Työhaastattelukysymykset – varaudu ainakin näihin 3 kysymykseen

Työhaastattelukysymykset – varaudu ainakin näihin 3 kysymykseen

Johanna Nikama 31.3.2021

Työhaastattelu saattaa jännittää, hikoiluttaa ja aiheuttaa pään tyhjenemistä. Sen takia työhaastatteluun kannattaakin valmistautua miettimällä jo valmiiksi hyviä vastauksia mahdollisiin kysymyksiin.

Ilman ennustajanlahjoja on mahdotonta tietää mitä haastattelija keksiikään kysyä, mutta kokemuksen syvällä rintaäänellä osaamme kertoa, että juuri nämä kolme kysymystä lähes jokainen haastattelija kysyy.

1. Kerro jotain itsestäsi?

Niin helppo, mutta samalla vaikea kysymys. Tokihan jokainen meistä osaa kertoa juuri itsestään, mutta mitä haastattelija hakee tällä kysymyksellä takaa?

Hyvä vastaus tähän kysymysklassikkoon on selkeä ja ytimekäs tiivistys omasta työhistoriasta ja sen kautta muodostuneesta ydinosaamisesta, keskittyen erityisesti haettavan tehtävän vaatimuksiin. Haastattelija haluaa kuulla, täsmääkö kertomus CV:ssä esitellyn osaamisen ja työhistorian kanssa, ja miten juuri sinun osaamisesi toisi lisäarvoa heidän yritykseensä.

Kerro siis napakasti työhistoriastasi ja asioista, joita eri paikat ovat sinulle opettaneet. Jos työhistoriaa ei ole vielä kertynyt, kerro esimerkiksi harrastuksien ja koulun kautta saavutetusta osaamisesta, ja korosta omaa motivaatiotasi. Vastausta voi maustaa sopivasti myös henkilökohtaisemmilla asioilla, mutta muista pitää fokus osaamisessasi ja siinä, miksi juuri sinä olisit oikea valinta työpaikkaan.

Voit myös tutustua mallivastauksiin netissä, mutta muista aina räätälöidä vastauksesi henkilökohtaisesti ja omaan suusi sopivaksi, jotta tuot oman aidon itsesi esiin.

2. Miksi juuri sinä sopisit mielestäsi meille töihin?

Tämä kysymys voidaan myös muotoilla: Miksi hait juuri meille töihin? 

Vaikka oikea vastaus mielessäsi saattaakin olla "Koska tarvitsen töitä", tämä ei ole se asia mitä rekrytoija haluaa kuulla. Yrityksen näkökulmasta tärkeää on, miksi haluat juuri heille töihin.

Vastauksessa kannattaa kertoa mikä ilmoituksessa herätti mielenkiinnon, miksi yritys kiinnostaa ja jälleen: miten sinun osaamisesi osuu yksiin tehtävän kanssa ja miten sinä voisit roolissa auttaa yritystä onnistumaan.

Tähän kysymykseen vastaaminen antaa oivan tilaisuuden myös näyttää, että olet perehtynyt yritykseen syvemmin. Jos olet käynyt tutustumassa yrityksen arvoihin nettisivuilla tai työkulttuurin somessa, kerro rohkeasti, mikä niissä kiinnosti ja mikä sinua ilahdutti!

3. Mssä näet itsesi tuvelaisuudessa?

Nykypäivänä on vaikea ennustaa, miten oma työnkuva kehittyy ja miten organisaatiot muuttuvat, joten kukaan ei oleta sinun tietävän missä tulet oikeasti olemaan viiden vuoden päästä. Tähän kysymykseen ei olekaan oikeaa tai väärää vastausta. Tavoitteena on kartoittaa millaisia tavoitteita sinulta löytyy ja sitä miten yritys voi nyt ja tulevaisuudessa vastata tarpeisiisi.

Vaikka oma tulevaisuus näyttääkin vielä hämärältä, yritä miettiä vastausta kehittymiskohteiden kautta: pohdi etukäteen, missä haluaisit tulevaisuudessa kehittyä ja mitkä asiat ovat sellaisia, mitä kohti haluat työelämässä pyrkiä. Mieti myös, millaisessa yrityskulttuurissa ja organisaatiossa viihtyisit parhaiten.

Työhaastatteluvinkit - muista nämä

Haastatteluun kannattaa valmistautua etukäteen, mutta älä opettele vastauksia sanasta sanaan ulkoa. Ole luonnollinen ja rehellinen ja muista, että kenelläkään muulla ei ole juuri niitä ominaisuuksia ja sitä osaamista mitä sinulla on.

Muista olla ajoissa, tervehtiä kaikkia paikallaolijoita aina vastaanottovirkailijasta lähtien. Mukaan kannattaa varata kopiot aiemmista työtodistuksista ja suosittelijoiden yhteystiedot, jos et ole niitä aiemmin toimittanut.

Työhaastattelua kannattaa ajatella haastattelun sijaan juttelutuokiona. Työhaastattelun ei ole tarkoitus olla yksipuolista kyselytulvaa haastattelijan puolelta, vaan sinullakin on oikeus kysyä kysymyksiä ja selvittää, onko työpaikka sinulle se juuri oikea.

Jos jokin kysymys tuntuu vaikealta, voit hyvin pyytää pientä hetkeä vastauksen miettimiseen tai jos et ymmärrä kysymystä, kysy voitaisiinko se ehkä muotoilla toisin, jotta osaisit vastata siihen paremmin. 

Työhaastattelujännitystä voi parhaiten helpottaa harjoittelemalla. Jos unelmien työpaikka ei siis ensimmäisen haastattelun jälkeen vielä tartu haaviin, ajattele kuinka paljon parempi oletkaan seuraavassa haastattelussa!

LUE MYÖS: