Ryhmähaastatteluun valmistautuminen - näin erotut joukosta
Ryhmähaastattelussa saadaan nopeasti ja tehokkaasti tietoa hakijoista ja heidän ryhmätyötaidoistaan. Ryhmähaastatteluja voidaan hyödyntää rekytointiprosessin kaikissa vaiheissa ja niissä voi olla sekä samaa, että eri työpaikkaa hakevia henkilöitä. Baronan rekrytointikonsultti Anne Juusola antaa ohessa vinkit, kuinka ryhmätyöhaastatteluun voi valmistautua etukäteen ja miten ryhmähaastattelussa kannattaa toimia.
Valmistaudu etukäteen
Valmistaudu ryhmähaastatteluun yhtä hyvin kuin yksilöhaastatteluun. Tarkista cv:si ja hakemuksesi tiedot ja ota ne varuiksi mukaan (printti tai sähköinen) haastatteluun ja anna tarvittaessa rekrytoijalle. Voit myös pitää omaa cv:täsi esillä haastattelussa jos se tuo tukea itsellesi.
”Varmista etukäteen, kuka tai ketkä voisivat toimia suosittelijoinasi.”
Katso myös kertaalleen läpi työpaikkailmoitus ja mieti miten sinun osaamisesi vastaa vaadittuihin kriteereihin ja toiveisiin. Mikäli työpaikkayritys on mainittu, käy tutustumassa esimerkiksi sen verkkosivuun tai sosiaalisen median kanaviin.
Mieti oma hissipuheesi
Mieti oma hissipuheesi. Mitkä ovat vahvuutesi haettavaan tehtävään? Mitä haluat kehittää itsessäsi? Mitä haluaisit kysyä rekrytoijalta? Muista olla oma luonnollinen itsesi – sinun ei tarvitse esittää muuta kuin olet: on eri asia esittää, kuin esiintyä edukseen. Rekrytoijan ammattitaitoa on havainnoida ryhmähaastattelussa erilaisia ihmisiä ja näiden omia vahvuuksia.
”Kiinnitä huomiota myös kehonkieleesi.”
Vaikka olisit verbaalisesti hiljaisempi, voit tuoda esille omaa aktiivisuuttasi ryhmässä, istumalla esimerkiksi etupainotteisesti, huomioimalla ilmeillä (nyökkäys, hymyily) muiden haastateltavien kommentit ja olemalla läsnä haastattelutilanteessa.
Huomioi ryhmäsi muut jäsenet
Ryhmähaastattelussa voidaan antaa ryhmätyötehtävä, joka tulee saattaa valmiiksi annetussa ajassa. Tehtävän avulla rekrytoija pyrkii selvittämään haastateltavien ryhmätyötaitoja ja paineensietokykyä. Tässä kohtaa ryhmässä nousee usein esiin 1–2 johtajaa, jotka lähtevät viemään tehtävää eteenpäin. Rekrytoijan näkökulmasta ryhmätyötehtävässä voi onnistua jokainen ryhmän jäsenistä, joka pystyy osoittamaan aktiivisuutensa ja huomioimaan muut ryhmän jäsenet tehtävää tehdessä. Jos haet tehtävään, jossa toivotaan asiakaspalvelutaitoja, kiinnitä huomiota äänenkäyttöösi ja miten kohtelet muita ryhmän jäseniä.
”Mieti, miten huomioisit asiakkaita – huomioi samalla tavalla muut ryhmäsi jäsenet.”
Pyydä ja anna palautetta
Ryhmähaastattelun lopuksi on aina hyvä viestiä rekrytoijalle, mikäli on kiinnostunut myös muista työpaikoista ja -mahdollisuuksista. Voit myös olla jälkikäteen yhteydessä rekrytoijaan, mikäli haluat tietää, miten onnistuit omalta osaltasi ryhmähaastattelussa. Ryhmähaastattelukutsuun kannattaa aina vastata myöntävästi. Älä tee turhaan oletuksia siitä, millaisia osaajia haetaan.
”Tärkeintä on tulla haastatteluun avoimin mielin, sillä juuri sinä saatat olla asiakasyrityksen mielestä täydellinen hakija!”
Ryhmähaastattelusta tulee myös jäädä positiivinen fiilis kaikille osallistujille, joten jos jokin jää mietityttämään haastattelun jälkeen, anna rohkeasti palautetta myös rekrytoijien suuntaan. Näin pystymme kehittämään myös hakijakokemustamme.