Hoitaja tukee kävelykeppiin nojaavaa ihmistä

Lähihoitaja Reetta: ”Ei ole käynyt muita ammatteja enää mielessäkään”

Samuli Laukka 12.10.2020

On tiistai ja vapaapäivä, kun Reetta Paavola vastaa puhelimeen. Kotona on siivottu ja pyykit pesty, joten ennen ystävänsä kanssa lenkille lähtöä on mukava hengähtää hetkinen ja keskustella jostain kivasta ja kevyestä. Kuten nyt vaikka 35-vuotisesta työurasta hoitoalalla.

–  Hoitotyö on ihanaa mutta todella vastuullista työtä, ja sitä tehdään päivittäin toisten ihmisten vuoksi, Reetta kertoo. – Se on ehdottomasti asia, joka nuorten pitää ymmärtää urasuunnitelmia tehdessään.

Reetta on alallaan todellinen konkari. Peruskoulun jälkeen hän ehti valmistua ensin keittäjäksi ja sitten kodinhoitajaksi, mutta varsinainen työura on tullut tehtyä lähihoitajana. Aiemmatkin koulutukset ovat kuitenkin osoittaneet hyödyllisyytensä, kun lähihoitajan työhön on vuosien varrella tullut mukaan enemmän kodin askareita ruoanlaiton ja siivouksen merkeissä.

– Ei ole käynyt muita ammatteja mielessäkään enää sen jälkeen, kun tälle alalle lähdin. Kai se on halu auttaa ja olla ihmisten kanssa, mikä saa minut nauttimaan tästä työstä, Reetta sanoo.

Facebookin ja Baronan avulla uusiin kokemuksiin

Huimasta kokemuksesta huolimatta nykyisessä työssään Reetta on tuore tulokas, sillä hänen vakituinen pestinsä hoivakoti Wilhelmiinassa alkoi elokuun viimeisenä päivänä. Aiempi työ päivätoimintakeskuksessa autististen nuorten kanssa oli sekin antoisaa, mutta Facebookissa nähty työpaikkailmoitus sai Reetan lähettämään hakemuksen.

– Olen työurallani tehnyt suurimman osan ajasta vuorotyötä, ja se sopii minulle hyvin. Halusin hakeutua taas ikäihmisten ja vaihtelevien työaikojen pariin.

Työpaikan rekrytointia hoiti Wilhelmiinan puolesta Barona. Hakemuksen jättämisen jälkeen Reetta antoi yhden puhelinhaastattelun ja yhden videohaastattelun Baronalle ennen kuin kävi kasvotusten Wilhelmiinassa viimeisellä kierroksella.

– Minusta hakuprosessi oli oikein sujuva, eikä se tuntunut ollenkaan pitkältä. On syytäkin olla perusteellinen, Reetta miettii.

Hyvät kokemukset saivat jatkoa työn alkaessa, sillä Wilhelmiinan perehdytykselle Reetta antaa täydet pisteet. Hänelle ja toiselle samana päivänä aloittaneelle uudelle työntekijälle järjestettiin kolmen päivän perehdytysjakso, jossa asukkaiden ja talon tavat käytiin läpi huolellisesti.

– 35 vuoden aikana ei ole koskaan perehdytetty näin perusteellisesti, joten jaksolta jäi todella hyvät fiilikset. 

Fyysisesti raskasta, henkisesti palkitsevaa 

Reetta Paavola viihtyy työssään hyvin. Viihtyminen vaatii tietysti sitä, että työ on työnantajan puolelta hyvin järjestetty, mutta hyvinvointinsa puolesta on nähtävä vaivaa itsekin.

– Etenkin ikäihmisten kanssa työ on fyysisesti raskasta, joten itsestä on pidettävä huolta. Se koskee myös henkistä puolta. On tärkeää, että lähipiiriltä saa tukea, eikä tule sellaista oloa, että jää yksin, Reetta sanoo, ja kiittelee omaa tukiverkostoaan.

Pitkällä uralla Reetan mieleen on jäänyt paljon sellaisia asiakkaiden ja työkavereiden kanssa koettuja hetkiä, jotka hän uskoo muistavansa aina.

– Esimerkiksi sellaiset hetket, joissa huomaa muistisairaan asiakkaan muistavan minut ja saavan lohtua ja turvaa, ovat todella arvokkaita, Reetta kertoo.

On aika päättää puhelu ja päästää Reetta lenkille ystävänsä kanssa. Vapaalla Reetta rapsuttelee kissojaan, lataa akkuja luonnon helmassa ja nauttii hyvistä tv-ohjelmista. Vapaa-ajasta voi nauttia, kun työasiat eivät pyöri mielessä.

– Tiedän tehneeni työni hyvin, kun asiakkaat jäävät rauhallisesti osastolle. Heitä varten minä siellä olen olemassa, Reetta sanoo.