noora hehkuttaa verkoston voimaa ja LinkedInin hyötyjä. Omalla aktiivisuudella on iso merkitys ja pienillä teoilla voi olla suuret vaikutukset, kuten Nooran esimerkki uran varrelta osoittaa. 

– Olin juuri saanut potkut YT-neuvotteluissa, ja päätin tehdä työnhakuni näkyväksi Linkkarissa. Eräs henkilöstöpäällikkö oli nähnyt julkaisuni ja laittoi minulle viestiä. Hän kertoi etsivänsä itselleen seuraajaa ja vinkkasi minua hakemaan paikkaa. Onnekseni tämä henkilö kuului verkostooni ja törmäsi julkaisuihini, sillä sain työn ja se oli yksi urani parhaista työpaikoista. 

Nooran mielestä LinkedInissä pystyy luomaan verkostoja ja olemaan aktiivinen monella tapaa. Jos omien julkaisujen tekeminen ei tunnu luontevalta, kannattaa osallistua muiden aloittamiin keskusteluihin. Myös itseään inspiroivien tai oman alan juttujen jakaminen on toimiva keino. Työnantajia voi houkutella puolestaan jakamalla oman ansioluettelonsa. LinkedInissä etenkin video-CV:t keräävät Nooran kokemuksen mukaan hyvin huomioita. 

Noora kutsuukin LinkedIniä auttamisalustaksi. LinkedIn on täynnä kokeneita ammattilaisia, joilla on valtavasti kokemusta ja osaamista. Monet ovat Nooran mukaan halukkaita jakamaan osaamistaan ja sparrailemaan. Noora on itse saanut verkostostoiltaan paljon hyödyllisiä vinkkejä ja kannustaakin kaikkia verkostoitumaan rohkeasti.  

– Oli kyse sitten työpaikan etsimisestä tai pyöräedun käyttöönotosta, Linkkarista löytyy aina joku, joka osaa auttaa.