Keikkaa pukkaa – tällainen oli festarityöntekijöiden kesä
Festivaalit tarjoavat ravintola-alan työmahdollisuuksia niin konkareille kuin vasta-alkajille. Lue, minkälaisia kokemuksia festarityö tarjoaa, millainen tyyppi sopii festarityöntekijäksi ja miksi festarityötä kannattaa lähteä vähintään kokeilemaan.
Baronan kautta on voinut useina vuosina päästä työskentelemään niin Provinssirockiin, Tuskaan, Ruisrockiin kuin Pori Jazzeillekin – kesällä 2022 eri festivaaleilla tehtiin yhteensä 9400 työtuntia lähes 240 henkilön voimin. Työtekijöiden tie festivaaleille kulkee tavallisesti joko avointen työpaikkailmoitusten tai uusille ravintola-alan tekijöille suunnatun Raflateam-valmennuksen kautta.
Heta Vesa oli kesällä 2022 ensimmäistä kertaa festareilla niin työntekijän kuin myös asiakkaan roolissa.
– Festarityö tuntui uudelta ja erilaiselta jutulta, jota olisi kiva kokeilla. Minua kiinnosti päästä näkemään, miten isoa tapahtumakokonaisuutta pyöritetään ja ajattelin, että pääsen samalla kerryttämään myöhempien töiden kannalta hyödyllistä kokemusta asiakaspalvelusta ja myynnistä, Heta kertoo.
Ennen festarikesän käynnistymistä uusille työntekijöille järjestettiin yhteistyössä Helsingin Rock and Roll Oy:n kanssa Tavastialla jo perinteeksi muodostuneet festarietkot, joilla oli mahdollisuus saada vastauksia aiemmin lähetetyn infopaketin pohjalta heränneisiin kysymyksiin. Samalla sai vähän esimakua siitä, millaisen porukan kanssa töitä lähdettäisiin tekemään.
Tulokkaiden ohella festarityöntekijöiksi lähtee yleensä iso määrä niin sanottuja luottopakkeja, jotka löytyivät valmiiksi Baronan listoilta. Kesällä 2022 yksi heistä oli restonomiksi opiskeleva Anni Laurila, joka on tehnyt ravintola-alan keikkatöitä jo useamman vuoden ajan. Matkan varrelle on mahtunut festarikesä jos toinenkin.
– Lähden festareille aina avoimilla mielillä, kaikkea ei voi tietää etukäteen. Tein tänä vuonna kolmet festarit, koska ne sopivat hyvin kalenteriini. Olen lisäksi kiinnostunut vastuullisuusasioista ja halusin päästä näkemään, miten ne on onnistuttu ottamaan eri festareiden arjessa huomioon, Anni sanoo.
Mahdollisuuksia tutustua alaan ja haastaa itseään
Ravintola-alan festarityöntekijöiden tehtävät riippuvat vähän festarista, mutta yleensä puhutaan keittiön ja salin puolla suoritettavasta työstä. Keittiöpuolen työntekijät työskentelevät pääsääntöisesti pikaruokapisteillä, mutta työtä saattaa olla myös esivalmistelujen parissa henkilöstöruokalan puolella.
Pääsääntöisesti Baronan festarityöntekijät työskentelivät anniskelussa, roudauksessa tai myynnissä. Heta Vesan työpisteenä Provinssirockissa toimi burgerkoju, jolle oli rajattu oma osio pidemmästä teltasta.
– Meidän tiimissä työskenteli lisäkseni toinen myyjä ja kolme kokkia, jotka vastasivat ruokien valmistamisesta. Myyjänä otin tilauksia ja maksun vastaan, juomat myimme tölkeistä ja pulloista, Heta kuvailee tehtäviään.
Festarityöntekijänä pääsee nopeasti kiinni ravintolatyön perusteisiin.
Festareilla oli lisäksi vip-henkilöille suunnattu a la carte -ravintola, jossa tarjolla oli avustavia tehtäviä. Anni Laurila työskenteli Ruisrockissa ja Pori Jazzeilla a la carten puolella tarjoilijana, mutta Provinssirockissa hän pääsi ottamaan toivomaansa vastuuta telttavastaavan roolissa.
– Telttavastaavan työtehtävät määräytyvät tilanteen mukaan. Tein vaihtelevasti roudausta, baaria, kassaa ja pidin silmällä, että myytävää riittää, Anni kertoo.
Telttavastaavan päätehtävänä on varmistaa, että oman teltan työntekijöillä on edellytykset onnistua omassa työssään. He perehdyttävät oman telttansa työntekijät ja opastavat heitä myös työvuorojen aikana. Anni pyrki miettimään omaa tekemistään siltä kannalta, että uusillekin työntekijöille syntyisi festarityöstä mahdollisimman hyvä kokemus.
– Mun mielestä on hirveän tärkeää selittää, miksi asiat tehdään tietyllä tavalla ja että esimerkiksi takapöytä kannattaa siistiä ettei juomat vahingossa kaadu. Toista on myös tarvittaessa helppo tuurata, kun asioissa toimitaan yhdessä sovitulla samalla tavalla.
Yhteyshenkilöt tsemppaamassa ja tukena
Festareiden ensikertalainen Heta Vesa koki hyödylliseksi, että lähistöllä oli koko ajan henkilö, jolta pystyi tarvittaessa kysymään apua. Tukea ja turvaa tarjosivat myös Baronan yhteyshenkilöt, jotka toimivat kaikkien baronalaisten esihenkilöinä festareiden aikana. Suorittavan työn sijaan he huolehtivat, että työntekijöillä oli festareiden aikana kaikki hyvin ja olla valmiina reagoimaan, jos jotain yllättävää tapahtuisi.
Hyvästä perehdytyksestä ja valmistautumisesta huolimatta ensimmäisenä festaripäivänä moni asia hakee usein vielä vähän paikkaansa alueen jo auetessa.
– Festareiden alkuhetket voivat olla ensikertalaiselle tosi stressaavakin tilanne. Siinä vaiheessa on tärkeää tsempata porukkaa ja pyrkiä luomaan sellaista ”hyvä tästä tulee” -fiilistä. Ajattelen, että roolinani oli olla meidän työntekijöille eräänlainen äitihahmo, kertoo Jenni Hukka, joka toimi Baronan yhteyshenkilönä Provinssirockissa ja Pori Jazzeilla.
Yhteistyö yhteyshenkilöiden kanssa toimi Annin ja Hetan mukaan festareiden aikana todella hyvin ja heidän läsnäolonsa toi työvuoroihin varmuutta, vaikka mitään hälyttävää tilannetta ei osunutkaan kohdalle. Festarityöntekijöiden tukena toimivat myös Tavastian festivaaliystävät, joiden tavoitteena on edistää työhyvinvointia Helsingin Rock and Roll Oy:n tapahtumissa.
Aitoa tekemisen meininkiä
Anni Laurilan mukaan festarityössä tulee hyvin esille tekemisen meininki, joka on ominaista koko ravintola-alalle.
– Festareilla pääsee kätevästi oppimaan ravintolatyön perusteita. Aina käytössä ei tosin ole kaikkia välineitä, joita ravintolassa on, joten työssä pitää osata myös vähän soveltaa. Kokemus auttaa siinä tosi paljon, Anni muistuttaa.
Festareilla tehtävien työvuorojen tiedetään etukäteen olevan pitkiä, mutta niiden tarkkaa pituutta on mahdoton ennakoida. Alueen sulkeuduttua saattaa olla edessä vielä siivoamista ja esivalmistelua seuraavaa päivää varten. Työvuoron aikana katkeamaton asiakasvirta saattaa yllättää kokeneemmankin ravintola-alan tekijän.
– Työn hektisyys riippuu toki vähän siitä, millä pisteellä työskentelee. Meidän kojussa tilauksia tuli välillä paljon kerralla, jolloin oli pakko pitää vähän taukoa, että kokit ennättivät tulla siinä tahdissa. Kiire ei kuitenkaan tuntunut mahdottomalta ja myynnissäkin oli helppo säilyttää tietty vauhti, koska meillä oli käytössä vain yksi maksupääte, Heta Vesa toteaa.
Esiintyjien aikana työpisteille saattaa muodostua pieni suvantovaihe, mutta jonoja pääsee silti syntymään yllättävänkin nopeasti. Anni toteaa, että hyvällä organisoinnilla on työn sujuvuuden kannalta suuri merkitys ja paineen hetkelläkin tärkeintä on muistaa keskittyä palvelemaan yksi asiakas kerrallaan.
Festarityössä oikeanlainen asenne ja tekemisen meininki kantavat pitkälle.
Ainutlaatuinen yhteishenki syntyy nopeasti
Anni Laurila ja Heta Vesa kehuvat vuolaasti festareiden tiimejä ja esihenkilöitä, joilla kaikilla oli mahtava asenne työtä kohtaan. Myös käytännön järjestelyt bussikuljetuksia ja majoituksia myöten toimivat festareiden aikana hyvin. Pori Jazzeilla ja Provinssissa tarjolla oli koulumajoitus, jonka yhteydessä pääsi kätevästi tutustumaan myös muihin kuin vain oman työpisteen tyyppeihin.
– Festareilla meno on ravintolatyöhön verrattuna jotenkin hyvällä tavalla paljon kreisimpää. Olen usein miettinyt mikä festarityössä vetää puoleensa, kun siellä kuitenkin tehdään pitkiä päiviä ja nukutaan lattialla. Ehkä se on se, että porukka on liikkeellä oikealla asenteella, työn ohessa pääsee fiilistelemään festaritunnelmaa ja ilmapiiri on niin positiivinen, Anni miettii.
Jenni Hukan mielessä festareiden henki tiivistyy yleensä hyvin viimeisen päivän aamussa, jolloin takana on jo pari pitkää työvuoroa. Yhteisen aamupalan äärellä vaihdetaan kokemuksia viikonlopun ajalta ja osataan suunnitella viimeistä rupeamaa jo ihan eri tavalla etukäteen.
– Se on ihana fiilis, kun huomaa, että toisilleen vieraat tuntemattomat henkilöt on onnistuneet niin nopealla aikataululla ryhmäytymään ja löytämään selkeästi yhteisen sävelen, Jenni iloitsee.
Festareilla pärjää pienellä seikkailumielellä
Jenni Hukka huomauttaa, ettei festarityöntekijälle ole asetettu tiettyjä kriteerejä ja porukkaa on aina mukana laidasta laitaan. Aiempaa kokemusta festareiden, asiakaspalvelun tai ravintolatyönkään osalta ei vaadita, tärkeintä on oikeanlainen asenne ja kyky sisäistää nopeasti annettuja ohjeita.
Heta Vesa kertoo hieman jännittäneensä etukäteen sitä, millaista olisi lähteä ilman aiempaa kokemusta isoon tapahtumaan töihin. Huoli osoittautui kuitenkin nopeasti turhaksi.
– Yllätyin, miten nopeasti hommiin syntyi rutiini jo ensimmäisen päivän aikana. Varsinkin viimeisenä päivänä homma hoitui jo ihan lihasmuistista. Itselläni tuossa työssä energia koko ajan vaan lisääntyi, kun sai kohdata ihmisiä, Heta kertoo.
Anni Laurila korostaa, että festarityössä tiimitaidoilla on iso merkitys. Työpisteellä tehdään hommia yhdessä, joten työkavereiden huomiointi ja riittävä kommunikointi on onnistumisen kannalta tärkeää. Aina voi kysyä, jos ei jotain osaa ja yhdessä voidaan miettiä, voisiko asiat tehdä paremmin jollain toisella tavalla.
– Festarityö sopii tosi monenlaisille tekijöille ja sitä kannattaa käydä kokeilemassa ainakin kerran elämässään. Ei oo väliä, onko introvertti vai ekstrovertti, kaikkia tarvitaan ja asiakkaatkin ovat erilaisia. Tärkeää on varautua pienellä seikkailumielellä, Anni vinkkaa.
Tapahtumatyötä tarjolla ympäri vuoden
Jenni Hukka muistuttaa, että festarit ovat mainio ponnahduslauta ravintola-alasta laajemminkin kiinnostuneille. Barona tarjoaa mahdollisuuksia työskennellä erilaisissa tapahtumissa pitkin vuotta.
Heta Vesa on oman festarikokemuksensa myötä lähdössä myös jatkossa innolla töihin tapahtumien pariin. Loppukesästä 2022 hän kertoi suuntaavansa Baronan kautta työkeikalle Olympiastadionille UEFA Super Cupin yhteyteen.
– On kiva, että sain hommista kesän aikana vähän esimakua. Opiskelijan kannalta on kiva, että opiskelujen ohella ja viikonloppuisin voi tehdä myös yksittäisiä työvuoroja, Heta sanoo.