Työnhaun alussa: Osaamisen sanoittaminen on tärkein työnhakutaitosi

Työnhaun alussa: Osaamisen sanoittaminen on tärkein työnhakutaitosi

Eeva Louko 23.10.2024

Työnhaussa on tärkeää pystyä kertomaan ymmärrettävästi muille, mitä osaa ja millainen tyyppi on. Tätä taitoa sanotaan oman osaamisen sanoittamiseksi. Taito on supertärkeää hallita varsinkin uran alussa, kun vuosien työkokemus ei vielä puhu puolestasi. Mutta miten löytää omat parhaat puolensa ja  ilmaista ne hakukirjeessä ja ansioluettelossa niin, että sinut palkataan? Lue täsmävinkit alta!

Oman osaamisen hahmottamiseen kannattaa käyttää aikaa - lupaamme, että se maksaa itsensä takaisin. Kyse ei ole vain siitä, että hahmotat itse vahvuutesi paremmin, vaan myös siitä, että pohdintaan käytetty aika näkyy ulospäin rekrytoijalle motivaationa ja hyvänä itsetuntemuksena.

Mutta mitä jos ei tiedä, missä on hyvä? Ei hätää. Aloita oman osaaminen hahmottaminen vaikkapa näin:

Listaa ja analysoi aiemmat työpaikat ja tehtävät

Mieti mitä kaikkea olet aiemmin tehnyt, josta voisi olla haettavassa työpaikassa hyötyä. Listaa ensimmäisenä kaikki työkokemus, lyhyetkin pestit lasketaan. Tämän jälkeen siirry harrastuksiin tai muuhun vapaa-ajan viettoon. Onko harrastuksissa ollut esimerkiksi omia vastuualueita?

Joskus oma osaaminen löytyykin vapaa-ajan tekemisestä. Esimerkiksi aktiivisesti somea käyttävä tyyppi on kerryttänyt huomaamattaan ison määrän kokemusta visuaalisissa asioissa ja tietoteknisessä osaamisessa! Mieti siis läpi, mitä puuhaat mieluiten!

Tutki kokoamaasi listaa ja mieti sen jälkeen, mikä aiemmissa tehtävissäsi oli parasta, mistä nautit eniten – ja toisaalta mikä oli kaikista karmeinta. Esimerkiksi miksi harrastus on sinulle tärkeä ja mistä siinä erityisesti pidät? Entä mikä aiemmista työtehtävistäsi on ollut ihanin - ja toisaalta mitä inhosit?

Kaiva niistä esiin käytönnön esimerkkejä

Useimmat meistä luonnehtivat itseään työnhaussa sosiaalisiksi, reippaiksi ja yhteistyökykyiseiksi tyypeiksi. Sanat voivat toki olla kohdallasi totta, mutta ne eivät kuitenkaan oikeasti kerro mitään juuri sinusta ja osaamisestasi. Vasta esimerkit avaavat osaamista. Mieti siis käytännön todellisia esimerkkejä kokemistasi hyvin menneistä tilanteista ja listaa myös ne ylös.

Oletko esimerkiksi valmentanut junnuja urheilujoukkueessasi? Sinulla on siis kokemusta tiimityöskentelytaitojen kehittämisestä, organisoinnista ja paineensietokyvystä - ja varmasti löytyy esimerkkejä siitä, miten ratkaisut pikkupelaajan itkupotkuraivarit tai kiukkuisten vanhempien mielipahan.

Vai myitkö viime kesänä mansikoita torilla? Kyse ei ole pelkästään asiakaspalvelusta vaan itse asiassa tuhansia asiakaskohtaamisia sisältänyt itsenäinen työ, jossa suoriuduit kovassa paineessa. Kuinka handlasit upeasti senkin yhden ulkomaalaisen mansikan ostajan joka yritti maksaa ruplilla - ja sen kerran, kun saitte pilaantuneen mansikkalähetyksen tuottajalta!

Mieti, mistä innostut – kutsu ystävät ja perhe apuun

Jos esimerkkejä on hankala löytää, läheiset voivat auttaa. Kysy vanhemmilta, kavereilta ja opettajilta mikä sinussa on hyvää tai mistä he kokevat sinun innostuvan. Innostumista on siksikin tärkeää miettiä jo aivan uran alkumetreillä, sillä vaikka se eka duuni ei olisikaan unelmien täyttymys, on itse työkokemus sata kertaa mukavampi paikassa, joka sopii luonteellesi.

Esimerkiksi muista ihmisistä energiaa saavien kannattaa ehdottomasti tehdä töitä asiakaspalvelussa, kilpailuhenkisten myynnissä, järjestelmällinen tyyppi voi innostua logistiikasta ja niin edespäin. Tylsästäkin työstä on hyvä löytää jotain itseään motivoivaa.

Muista, että kaikki ovat hyviä jossain!

Tuntuuko haastavalta ja siltä, ettei supervoimia löydy juuri sinusta, vaikka miten asiaa pyörittelee? Pöh. Usko pois, kaikissa meissä on hyviä ja positiivisia piirteitä ja osaamista! Sitkeys, positiivisuus, kekseliäisyys, empaattisuus. Nämä ovat vain muutamia taitoja, joita työelämässä tarvitaan ja ne varmasti löytyvät sinunkin työkalupakistasi. Kun mietit tarpeeksi pitkään, löydät kyllä esimerkkejä, joita voit käyttää työnhaussa. Eikun toimeen!

Tsemppiä työnhakuun!

Vinkit työn­hakuun
Vinkit työn­hakuunMillainen on hyvä ansioluettelo, ja mitä työhaastattelussa pitää sanoa? Lue vinkit työnhakuun.Lue vinkit työnhakuun