Yöjuontaja Mika Saarelainen: ”Olen onnekas, minulla on monta kutsumusammattia”
Mika Saarelainen on todellinen työmaailman moniosaaja, jota joustava asenne ja tekemisen meininki ovat kuljettaneet alalta toiselle. Kun koronapandemia pysäytti lentoliikenteen vuoden 2020 keväällä, palasi stuerttina työskennellyt Saarelainen vanhan intohimonsa, radiotyön, pariin Baronan kautta.
Uskomatonta, mutta totta. Mika Saarelaisen työura saa huokaisemaan hämmästyksestä.
Balettitanssija, viestintäpäällikkö, kaupan kassatyöntekijä, radiojuontaja, musiikkipäällikkö, taitoluistelutuomari, tv-kasvo, stuertti... Miten tällainen ura edes on mahdollinen?
– Olen utelias, ja minulle ei missään nimessä sopisi yksi ja sama työ koko elämän ajalle. Ennen oli suotavaa, että on 40 vuotta samassa paikassa töissä, se oli arvostettua. Nykyään osataan arvostaa eri tavalla myös sitä, että työuran aikana kerää monenlaisia eri kokemuksia. Olen itse joutunut useinkin selittelemään työuraani, ja onhan minua kutsuttu usein hulluksikin. Testatusti en ole, en olisi lentokoneessa töissä jos olisin, Saarelainen kertoo nauraen.
Tosiaan. Monien urakäänteiden jälkeen Saarelainen päätyi vuonna 2008 Finnairille stuertiksi. Työhön, joka oli ollut Saarelaisen haaveissa aina. Mutta sitten, huhtikuu 2020, koronavirus ja vielä tuntemattoman pituinen tauko lentomatkustukseen.
Saarelainen joutui monen muun tavoin lomautetuksi ja oli taas uuden edessä. Mitä nyt?
Puhelinkeskuksesta kaiken kansan kuultavaksi
Radio ja äänityöt. Niillä on Saarelaisen elämässä ollut iso rooli.
Ensimmäinen työpaikka oli isän suosiollisella avustuksella puhelinkeskuksessa ja ensimmäiset viralliset äänityöt Saarelainen teki jo 15-vuotiaana kuuluttaessaan taitoluistelukisoja rouva Jane Erkon pyynnöstä. Osasihan Saarelainen jo nuorena puhua sujuvasti sekä suomea, venäjää että englantia.
Vuonna 1998 hänet palkattiin juontamaan Classic FM -radiokanavan aamuja, josta Saarelaisen varsinainen ura radion parissa alkoi.
– Olen juontanut tosi paljon. Olen valehtelematta tehnyt tuhansia tunteja suoria lähetyksiä. On ihan hirvittävän iso onni ja kunnia saada jakaa lähetykset kuuntelijoiden kanssa, ja olla heille ihmiskontaktina.
Radiouransa aikana Saarelainen työskenteli Classic FM:n lisäksi sekä Yleisradiolla että Jouluradion parissa juontaen lähetyksiä, lukien uutisia ja toimien musiikkipäällikkönä ja sisältövastaavana.
Vuokratyö joustaa elämäntilanteen mukaan
Kun työt Finnairilla loppuivat lomautuksen vuoksi keväällä 2020, Saarelainen turvautui 1500 somekaverinsa apuun. Töitä oli saatava ja äkkiä. Kun vanha työpari radioajoilta vinkkasi, että Yle Radio Suomessa on yöjuontajan paikka auki, Saarelainen päätti toimia. Hän hakee ja saa paikan. Ylelle paluu tuntui innostavalta, onhan edellisestä pestistä kulunut jo vuosia aikaa.
Aiemmista radiovuosista poiketen Saarelainen ei tällä kertaan kuitenkaan työllisty suoraan Yleisradion palkkalistoille, vaan työsopimus tehdään Baronan kautta.
– Tässä oli tuuriakin mukana, hakuaikaa oli muistaakseni päivä jäljellä. Tein hakemuksen ja nopeasti Tiina Barona Luovasta jo soittelikin minulle. Teimme haastattelun etänä ja sitten homma olikin siinä.
Vuosia Ylellä työskennellyt Saarelainen kuvailee radiotyötä polkupyörällä ajoksi. Kun sen kerran on oppinut, on puikkoihin taas helppo hypätä. Mutta oliko Yle-veteraanille vaikeaa palata taloon henkilöstöfirman listoilta?
– Ei missään nimessä. Mielestäni vuokratyö on aivan loistava tilaisuus moniin eri tilanteisiin. Se on esimerkiksi ihan hirveän joustavaa. Vaikka työnantajani onkin tällä hetkellä Barona, ei sitä edes huomaa päivittäisessä työskentelyssä. Ei työpaikalla ehditä miettimään kuka on mitäkin kautta töihin tullut. Sitä paitsi erilaisuus on rikkautta.
Saarelaisen yöradioon johdatti Baronan henkilöstökonsultti Tiina Lonka. Kun Saarelaisen hakemus kilahti Lonkan postilaatikkoon, tiesi hän heti, että nyt käsissä on jotain aivan erityistä:
– Mikan hakemuksessa kiinnitin toki huomion siihen, että hänellä oli jo kokemusta radiotyöstä, ja nimenomaan Yleisradion Radio Suomesta. Mutta onhan Mikan työhistoria muutenkin aivan huikea.
Lonka hoitaa Saarelaisen asioita edelleen, ja kaksikko on säännöllisesti yhteydessä. Kun kysytään, mikä Saarelaisesta tekee hyvän radiojuontajan, tulee vastaus kuin apteekin hyllyltä:
– Mika on monipuolinen ja vetoaa moniin ihmisiin. Hänellä on todella miellyttävä ääni, jota kuuntelee mielellään. Mika sopii erityisen hyvin yöradioon, sillä hän on todella empaattinen ja hänellä on tarpeeksi elämänkokemusta, joten hänellä on sanottavaa ja näkemystä moniin eri asioihin.
Mikä ihmeen yöradio?
– Jokaisella päivän hetkellä on oma tunnelmansa, mutta yössä on ihan oma, ainutlaatuinen fiiliksensä.Näin Saarelainen kuvailee Yle Radio Suomen Yöradiota, jossa hän tällä hetkellä juontaa yhden lähetyksen viikossa.
Yöradio tosiaan on varsin ainutlaatuinen suomalaisten radio-ohjelmien joukossa: kyseessä on Suomen ainoa juonnettu yöllinen radiolähetys, joka tuotetaan suorana lähetyksenä ja säännöllisesti – Yöradion lähetys kuullaan vuoden jokaisena yönä. Kuuntelijat voivat myös osallistua Yöradioon tekstiviestein, sähköpostein ja puhelimitse ottaen kantaa toimittajan ehdottamaan aiheeseen.
Ihmisten viihdyttämisen lisäksi Yöradiolla on myös tärkeä rooli uutisten välittäjänä. Radio Suomen tehtävänä viranomaiskanavana on olla aina valmiudessa tiedottamaan esimerkiksi mahdollisista vaaratilanteista.
Saarelainen haluaa jättää lähetyksissä tilaa luovuudelle, liiallinen etukäteismiettimien olisi vain haitaksi.
– Pyrin aina vähän valmistautumaan lähetykseen, toisaalta en halua lyödä kaikkea etukäteen lukkoon. Katson yleensä etukäteen, millaisia toiveita on tullut päivän mittaan. Ensimmäistä tuntia varten saatan napata vaikka päivän uutisista aiheen, josta juttelen. Yölähetys ei kuitenkaan vaadi niin paljoa valmistelua, mitä esimerkiksi aamujen ja iltapäivien lähetykset, jotka ovat pitempiä.
Muutenkin vuorot sujuvat radiokonkarilta jouhevasti tutun kaavan mukaan.
– Vuoro alkaa kello 22.00, ja ensimmäinen tunti on valmiiksi nauhoitettua musiikkiohjelmaa. Klo 23 alkaa varsinainen ”oma show”, josta ensimmäinen tunti on vapaampaa ja toinen tunti on kuuntelijoiden toiveiden toteutusta. Työvuoro päättyy klo 3.45. Lähetys on aina suora ja aina on oltava valmis reagoimaan siltä varalta, että uutismaailmassa tapahtuu jotain.
Yöjuontajan rooli on viihdyttää ja kuunnella
Yöllä radiota kuuntelee moninainen joukko. Yksi haluaa viihtyä, toinen rauhoittua. Joillekin Yöradion juontaja on tärkeä ja tietyllä tapaa tuttu ja lohdullinenkin ihmiskontakti.
Yöradiossa juontajan persoona ja ääni korostuvat eri tavalla kuin päivälähetyksissä.
– Yöjuontaja on musan soittaja, viihdyttäjä ja juttukaveri. Monille varmasti tietyllä tavalla myös terapeutti. Olin pois radiosta viisi vuotta, mutta kun tulin takaisin ja avasin suuni, aloin saamaan viestejä vanhoilta kuuntelijoilta, jotka muistivat minut. Ajatus siitä, että on omalla persoonallaan jättänyt muistijäljen toiseen ihmiseen, on tosi hieno. Aamuisin kotiin kävellessä usein ajattelen, että vau, tämä on ihan mahtavaa.
Saarelaisen oma suosikkiosio yöradiolähetyksessä on ”Toiveiden yö” -niminen tunti, jossa nimensä mukaisesti soitetaan kuulijoiden toivekappaleita.
– Toiveiden yössä ihmiset saavat toivoa kappaleita ja kannustan heitä aina myös kertomaan miksi juuri kyseinen kappale. Olen saanut kuulla uskomattomia tarinoita. Joskus tarinat ovat toki myös traagisia, mutta pääosin ihmisten tarinoita on upeaa kuunnella.
Monen kutsumuksen mies
Saarelainen nauraa paljon. Vaikka vuosi on ollut vaikea, miehestä huokuu onnellisuus. Joustavuus ja hyvä asenne selvästi auttavat pitkälle, vaikka elämä joskus koetteleekin. Pitkälle ja vaiherikkaalle uralle mahtuu myös virhearviointeja. Niitä ei Saarelaisen mukaan kuitenkaan kannata pelätä.
– Totta kai uralleni mahtuu myös huonoja valintoja ja virheitä. Mutta ne ovat kuitenkin olleet opettavaisia kokemuksia. Pitää osata oppia hyväksymään se, että joskus tulee virhearviointeja. On yhtä tärkeää oppia se mistä pitää, kuin myös se, mistä ei työelämässä pidä. Vaikka työkokemus olisikin huono, siitä oppii aina jotain.
Tulevaisuuden suunnittelu on meistä monille tällä hetkellä poikkeuksellisen vaikeaa. Miltä tulevaisuus näyttää tälle monitoimimiehelle? Siintääkö haaveissa paluu sinivalkoisille siiville vai onko radiotyö jälleen imaissut mukaansa?
– Rakastan matkustaa. Kokea erilaisia kulttuureja, tavata ihmisiä, haistaa ja maistaa maailmaa. Lisäksi tykkään ihan hirveästi ihmisistä. Joku kavereistani on joskus sanonut, että minulla on ”lentoemännän luonne”, niin varmasti onkin. Haluan palvella ihmisiä ja haluan yllättää hyvällä palvelulla. Lentäminen ei ole työ, se on elämäntapa. Stuerttina koen olevani kutsumusammatissani, Saarelainen kertoo ja jatkaa samaan hengenvetoon:
– Olen kuitenkin onnekas, minulla on monta kutsumusammattia. Koen nimittäin myös radiossa työskentelyn kutsumusammatiksi. Oli kohtaaminen sitten lentokoneessa kasvotusten tai radion kautta, ihmiset ja heidän palvelemisensa on minulle tärkeää, Saarelainen päättää.
Nimi: Mika Saarelainen
Ikä: 53
Asuinpaikka: Helsinki
Harrastukset: Taitoluistelutuomarointi ja -kommentointi, hyvä ruoka ja viinit, matkustelu
Lempiruoka: Sushi
Mikä saa sinut nauramaan? KAIKKI! Elämä saa minut nauramaan.
Mikä saa sinut suuttumaan? Epäoikeudenmukaisuus
Motto: Ole oma itsesi, kaikki muut ovat jo varattuja
Yllättävää: Mika Saarelaisen ääntä käytetään Finnairin lentokoneiden kuulutuksissa.