Nopeat vinkit puhelinhaastatteluun

Nopeat vinkit puhelinhaastatteluun

Katriina Sahlman 28.5.2019

Puhelinhaastattelussa olet pitkälti oman äänesi varassa. Koska haastattelija ei näe sinua, 
kaikki viestintä kulminoituu siihen, miten keskusteluyhteys syntyy ja pysyy puhelun aikana yllä. 
Barona IT:n Sofia Heikkilän mukaan hymykin välittyy puhelimen kautta, joten kun valmistaudut puhelinhaastatteluun, muista ennen kaikkea innokas ja hyväntuulinen asenne. Tsekkaa vinkkimme ja kohta puhut itsesi jatkoon tai ehkä jopa suoraan työpaikkaan.

Valmistaudu puhelinhaastatteluun hyvin  

Livenä tehtävä haastattelu vaatii sen, että olet järjestänyt haastattelulle erikseen aikaa ja usein myös nähnyt vaivaa siihen valmistautumiseen. Suhtaudu puhelinhaastatteluun samalla "vakavuudella".

"Ennen haastattelua, mieti miksi olet hakemassa tätä paikkaa ja miten pystyt ilmaisemaan oman innostuneisuutesi paikkaa kohtaan pelkän puhelimen välityksellä."

Vaikka voisit tehdä puhelinhaastattelun esim. autosta, verkkarit jalassa, suhtaudu haastatteluhetkeen, kuin se tapahtuisi kasvotusten. Huolehdi, että voit puhua rauhassa ja ympäristössä, jossa tunnet olosi rennoksi.

Anna tilaa ja huomioi haastattelija

Koska et näe toista, et voi lukea hänen kehonkieltään. Jotta et sortuisi yksinpuheluun tai vastaamaan äänellä, joka ei oikeasti kuvasta persoonaasi, pidä automaattisesti pieni tauko vastausten välillä ja kuulostele miten haastattelija reagoi sanomisiisi.

"Myös haastattelijan innostus ja kiinnostus sinua kohtaan välittyvät puhelimen kautta, joten pyri siihen, että pääsette niin sanotusti samalle aaltopituudelle "

Sofian mielestä on hyvä myös esittää haastattelijalle omia kysymyksiä ja tuoda näin esille oma kiinnostusta tehtävää ja yritystä kohtaan.

Kiusallinen hiljaisuus, huono kuuluvuus

Puhelinhaastattelussa voi tulla eteen tilanteita, joihin sinä tai haastattelija ette ole voineet ennakkoon varautua. Saatatte esim. molemmat jäädä odottamaan, että toinen vastaa tai reagoi ja syntyy ns. kiusallinen hiljaisuus.

"Älä mene kuitenkaan lukkoon, vaikka et yhtäkkiä keksisi mitään sanottavaa. Rekrytoinnin ammattilainen ymmärtää kyllä tilanteen jännittävyyden sinulle ja osaa tarvittaessa johtaa keskustelua eteenpäin."

Välillä tekniikka voi tulla tylsästi väliin ja puhelu voi katketa tai kuuluvuus pätkiä. Näissäkään tilanteissa ei kannata mennä paniikkiin, sillä haastattelun onnistuminen ei jää tästä kiinni. 

Ota siis asenne, että puhelinhaastattelu on kuin mikä tahansa työhaastattelu, mutta se tehdään vain puhelimen välityksellä. Tsemppiä työnhakuun!