Työhaastattelu etänä – miten siinä voi onnistua?

Työhaastattelu etänä – miten siinä voi onnistua?

Katriina Sahlman 19.3.2020

Koronapanepidemian vuoksi olemme siirtyneet tekemään työhaastattelut turvallisesti etäyhteyden päästä RechRight Live -videotyökalua* tai Microsoft Teamsia hyödyntäen – tarvittaessa toki pelkällä puhelimellakin. Ohessa muutama nopea vinkkimme siitä, mitä tämäntyyppisessä työhaastattelussa on hyvä huomioida. Tärkeintä on muistaa, että kyseessä on normaali työhaastattelutilanne, vaikka yhteys syntyisikin netin välityksellä.

Mitä ainakin on hyvä muistaa

Valmistaudu kuten tavalliseenkin livenä tehtävään työhaastatteluun, eli osaat kertoa työkokemuksesta ja toimintavoistasi, sekä siitä, miksi juuri tämä tehtävä kiinnostaa sinua. Älä anna myöskään haastatteluvälineen viedä fokusta itse haastattelusta ja vaikka tekisit haastattelun kotoasi, pukeudu muuhun kuin pyjamaan. Etänä tapahtuvassa haastattelussa kannattaa huomioida mahdolliset pienet viiveet puheen välittämisessä.Tästä syystä kannattaa aloittaa lauseet pienen odotuksen jälkeen ja välttää näin päälle puhuminen.

Valitse rauhallinen haastattelupaikka

Kiinnitä huomiota valon määrään ja haastattelupaikan rauhallisuuteen, eli että sinut on mahdollista selvästi nähdä ja kuulla etäyhteyden kautta. Osoita tilannetajua, jättämällä kotihaastattelussa tiski- ja pyykkivuoret esittelemättä. Tarkista myös etukäteen, että nettiyhteytesi toimii. Jos olet taitavampi erilaisten sovellusten käyttäjä, voit erikseen testata kuvan ja äänen laadun. Katso myös, että pystyt tekemään haastattelun sovittuna ajankohtana mahdollisimman keskeytyksettä. Aina tämä ei ole helppoa ja poikkeuksellisessa tilanteessa myös rekrytoija pystyy tämän ymmärtämään.

Ole oma itsesi, myös ruudun välityksellä

Rekrytoinnin ammattilainen osaa unohtaa välineet ja niiden mahdollisesti tuomat haasteet, vaikka haastattelutilanne olisi hänellekin tavallisuudesta poikkeava. Rekrytoija keskittyy ensisijaisesti arvioimaan sinua hakijana ja soveltuvuuttasi hakemaasi tehtävään. Keskity olemaan oma itsesi ja vakuuttamaan rekrytoija osaamisestasi. Voit myös itse olla aloitteellinen ja esittää kysymyksiä tai ilmaista selkeästi, jos sinun tarvitsee hetkeksi poistua ruudun äärestä esimerkiksi niistämään nenäsi. On myös luonnollista, että voit jännittää haastattelua tavallista enemmän - voit mainita tästä avoimesti rekrytoijalle. 

Mitä tapahtuu haastattelun jälkeen?

Rekrytointiprosessi etenee täysin normaalisti, vaikka haastattelu on tehty etäyhteyksien välityksellä. Rekrytoija kertoo sinulle (kuten muutoinkin), miten prosessi etenee, mikä on aikataulu ja mahdollisen jatkohaastattelu tai -arvioinnin ajankohdan. Kuten aina, voit olla yhteydessä rekrytoijaan, jos jokin jäi haastattelussa kertomatta tai mietityttämään. Videohaastattelu on lopulta kuin mikä tahansa työhaastattelu, joka aloittaa teidän yhteistyönne. Tsemppiä haastatteluun!

Katso samasta aiheesta myös vinkit Sarasen blogista >>

Vinkkien koostamisessa hyödynsimme asiantuntijoitamme Barona Engineeringin rekrytointipäällikkö Kristiina Vormalaa ja RechRightin Business Development Director Miikka Tuomolaa.

*RecRight Live toimii tietokoneilla seuraavilla selaimilla:
- Chrome, Firefox ja Safari 11 tai uudempi
Mobiilituki:
- Android: Firefox ja Chrome selaimet
- iPhone/iPad: iOS 11 tai uudempi käyttöjärjestelmä Safari-selaimella