Luova CV – näin erotut joukosta
Rekrytoijat saavat usein kymmeniä, jopa satoja hakemuksia samaan tehtävään. Hakijan näkökulmasta tämä tarkoittaa sitä, että erottautuminen työnhakijoiden massasta on kovin vaikeaa. Luova CV hyödyntää erilaisia erottautumisen keinoja, ja se voi olla juuri sinun aseesi unelmiesi työpaikan nappaamiseen.
Työnhakupaperit kannattaa aina kohdentaa haettavan paikan mukaan. Joillakin aloilla korostuu asiasisältö, kun taas luovilla aloilla työnhakupaperit toimivat jo hakuvaiheessa työnäytteinä. Kirjoittajan paikkaa hamuava tuskin erottuu massasta viljelemällä samoja latteuksia mitä kaikki muutkin, graafikolta taas odotetaan jo hakupapereissa kaunista visuaalista ilmettä.
Luovuus on plussaa, mutta tärkeintä on, että kerrot osaamisestasi kattavasti, tiedot ovat helposti omaksuttavissa, kieli on hyvää ja hakemus vastaa tehtävänkuvaan.
Tässä esimerkkejä erilaisista luovista ratkaisuista, joita voit hyödyntää työnhaussasi ja jäädä paremmin rekrytoijan mieleen.
1. VISUAALINEN CV
Visuaalisesti kiinnostava CV alkaa monilla aloilla olla jo "peruskauraa" hakemusten joukossa. Visuaalinen CV erottautuu ja kiinnittää huomion, mutta älä sorru turhaan kikkailuun. Mieti aina tarkkaan, miten erilaiset visuaaliset elementit sopivat hakemaasi alaan ja yritykseen.
Väreihin inspiraatiota voit hakea hakemasi yrityksen värityksestä. Värien lisäksi kannattaa miettiä, miten erilaisia visuaalisia elementtejä voi hyödyntää. Ehkä merkkaat kielitaidon lippujen kuvilla tai ATK-taidot tähdillä perinteisten sanallisten kuvailujen sijaan. Myös esimerkiksi harrastukset voi hauskasti tuoda mukaan CV:hen erilaisten ikonien avulla.
Suunnitteluohjelma Canva on näppärä työkalu omien hakupapereiden visualisointiin. Palvelusta on saatavilla myös maksullinen versio, mutta ansioluettelon teko onnistuu hienosti ilmaisversiolla.
2. VIDEO KASVATTAA SUOSIOTAAN
Videon suosio tarinankerronnan formaattina kasvaa vuosi vuodelta, eikä ihme: videossa voi hyödyntää kuvaa, ääntä ja tekstiä, ja pakata paljonkin tietoa tiiviiseen ja helposti omaksuttavaan pakettiin. Videon voi helposti jakaa myös sosiaaliseen mediaan ja pyytää ystäviä ja tuttavia levittämään sitä eteenpäin.
Tee siis video, jossa kerrot itsestäsi ja esittelet itseäsi ja taitojasi. Jos esimerkiksi haet kahvilaan töihin, esittele baristan taitosi jo hakuvaiheessa videon avulla.
Muista! Videotaitoja on syytä treenata, vaikka työnhaussa turvautuukin perinteisempiin metodeihin. Monissa työpaikoissa hyödynnetään nykyisin videohaastattelua osana rekrytointiprosessia.
3. LUO OMA VERKKOSIVU TAI HYÖDYNNÄ BLOGIA
Suurin osa nykypäivän työpaikoista löytyy netistä, miksei sitten työntekijätkin? Luo siis itsellesi oma nettisivu, joka sisältää esittelyn itsestäsi ja työhistoriastasi. Voit kätevästi levittää linkkiä verkkosivustoosi eri kanavissa ja mainostaa itseäsi.
Jos julkaiset jo vaikka blogia, luo CV ja hakemus blogipostauksena ja ohjaa rekrytoija tutustumaan sinuun blogisi kautta.
Robby Leonardin interaktiivinen CV tarjoaa aiheeseen roppakaupalla inspiraatiota (älä masennu, kaikkien meistä ei tarvitse yltää Robbyn tasolle).
4. EROTTAUDU SOMESSA
Sosiaalisen median verkostojen hyödyntäminen on työnhaussa tätä päivää. Älä siis pelkää lähettää verkostoitumispyyntöjä, kysellä ja pyytää apua. Somessa kannattaa myös ottaa seurantaan mielenkiintoiset yritykset, sillä avoimista paikoista tiedotetaan usein juuri sometileillä.
Asiantuntija-aloilla viimeistelty LinkedIn-profiili houkuttelee potentiaalisia työnantajia ja ”linkkarissa” voit myös verkostoitua eri alojen ammattilaisten kanssa matalalla kynnyksellä.
Aktiivisella Twitter-tilillä voit vahvistaa omaa asiantuntijuuttasi, ja näin ollen edesauttaa työnsaantia. Seuraamalla #rekry ja #uusityö, voi kiinnostavia paikkoja osua vastaan. Facebookissa taas kannattaa liittyä oman unelma-alan ryhmiin, ja löytyypä Facebookista myös paljon erilaisia, ainoastaan työnhakuun keskittyviä ryhmiä.
Somea voi hyödyntää luovasti erityisesti silloin, kun tavoitteena on kertoa omasta osaamisesta mahdollisimman suurelle joukolle potentiaalisia työnantajia. Tee julkinen postaus, jossa kerrot millaista työtä etsit ja lisää mukaan tiivistetty esittely osaamisestasi. Jos olet rohkea, laula tai räppää CVsi, tee hakemustanssi tai näyttele kavereiden kanssa työaiheisessa sketsissä. Hyvällä tuurilla (ja taidolla) videostasi tulee somessa viraalihitti ja unelmatyö on todellisuutta.
5. OSALLISTA KAVERIT JA MUUT SUOSITTELIJAT
Suosittelut kuuluvat olennaisena osana työnhakuprosessiin, mutta yleensä vasta hieman myöhemmässä vaiheessa rekryprosessia. Mitäpä jos aloittaisitkin työnhaun suositteluilla?
Kerää kirjallisena tai vaikka videolle aiempien työkavereiden ja ystäviesi arvioita sinusta. Mausta ripauksella huumoria ja laita rohkeasti eteenpäin. Kukapa ei haluaisi töihin tyyppiä, josta muilla on roppakaupalla hyvää sanottavaa?
Lisäideoita:
- Jos etsit työpaikkaa ravintola-alalta – suunnittele CV näyttämään ruokalistalta tai reseptiltä.
- Oletko pelisuunnittelija? Koodaa kevyt pelitoteutus.
- Jos pieni rahallinen investointi ei kauhistuta ja taidot riittävät, omasta CV:stä voi tehdä pienimuotoisen maksetun mainonnan kampanjan sosiaaliseen mediaan.
- Etsitkö työtä rahoituksen parissa? – Tee hakemus vaikka Excelillä.
- Jos olet toimittaja, kerro itsestäsi reportaasin, artikkelin tai haastattelun muodossa.
- Tee sarjakuva elämästäsi ja kokemuksistasi.