Oppisopimuskoulutus oli Teemulle taloudellisesti turvallinen reitti uuteen ammattiin

Oppisopimuskoulutus oli Teemulle taloudellisesti turvallinen reitti uuteen ammattiin

Maria Mäenpää 11.12.2023

Martelalla 7 vuotta työskennelleen Teemu Huuskosen toiveena oli kehittää ammattitaitoaan ilman työpaikan vaihtamista. Aiemmin kalusteasentajana ja muuttomiehenä uraa luonut Huuskonen hyppäsi rohkeasti mukaan Baronan järjestämään oppisopimuskoulutukseen, joka tarjosi valmiudet kuorma-autonkuljettajan tehtäviin.

“Olin ollut jo vuosia muuttomiehen ja kalusteasentajan töissä Martelalla. Ajan saatossa tehtävät alkoivat tuntua liian rutiininomaisilta, minkä vuoksi halusin laajentaa osaamistani uuden ammatin parissa. Siitä lähti ajatus osallistua Baronan ja Martelan järjestämään oppisopimuskoulutukseen, mistä sain kuorma-autonkuljettajan ammattipätevyyden”, Huuskonen kertoo.

Uuden ammatin opiskelu parantaa tulevaisuuden työmahdollisuuksia

Oppisopimuskoulutus on varsin käytännönläheinen tapa vaihtaa alaa, sillä suurin osa oppimisesta tapahtuu töiden lomassa. Huuskoselle oppisopimuskoulutus näyttäytyi myös taloudellisesti hyvänä vaihtoehtona, sillä kuorma-autonkuljettajan ammattipätevyys lupasi myös parempaa palkkaa vakituisessa työssä.

– Minulle oppisopimuskoulutus on tarjonnut hyviä eväitä tulevaisuuteen. Koulutuksen aikana opin käsittelemään kuorma-autoa ja trukkia, minkä lisäksi harjoittelimme monia muita käytännön taitoja, kuten kuormien sitomista sekä vaarallisten aineiden kuljetusta. Nykyisin työskentelen Martelalla pääsääntöisesti kuljettajana, mutta tarvittaessa osaan tehdä myös muuttomiehen ja kalusteasentajan töitä, Huuskonen kuvailee.

Kuljettajan työssä vastuu ja vapaus kulkevat käsi kädessä

Huuskosen arki kuljettajana on varsin liikkuvaa, sillä päivät rakentuvat kalustetoimitusten ympärille. Uudessa työssä häntä kiehtoo eritoten vaihtelevat päivät sekä vastuu, joka on erottamaton osa kuljettajan itsenäistä työskentelyä.

– Tarkistan kuljetuskaluston aina ennen lähtöä, jotta kalusto saadaan toimitettua asiakkaalle turvallisesti ja ekologisesti. Kuljettajan työssä minua eniten palkitsee vaihtelevat kohteet sekä haastavat työkeikat – tässä työssä yksikään päivä ei ole samanlainen. Oppisopimuskoulutus mahdollisti minulle itsenäisen työn, jossa minulla on vapautta liikkua, Huuskonen iloitsee.

Opetushenkilökunta ja kollegat antavat vahvan tuen uusiin työtehtäviin

Baronan oppisopimuskoulutuksesta valmistutaan kuorma-autonkuljettajaksi kahdessa vuodessa. Huuskonen kokee, että työn ja opiskelun yhteen sovittaminen sujui mutkattomasti joustavan työnantajan ansiosta.

Katso avoimet oppisopimuspaikat
Kiinnostaako oppisopimus?Oppisopimuskoulutus on hyvä tapa saada yhtä aikaa ammattitutkinto ja työpaikka omalla alallasi. Katso avoimet oppisopimushakumme.Katso avoimet paikat

– Ensimmäinen vuosi toteutettiin lähiopetuksena, jolloin opettaja oli ajoharjoituksissa aina läsnä. Toisena vuonna pääsin työskentelemään jo itsenäisemmin. Koen, että opettajien lisäksi kokeneemmat kuljettajat olivat minulle iso tuki, sillä he opastivat minua aktiivisesti ja jakoivat vinkkejä työturvalliseen liittyen. Myös Martela työnantajana oli todella joustava koulupäivien suhteen, Huuskonen kertoo.

Uralle uusi alku oppisopimuskoulutuksesta

Oppisopimuskoulutuksen aikana Huuskonen lunasti työssä vaadittavan C-ajokortin, unohtamatta vakituista kuljettajan työpaikkaa tutussa työyhteisössä. Alanvaihto vaati rohkeutta, mutta uran kannalta päätös on osoittautunut oikeaksi.

– Oppisopimuskoulutus tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden alanvaihtoon, ja käytännönläheisenä koulutuksena se sopii erilaisiin elämäntilanteisiin. Minun ei olisi ollut mahdollista hankkia kuorma-autokorttia siviilissä, mutta oppisopimuskoulutuksen kautta sain ajokorttini päivitettyä kuluitta. Koulutuksessa oppii monia työelämässä tarvittavia taitoja. Suosittelen lämpimästi Baronan oppisopimuskoulutusta myös muille alanvaihdosta kiinnostuneille, Huuskonen summaa.