Eri taustat, sama ammatti – oppisopimuksella jäteautonkuljettajaksi
Vaikka Saku Ojasen ja Michelle Bohezin taustat poikkeavat toisistaan, molempien tie Urbaserille jäteautonkuljettajaksi on kulkenut oppisopimuskoulutuksen kautta. Oppisopimuskoulutusta he kuvailevat loistavaksi yhdistelmäksi, joka tarjosi tilaisuuden oppia uutta ja nopean väylän uuteen työhön.
Sakun kohdalla osaamisen päivittäminen ja työhaku tulivat ajankohtaiseksi, kun hänen Teboilia pyörittänyt perheyrityksensä ajautui 20 vuoden jälkeen yllättäen konkurssiin.
– Vaikka olin ennen konkurssia ollut jo pitkään työelämässä, ei minulla ollut lukiotaustan lisäksi valmiina mitään muuta koulutusta. Olin jo aiemmin suunnitellut ajavani C-kortin ja työpaikkoja katsellessani näin houkuttelevana mahdollisuuden hankkia toivomani pätevyys Urbaserilla työskentelemällä, Saku kertoo.
Saku iloitsee siitä, että pääsi jo oppisopimuskoulutuksen aikana kiinni asialliseen palkkaan. Lisäksi hän toteaa välttyneensä isolta paperishow’lta, kun Baronalla oli tarjota valmiiksi työnantaja koulutuksen ajaksi.
Uusi työ ja siihen soveltuva koulutus – kaksi kärpästä yhdellä iskulla
Oppisopimuskoulutus tarjosi ratkaisun myös peruskoulun ja ammattikoulussa kone- ja metallialan perustutkinnon suorittaneelle Michellelle. Hän oli työskennellyt rakennustyömaalla puolisen vuotta saadessaan tiedon siitä, etteivät hänen työnsä enää jatkuisi.
– Tein keikkatyönä lumen höyryttämistä, mutta kevään lähestyessä nekin hommat loppuivat. Veljeni oli noihin aikoihin hakenut Urbaserilta töitä ja hänen suosituksestaan minulta tiedusteltiin kiinnostusta lähteä jäteautonkuljettajaksi oppisopimuksella, Michelle kertoo.
Michelle oli vastikään aloittanut kiinteistövälittäjän koulutuksen, mutta koki tulevaisuudensuunnitelmiensa hatariksi. Koska toinen koulupaikka ei ollut este oppisopimuskoulutukseen hyppäämiselle, Michelle päätti, ettei häviäisi siinä mitään – saisihan sitä kautta sekä työssä vaadittavan kortin että uuden työpaikan.
Myös maanviljelijänä 16 vuoden ajan toiminut Juuso Hirvi päätyi Urbaserille töihin oppisopimuskoulutuksen kautta. Katso hänen tarinansa videolta!
Oppisopimuskoulutuksen sisältö räätälöitiin yhdessä
Saku kertoo oppisopimuskoulutusprosessin käynnistyneen nopeasti – haastattelun jälkeen hän pääsi suunnittelemaan oppisopimustaan yhdessä Baronan ja koulutuksesta vastanneen Taitotalon kanssa.
– Ajatuksena oli, että suorittaisin logistiikka-alan perustutkinnon. Ylioppilastodistukseni oli kuitenkin niin vanha, että olisin joutunut käymään esimerkiksi ruotsin ja englannin kurssit uudestaan. Lopulta päätin lähteä hankkimaan vain jäteautonkuljettajan työssä vaadittavat pätevyydet, Saku summaa.
Ennen Urbaserilla aloittamista Saku työskenteli kolme viikkoa toisessa työpaikassa ja suoritti samalla osapätevyyden edellyttämät työturvakortin ja ensiapukoulutuksen. Myöhemmin koulutuksesta vastaava ohjaaja kävi Urbaserilla seuraamassa hänen ajoaan ja antamassa vinkkejä. Michelle puolestaan laittoi hihansa Urbaserilla heti heilumaan.
– Pääsin ilokseni jo ennen oppisopimuskoulutuksen alkua siivoamaan ekopisteitä Turussa. Varsinaisen oppisopimuksen alettua kävin vuorotellen kaksi viikkoa koulussa ja harjoittelin Urbaserilla ajamaan jäteautoa, Michelle kertoo.
Työ jäteautonkuljettajana on ollut monin tavoin mieluista
Vastaanoton Urbaserilla Saku ja Michelle kertovat olleen hyvä, vaikka he tulivatkin töihin alan ulkopuolelta. Molemmat viihtyvät kiertotalouden parissa ja kokevat työn sopivan itselleen, mikä on ollut positiivinen yllätys.
– Työpäivän aikana pystyy ylläpitämään kuntoa, sillä koko ajan ollaan menossa. En pystyisi päätteen ääressä istumaan vaan kaipaan päivään actionia. Vaikka tiukat paikat liikenteessä nostavat vähän adrenaliinia, en kiivastu vaan pääsen siellä hyvään flow’hun, Saku toteaa.
Jäteautonkuljettajan työssä häntä viehättää toisaalta se, ettei itseään tarvitse kuormittaa monilla asioilla – riittää, kun keskittyy siihen, mikä on juuri käsillä. Michelle kuvailee työnsä olevan hyvällä tavalla yksinäistä, sillä kukaan ei ole hengittämässä niskaan.
– Toki jos tulee kysyttävää, työkavereiden kanssa voi aina jutella kuulokkeista työpäivän aikana. Meillä on älyttömän hyvä työporukka. Kaikki auttavat kaikkia eikä ole kysymystä, jota ei kehtaisi kysyä, Michelle kertoo.
Oppisopimuskoulutus todella toimii – onnistumiseen voi itse vaikuttaa
Oma asenne ratkaisee Sakun ja Michellen mukaan paljon niin työssä kuin oppisopimuskoulutuksessa. Saku ylennettiin nopeutensa ja vastuullisuutensa ansiosta kympiksi eli tiimin miehistön vastaavaksi. Myös Michelle on pyrkinyt hyödyntämään eteensä tulleet mahdollisuudet kehittyä.
– Työnjohtajani sanoi, että voisin inssin suoritettuani lähteä suoraan Jyväskylään hakemaan auton. Totesin, että totta kai – siinä sai varmuutta ja tuli hyvä fiilis, että minuun luotettiin, Michelle muistelee.
Michelle huomauttaa nykyisen työnsä olevan myös varmaa hommaa – roska ei maailmasta lopu ja moni olisi luultavasti pulassa ilman jätehuoltoa. Michelle ja Saku saavatkin toisinaan kuulla ihmisiltä tekevänsä merkityksellistä työtä.
– Vaikkei työn lomassa ehdi hirveästi höpöttämään, pyrin kohtaamaan jokaisen ja ottamaan palautteen vastaan. Kerron kiinnostuneille esimerkiksi mihin eri jätteet päätyvät ja ilahdutan lapsia tööttäilemällä päiväkotien vieressä, Saku kertoo.