Kahden työn onnellisessa loukussa: ”Tuntuu lottovoitolta, että tällainen järjestely onnistui”

Kahden työn onnellisessa loukussa: ”Tuntuu lottovoitolta, että tällainen järjestely onnistui”

Eeva Louko 25.11.2020

Sairaanhoitaja Sonja Savolainen, 41, sai Baronan kautta uutta virtaa ja näkökulmaa hoitotyöhön. Savolaiselle räätälöitiin puolipäiväinen etätyö koronapuhelinneuvonnassa vanhan työn oheen.

Sonja Savolainen vastaa puhelimeen Kuopion idyllisestä Saaristokaupungista. Lenkki 12-vuotiaan koiravanhuksen kanssa on tehty jo aiemmin ja tunnelma sairaanhoitajan kotona on seesteinen.

 - Tosin se on harhaanjohtavaa sillä menoa ja meininkiä todellakin riittää 9- ja 11-vuotiaiden poikiemme kanssa ja arjen lomittamisessa. Siksi olenkin niin onnellinen, että tällainen erilainen työjärjestely onnistui, Savolainen naurahtaa.

Toinen työ Baronan kautta toi uutta virtaa

Kutsumusammatissaan sairaanhoitajana työskentelevä Savolainen on viihtynyt Kuopion yliopistollisen sairaalan KYS:n päivystyksessä jo 14 vuotta. Viime vuonna hänelle tuli kuitenkin olo, että tarvitsee vaihtelua. Hän päätti hakea Baronan kautta työtä Luonalta.

 - Halusin kokeilla jotain uutta kulmaa hoitotyön tekemiseen, mutta en halunnut luopua nykyisestä työstäni kokonaan. Työkaveriltani sitten kuulin, että Barona hakee hoitajia Luonalle koronapäivystykseen. Kiinnostuin heti, Savolainen kuvailee.

 Savolainen täytti hakemuksen verkossa ja jo seuraavana päivänä hänelle soitettiin Baronalta. Haastattelu järjestettiin helppona videohaastatteluna Baronan henkilöstökonsultin kanssa. Parin viikon päästä hänelle tarjottiin paikkaa Oulun Koronaneuvontapuhelimesta. Koska Savolainen ei halunnut luopua nykyisestä työstään kokonaan, hänelle räätälöitiin puolipäiväinen osa-aikatyö.

 - Eniten mietitytti juuri se, onnistuisiko vanhan ja uuden työn yhdistäminen joustavasti. Kaikki kuitenkin suhtautuivat toiveisiini hienosti ja järjestely onnistui, Savolainen sanoo.

Savolainen sopi, että tekee 50 prosenttista työaikaa vanhassa työpaikassaan KYS:n päivystyksessä ja 50 prosenttista työaikaa Luonan kautta Koronapuhelinneuvonnassa.

 - Se oli ihan lottovoitto, että työjärjestely onnistui näin hyvin ja esimiehet myös vanhassa työpaikassani antoivat täyden tuen. Olin positiivisesti yllättynyt, että kaikki järjestyi vaivattomasti.

Yksi iso huoli Savolaiselle oli kahden työvuorolistapohjaisen työn yhteensovittaminen niin, ettei kumpikaan työ kärsi.  Myös se huoli on osoittautunut turhaksi.

 - Rekrytointivaiheessa halusin mahdollisimman paljon tietoa työvuorosuunnittelusta, koska en halunnut jättää toista työnantajaani pulaan. Luonan puolelta tämä luvattiin ottaa huomioon ja se on myös toteutunut. Tähän mennessä kahden työn tekeminen on onnistunut vaivattomasti.

Virtuaalinen hoitotyö onnistuu kotoa käsin

Savolainen työskentelee koronapuhelimessa täysin etänä kotoaan Kuopiosta. Hoitajalle etätyö onkin mieluisaa vaihtelua päivystysvuoroihin.

- Tuntuu ideaalitilanteelta, että saan tehdä hoitotyötä käsillä ja olla ihmisten kanssa tekemisissä mutta samalla puolet työviikosta etänä puhelinneuvonnassa, Savolainen kiittelee.

 Työn haastetaso on myös kohdillaan. Puhelinneuvontatyö vaatii hoitajalta kokemusta, hyvää ihmistuntemusta ja arviointikykyä. Pitkän uran hoitajana tehnyt Savolainen olikin ideaalihakija tehtävään, sillä hoitotyön lisäksi hänellä oli kokemusta päivystyspotilaiden hoidontarpeen arvioinnista puhelimitse sekä kasvotusten.

- Koronaneuvontaan ihmiset soittavat koronaoireiden vuoksi ja miettivät pitäisikö heidän mennä testiin. Arvioin tilanteen, varaan ajan testiin ja teen tarvittavat kirjaukset.

Parasta uuden oppiminen

Erityiskiitosta Savolainen antaa rekrytoinnin tasa-arvoisesta tunnelmasta ja siitä, että toiveita kuunneltiin ja niihin pyrittiin vastaamaan räätälöimällä Savolaiselle sopiva työnkuva.

 -  Koronapuhelintyö oli meille kaikille uusi asia siinä vaiheessa, eikä aiempaa kokemusta ollut kenelläkään. Baronan rekrytoija selvitti kärsivällisesti vastaukset kysymyksiin sitä mukaa, kun niitä tuli, Savolainen kiittelee.

 - Koko prosessi oli tehokas ja nopea ja rekrytoijat vaikuttivat luotettavilta. Asioista kerrottiin rehellisesti ja niin, miten asiat oikeasti olivat. Arvostan sitä, Savolainen jatkaa. 

Parasta kahden työn tekemisessä on uuden oppiminen. Myös etätyö ja asianmukainen palkkaus saavat kiitosta.

 - En voisi toivoa parempia töitä tällä hetkellä. Uskon, että saan myös uusia näkökulmia ja ajatuksia molempiin töihini. Tuntuu, että tällä hetkellä kaikki on hienosti balanssissa, Savolainen summaa.