Työnhaun alussa: Hakemuskirje – kultainen tiketti unelmaduuniin

Työnhaun alussa: Hakemuskirje – kultainen tiketti unelmaduuniin

Eeva Louko 6.5.2021

Hakemuskirje on äärimmäisen tärkeä paperi työnhaussa, sillä sen avulla rekrytoija tutustuu paremmin sinuun. Hakemuskirjeen sisältö voi joko viedä sinut menestykseen - tai vastaavasti lennättää pikavauhtia roskakoriin. Siinä missä CV:ssä hakija kertoo faktat itsestään, vastataan hakemuskirjeessä kysymykseen MIKSI.

Hakemuskirjeeseen kannattaa aina panostaa, mutta erityisen paljon silloin, jos aiempaa työkokemusta ei ole runsaasti. Koostimme sinulle kolmen kappaleen täsmäohjeet, miten se tehdään:

Hakemuskirjeen ensimmäinen kappale – avaa peli

Työpaikkailmoitus on rekrytoijan kirje työnhakijoille ja omassa hakemuskirjeessä voit kuvitella vastaavaasi tähän kirjeeseen. Aloita hakemuskirjeen kirjoittaminen kopioimalla hakemasi työpaikan työpaikkailmoitustekstin tyhjään tekstinkäsittelytiedostoon. Kirjettä kirjoittaessasi vastaat ilmoituksen vaatimuksiin ja voit samalla tarkistaa, että kaikkiin kysymyksiin tulee tekstissä vastattua.

Kirjeen ensimmäinen kappale on pelin avaus ja kiteytetty myyntipuhe itsestäsi. Tervehdi, esittele itsesi ja kerro lisää tämänhetkisestä tilanteestasi ja keskeisistä taidoistasi. Tämän kohdan pitäisi pitkälti tiivistää ansioluettelon tiedot ja on syytä pitää napakkana. Se on tiivistys sinusta ja osaamisestasi.

Hakemuskirjeen toinen kappale - syvenny

Hakemuskirjeen toisessa kappaleessa pureudutaan kunnolla työpaikkailmoituksen kysymyksiin ja siihen, miksi sinä olet vastaus rekrytoijan toiveisiin. Käytännössä hakemuskirjeessä pitäisi pystyä vastaamaan kolmeen kysymykseen: miksi haet juuri tätä työpaikkaa, miksi juuri sinut pitäisi valita avoimeen tehtävään ja miksi olisit arvokas lisä yritykseen.

Työpaikkailmoituksissa on listattu usein erilaisia odotuksia tietystä osaamisesta tai luonteenpiirteistä. Mieti, mitä näistä täytät ja vastaa niihin kertomalla todellisia esimerkkejä ja saavutuksia, missä olet käyttänyt taitojasi hyödyksi. Älä vähättele itseäsi. Lisää esimerkkien ja taitojen sanoittamisesta löydät täältä.

Mikä ihmeen asenne?

Usein työpaikkailmoituksissa puhutaan siitä kuuluisasta asenteesta, mikä onkin tärkeää. Tämä mystinen asenne ei kuitenkaan ole rakettitiedettä, vaan sillä tarkoitetaan vuorovaikutustaitoja eli kykyä puhua ja kuunnella - sekä oppimiskykyä. Kaikkien työntekijöiden ei tarvitse olla jatkuvan puheripulin kourissa olevia mestariesiintyjiä (oikeastaan kenenkään ei tarvitse olla sellainen), vaan työyhteisössä arvostetaan muiden auttamista, huumorintajua ja positiivista elämänasennetta.  

Uuden taidon oppiminen taas vaatii malttia kuunnella ja toisaalta uskallusta esittää kysymyksiä. Nöyryys ja halu oppia ovat tietenkin tärkeitä asioita läpi elämän, mutta erityisesti työuraansa aloittavien tehtävät ovat nopeasti opetettavissa. Jälleen voit kappaleessa kaksi kertoa käytännön esimerkkejä siitä, millaisia taitoja olet oppinut aiemmin.

Tiivistettynä: Vältä korulauseita - keksi käytännön esimerkkejä!

Tsekkaa videolta lisää vinkkejä hakemuskirjeen tekoon:

Hakemuskirjeen kolmas kappale – oma motivaatio

Kirjeen kolmannessa kappaleessa kerro motivaatiostasi juuri haettavaan työpaikkaan. Rekrytoijien kestoinhokki on latteuksia täynnä oleva hakemuskirje, josta näkee, että se on lähetetty tismalleen samanlaisena 500 eri paikkaan. Siksi osaamisen lisäksi myös persoonaa pitää pystyä tuomaan peliin!

Tee ensin kuitenkin taustatyö huolella: Googlaa yritys, tsekkaa sen some ja kaiva lisää tietoa yrityksen tekemisistä. Kerro mikä sinua tässä työpaikassa erityisesti kiinnostaa ja viittaa sieltä löytämiisi asioihin. Tämä on paras osoitus aidosta kiinnostuksestasi. Sen jälkeen voit miettiä, miten tuot oman persoonasi ja tyylisi esille. Mitä paremmin jäät mieleen, sitä todennäköisemmin kutsu haastatteluun myös tulee.

Mites se videohakemus?

Kaikki eivät toki ole huippukirjoittajia, eikä monessa työssä tarvitse ollakaan. Ja vaikka runoilu sujuisikin, kannattaa kaikkien hakijoiden ainakin harkita myös videohakemuksen tekemistä. Videota ei ole pakko personoida jokaisen paikan mukaan, se voi olla lyhyt esittely siitä kuka olet ja mitä osaat.

Videon ei tarvitse olla taidokkaasti editoitu lyhytelokuva. Kunhan olet valoisassa paikassa, vielä valoisamman hymyn kera. Liitä lyhyt video hakemuskirjeen kanssa, niin mahdollisimman positiivinen ensivaikutelma on taattu.

Vinkki: Säilytä hakemuspohja tulevaisuutta varten. Hyvää hakemuspohjaa voi muokata haettavan työpaikan mukaan, eikä kirjoitusprosessia tarvitse aina aloittaa ihan alusta.

Tsemppiä työnhakuun!

Tässä blogisarjassa annamme vinkkejä työuraansa aloitteleville työnhakijoille. Vinkit tarjoillaan lyhyesti, käytännönläheisesti ja selkeästi, ilman turhia lätinöitä.