Miten päästä flow-tilaan? Näillä vinkeillä työ sujuu kuin tanssi

Miten päästä flow-tilaan? Näillä vinkeillä työ sujuu kuin tanssi

Eeva Louko 30.11.2020

Oletko koskaan uppoutunut töihisi niin antaumuksella, että ajantaju katosi ja työt etenivät kuin siivillä? Organisaatiopsykologi, vaikuttaja ja yrittäjä Jaakko Sahimaa kertoo parhaat niksit siihen, miten pääset omassa työssäsi haluttuun flow-tilaan.

Flow ei tarkoita vain erästä vuosittain järjestettävää musiikkifestivaalia. Työelämässä flow tarkoittaa erityistä uppoutumisen tilaa omaan työhönsä. Organisaatiopsykologi, yrittäjä ja vaikuttaja Jaakko Sahimaan mukaan kyse on ennen kaikkea haastavuuden ja taitojen suhteesta. Flow-tila ei synny itsestään, vaan on yhdistelmä useampaa elementtiä, jotka ilmenevät samaan aikaan.

– Flow-tilaa tutkinut yhdysvaltalainen psykologi Mihaly Csikszentmihalyi on todennut, että flow-tila pitää sisällään selkeät päämäärät, joita kohdin mennään, syvän keskittymisen ja ajantajun katoamisen, itsensä unohtamisen ja kontrollin tilanteesta. Lisäksi flow-tilassa on sopiva balanssi työn vaativuuden ja omien taitojen välillä, Sahimaa kuvailee.

Kyse on siis siitä, että työntekijä pystyy vastaamaan haasteeseen omilla taidoillaan ja saa kokemuksen, että asiat loksahtavat kohdilleen juuri oikein siinä tilanteessa.

– Ihminen toimii kaikista tehokkaimmin tällaisessa syvän keskittymisen ja flow’n tilassa. Sellaisessa tilassa me saamme asioita tehokkaasti aikaiseksi tarmokkaasti uppoutuen ja omistautuen sille tekemiselle, mitä me juuri olemme tekemässä, Sahimaa jatkaa.

Miten flow-tilaan pääsee – ja miten sinne ei ainakaan ole asiaa

Jaakko Sahimaan mukaan omassa työarjessa on hyvä miettiä niitä tekijöitä, jotka auttavat saavuttamaan flow-tilan ja toisaalta kartoittaa niitä tekijöitä, jotka tappavat flow’n ja hyvän tekemisen meiningin. Aina ei niin sanotusti lähde, vaikka periaatteessa elementit olisivatkin kohdillaan.

– Flow’ta estäviä tekijöitä voivat esimerkiksi olla niin sosiaaliset tekijät kuten häiritsevät työkaverit, työympäristöön liittyvät tekijät kuten meteli, tekniset asiat kuten vaikkapa kännykän ilmoitukset ja piipahdukset. Flow’n voi estää myös omaan mieleen liittyvät asiat, kuten matala motivaatio tai vähäinen kiinnostus työtehtäviä kohtaan, Sahimaa listaa.

Mitä käy, jos flow-tila keskeytyy jostain syystä? Voiko virtaukseen hypätä enää takaisin vai menikö tilanne ohi?

– Usein puhutaan siitä, että jos hyvän tekemisen flow katkeaa jonkin häiriötekijän vuoksi, niin palautumisviive takaisin samaan keskittymisen tilaan voi kestää jopa kaksikymmentä minuuttia. Se on aika iso tehokkuushukka, mitä tallaiset työn keskeytykset aiheuttavat, Sahimaa sanoo.

Katso Sahimaan vinkit videolta

Organisaatiopsykologi Jaakko Sahimaa avaa videolla lisää flow-tilaa ja sitä, mitä kannattaa tehdä että flow-tilaan pääsee.

Näin pääset eroon päätöksen­teon vaikeudesta
Näin pääset eroon päätöksen­teon vaikeudestaLue Jaakko Sahimaan vinkit, miten lopetat jahkailun ja uskallat tehdä päätöksiä.Lue juttu