Kesätyövinkit: Houkutteleva CV auttaa kesäduunin löytämisessä
Kesätyönhakijan tärkein työkalu on CV eli ansioluettelo. Se kertoo tiivistetysti, kuka olet ja mitä olet tähän mennessä työelämässä tehnyt. Hyvin rakennetusta CV:stä näkee heti hakijan osaamisen, persoonan ja motivaation. Näillä vinkeillä teet CV:stäsi niin houkuttelevan, että kesätöitä tarjotaan alta aikayksikön!
Kesätyötä hakiessa olet varmasti törmännyt kirjainpariin CV. Se on lyhennelmä sanoista Curriculum Vitae ja tarkoittaa ansioluetteloa. CV on kiteytettynä tiivistelmä sinusta, työhistoriastasi ja kyvyistäsi. Se on ensimmäinen ja ehkä tärkeinkin käyntikorttisi, kun haet kesätyötä. Siksi sen pitäisi antaa nopealla vilkaisullakin hyvä kokonaiskuva sinusta hakijana ja persoonana.
Informatiivisen ja houkuttelevan CV:n laatiminen ei ole onneksi rakettitiedettä. Muutamalla peruspalikalla pääsee pitkälle. Hio ansioluettelosi huippuun näillä vinkeillä!
1. Nosta oma CV massasta
Kesätyöhakemuksia tulee rekrytoijille satoja ja he käyttävät usein vain lyhyen ajan ansioluetteloiden läpikäymiseen. Kokenut rekrytoija osaa erottaa nopeasti hyvät ansioluettelot huonoista ja hyvä CV kiinnittää heti huomion. Siksi CV:n huolelliseen rakentamiseen on syytä käyttää aikaa. Mieti siis rauhassa, mitä olet tähän mennessä tehnyt ja mieti ja millaista kokemusta haluat ansioluettelossasi nostaa esiin (tarkka listaus CV:n osista löytyy kohdasta 4)
2. Ole selkeä, älä kikkaile turhaan
Kesätyöntekijöitä rekryävä taho haluaa löytää CV:stä nopeasti ja helposti keskeiset asiat. Siksi kikkailu fonteilla, pohjilla tai väreillä on turhaa, sillä vähemmän on CV:n kohdalla enemmän.
CV:n on tarkoitus olla napakka kokonaisuus. Älä lurittele koko elämäntarinaasi, vaan pitäydy maksimissaan 2 sivussa. Yksikin sivu riittää, jos kokemusta ei vielä ole paljon. Yleensä hauissa on myös hakemus, jossa pystyt kertomaan hieman laveammin taidoistasi ja kyvyistäsi.
3. Tuo esiin persoonasi ja motivaatiosi
On tärkeää pystyä kiteyttämään omat työsaavutukset, mutta ihan yhtä tärkeää on tuoda CV:hen persoonallisuutta, omia kiinnostuksenkohteita sekä motivaatio alalle. Rekrytoinnin ammattilainen osaa lukea rivien välistä sen, oletko aidosti kiinnostunut hakemastasi tehtävästä. Pyydä vaikkapa ystävääsi lukemaan nykyinen CV:si läpi kriittisin silmin ennen muokkauksien tekoa.
4. Pohdi sinulle sopiva pohja
Ansioluetteloja on nykypäivänä niin paljon, kuin on työnhakijoitakin. Perinteisen CV:n rinnalla on niin visuaaliset ansioluettelot, portfoliot, video-CV:t kuin kustomoidut CV-pohjatkin. Silti sisältö on CV:ssä aina se kaikista tärkein elementti. Jos sisältö on puutteellinen, ei kirkuvat neonvärit ja jännittävät videoelementitkään auta. Toisaalta: jos olet taitava rakentamaan visuaalisia juttuja, anna mennä – upea kokonaisuus saattaa pistää sinut rekrytoijan mieleen!
Mikään ei estä luomasta omiin tarpeisiin parhaiten sopivaa pohjaa – moni tuunaa täysin omanlaisensa ansioluettelon, joka jo muodollaan korostaa hakijan vahvuuksia. Ota tästä ilmainen CV-pohja ja tee siitä itsesi näköinen!
5. Mitä sinne sitten laitetaan? Must-asiat CV:ssä
Seuraavat perusasiat pitäisi ainakin löytyä ansioluettelostasi:
- Yhteystiedot: Nimi, osoite, puhelinnumero, sähköpostiosoite sekä ne somekanavat, joita haluat käyttää referenssinä itsestäsi tai osaamisestasi.
- Myyntipuhe: Tiivistä ydinosaamisesi ja persoonasi yhteen lauseeseen.
- Työkokemus: Listaa työkokemuksesi uusimmasta vanhimpaan, työn kesto sekä työtehtäväsi. Avaa vastuualueita konkreettisesti, mutta napakasti.
- Koulutus: Kirjoita tutkintosi alkaen uusimmasta, pääaine ja sivuaineet. Jos tutkinto on kesken, merkitse myös suoritettujen opintojen määrä ja arvioitu valmistumisaika
- Muu osaaminen: Oli kyse sitten luottamustehtävistä, täydennyskoulutuksista, valmennuksista, sertifikaateista tai vapaa-ajan vastuista, kerro niistä lisää!
- Kielitaito: Erittele suullinen ja kirjallinen taito erikseen.
- IT-osaaminen: Muista myös kertoa, millä tasolla osaamisesi on!
- Suosittelijat: Suosittelijan mielipide sinusta voi olla se ratkaiseva tekijä, jolla nappaat työn! Siksi suosittelijat ovat erittäin tärkeitä kaikkien CV:ssä.
- Lopuksi lue CV läpi: Oletko vastannut CV:ssäsi kysymykseen: Mitä sinulla on tarjottavaa haussa olevalle yritykselle?
6. Muista räätälöidä CV joka kerta uudestaan
Räätälöi CV joka kerta, kun haet uutta työtä, sillä työpaikat ovat erilaisia ja työtehtävissä painottuu eri asiat. Muokkaa siis CV:tä joka hakuun kohdennetusti.
Tsemppiä työnhakuun!