Tällaista on elämä Fuengirolassa – ”Arjessa on aina ripaus juhlaa”

Samuli Laukka 2.5.2021

Katunäkymä Fuengirolassa

Miltä tuntuu asua Välimeren rannalla Espanjan Aurinkorannikolla ja työskennellä suomeksi, suomalaisten kanssa, suomalaisille asiakkaille? Nappasimme kaksi Baronan palvelukeskuksen työntekijää haastatteluun.

– Ajattelin, etten halua vanhana jossitella, että olisiko jossakin ollut mukavampi elää. Halusin päästä katsomaan, onko ruoho muualla vihreämpää. Jos en olisi viihtynyt, niin olisin aina päässyt takaisin, sanoo jo 18 vuotta Espanjassa asunut Anna Anorh.

Työt suomalaisessa optikkoliikkeessä jäivät ja vaihtuivat Fuengirolan välimerellisiin maisemiin meren ja vuorten välissä. Töiden lisäksi arkeen mahtui kaikenlaista tekemistä ja pian perhekin, sillä Annalla on puoliso ja 15-, 11- ja 8-vuotiaat lapset.

– Vaikka arki on arkea täälläkin, elämästä lähti pois sellainen kiire ja hektisyys. Ehkä espanjalaisista tarttuu hyvä mañana-meininki, sillä olen alusta asti kokenut olevani tyytyväisempi ja pystyväni nauttimaan elämästä enemmän, Anna kertoo.

Annan kanssa samassa tiimissä työskentelevällä Lotta Sinisalolla kokemukset Fuengirolasta ovat lyhyemmältä ajalta. Hän muutti paikan päälle tänä vuonna ja aloitti työt Baronalla helmikuun lopulla.

– Olin aiemmin matkailualalla ja asuin Fuengirolassa lyhyitä aikoja muutamaan otteeseen, joten houkutti tulla takaisin samoihin maisemiin. Ei ole harmainta hajua, miten pitkään tulen täällä viihtymään, mutta katsotaan, miten elämä asettuu. Työ ainakin on mielenkiintoista, Lotta sanoo.

”Oman persoonan voi tuoda tässäkin esiin”

Lotta päätyi uudelle uralle lentoaseman lähtöselvityksestä. Matkailualan koulutuksen saatuaan Lotta työskenteli oppaana ja asiakaspalvelutehtävissä yhteensä kymmenisen vuotta, joten hyppy Baronalle asiakaspalvelutehtäviin Espanjaan ei hirvittänyt.

Katunäkymä Baronan toimiston edustalta

– Eroa on oikeastaan se, että tätä työtä tehdään puhelimessa. Asiakaspalvelukohtaamisten hauskat puolet eli tunnelman ja oman persoonan voi tuoda tässäkin esiin, vaikka eri tavalla kuin kasvokkain. Äänen merkitys on luonnollisesti suuri, Lotta pohtii.

Baronan tunnelmaa ja uuden työntekijän vastaanottoa Lotta kiittelee.

– Moni on etänä, joten kaikkia en ole vielä nähnyt, mutta toimistolla kaikki moikkaavat ja on ystävällinen tunnelma. Samalla perehdytyskurssilla aloitti neljä muutakin, ja olo on ollut todella tervetullut.

Lotan tiimikaveri Anna on työskennellyt Baronalla seitsemisen vuotta ja sitä ennen pitkään muissa asiakaspalvelutehtävissä. Pitkä ura alalla saa jatkoa vastaisuudessakin.

– Sitä minäkin olen miettinyt, että mikä on pitänyt otteessaan. Tykkään, että voi olla avuksi ja pystyy löytämään ratkaisuja ihmisten ongelmiin, ja luulen että se on se tämän työn juttu. Vastavuoroisuus on minulle tärkeää, eikä minulle sopisi työ, jossa ei saisi olla tekemisissä asiakkaiden kanssa, Anna sanoo.

Aina ripaus juhlaa – yli 300 päivää aurinkoa vuodessa

Vaikka Lotta Sinisalo onkin ollut Baronalla vasta hetkisen, Fuengirola kaupunkina ja Costa del Sol alueena ovat hänelle tuttuja entuudestaan. Hän kehuu, miten helppoa suomalaisen on muuttaa näihin maisemiin.

– Täällä on todella paljon suomalaisia palveluita, joten tietoa saa aina ja yhteisöä on ympärillä. Helpottaa toki, jos osaa espanjaa, mutta ei se ole välttämätöntä. Itse en osaa vielä perusteita enempää mutta opiskelen koko ajan, Lotta kertoo.

Fuengirolaan vahvasti juurtunut Anna tietää kotikaupunkinsa salaisuuden.

– Arjessa on täällä aina ripaus juhlaa. Se ei tarkoita juhlimista, vaan liikutaan enemmän, eletään sosiaalisempaa elämää, syödään enemmän ravintoloissa ja urheillaan helposti ulkona ympäri vuoden. Yli 300 päivää aurinkoa vuodessa on hieno asia, ja energiaa riittää ihan eri tavalla, Anna sanoo.

Vaan onko Suomessa mitään, mitä Anna kaipaisi?

– Sukulaisia ja vanhoja kavereita kaipaan, mutta muuten en mitään. Jos tulee ikävä suomalaista suklaata tai irtokarkkeja, niin sen kun marssii täällä kauppaan niitä ostamaan, Anna nauraa.

Korona on tietysti ollut viimeisen vuoden ajan suuri puheenaihe Espanjassakin, ja se on asettanut rajoituksia elämään. Lotta odottaa jo innokkaasti, mitä kaikkea vapaampi arki tulee tarkoittamaankaan.

– Olen käynyt pelaamassa padelia ja rantajoogassa, mutta lähialueilla odottaa hirveästi näkemistä ja kokemista. Tänään käyn ostamassa skootterin, että pääsen huristelemaan lähialueet.

Haluaisitko sinäkin töihin ulkomaille? Lue lisää ja hae »

Töihin ulkomaille? Toteuta unelmasi helposti suomen kielellä