Eräänä päivänä Baronan digitaalisten palveluiden kehittämisestä vastaava Perttu Mäkimartti istui tuskastuneena työpöytänsä ääressä tiliöimässä loputtomalta tuntuvaa laskulistaa. Tallentaminen on pois työtä mullistavien ratkaisujen kehittämisestä, onko mitään hyödyttömämpää, kuin istuttaa osaamista rutiinitöiden äärellä?

Kuka meistä ei ärsyynny asteen verran aina silloin, kun saamme muistutuksen siitä, että laskulistallamme on uusia manuaalitöitä tehtävänä? Ihan syystäkin; tämän päivän teknologiaan ja palveluihin tottuneet ihmiset eivät enää suostu tekemään eilisen rutiinitöitä ilman pientä harmia. Kaiketi jokainen meistä ajoittain ajattelee, että tämän voisi tehdä fiksumminkin.

Tuskaisen listan ääreltä Perttu lähti tapaamiseen Baronan Jelpp rekrytointiratkaisun keinoälyä rakentaneen huippuosaajan kanssa.

Tuntui, kuin olisi saman päivän aikana siirtynyt vuosisadalta toiselle. Perttu Mäkimartti

Keinoäly ja sen mahdollisuudet eivät siis olleet Baronalle tuntemattomia. Jelpp rekrytointijärjestelmän keinoälyominaisuuksia oli kehitetty jo pitkään, ja meille oli tuttua sen rajoitteet ja mahdollisuudet. Algoritmi siis oli periaatteessa jo olemassa, sille ei vain vielä oltu pohdittu muita soveltamiskohteita, kuin rekrytointi.

Tapaamisen jälkeen ajatus lähti lentämään. Mitä jos hyödynnettäisiin tätä jo kehitettyä konseptia, ja automatisoitaisiin sillä laskujen käsittelyyn liittyvä prosessi? Tiedettiin kuitenkin jo se, miten keinoälyä voidaan hyödyntää kompleksisessa ympäristössä, jossa on paljon erilaista strukturoimatonta dataa.

No, peruskoodarin mindsetin mukaan tulee kai oltua sen verran laiska, että mieluummin käyttää kuukauden siihen, että miettii miten voi välttyä joltain työltä, kuin tehdä jotain toistuvaa rutiinia tunti kerrallaan vuodesta toiseen. Perttu Mäkimartti

Barona Koti -toimiston peräneukkarissa ajatus sitten muuttui suunnitelmaksi. Barona-konsernin talousjohtaja Pasi Vilhunen, Futuricen Antti Rauhala ja Baronan digitaalisten palveluiden kehityksestä vastaava Perttu Mäkimartti päättivät yhdessä lähteä kehittämään älykästä taloushallintoa.

Mietittiin, että se on perusteltua ihan siitä syystä, että meidän moni asiakas painii ihan samojen ongelmien kanssa. Jos ratkaistaan asia ensin meidän omissa prosesseissa,  voidaan tarjota ratkaisua myös muualle. Perttu Mäkimartti

Tästä alkoi tekeminen ja kokeileminen. Mukaan tiimiin tuli muitakin huippuosaajia. Kun algoritmi ja ymmärrys keinoälystä tällaisessa sovelluskohteessa olivat jo olemassa, lopulta ensimmäisen vaiheen toteuttamiseen meni vain kuukausi. Tässä kohtaa saatiin kasaan prototyyppi. Prototyypillä pystyttiin testaamaan se, toimisiko ratkaisu käytännössä.

No kyllä se 80% onnistuvuus lämmitti mieltä. Herätti heti kysymyksen siitä, että onko jo tässä kohtaa parempi osumatarkkuus, kuin ihmisen tekemänä. Pasi Vilhunen

Kokeilu siis onnistui. Heti ensimmäisellä kierroksella pystyttiin todentamaan, että keinoäly oppii ennustamaan sen, miten tiliöinnit ja laskunkierto tulee tehdä. Tähän ei tietenkään tyydytä. Tiedämme, että laskutusdatasta voidaan saada vielä enemmän irti.

Tämä oli todella rohkaiseva kokeilu. Tiesimme kuitenkin jo nyt, että voidaan tehdä tämä vielä paremmin. Keinoäly kykenee tunnistamaan laskuilla olevat tiedot vielä hienojakoisemmin, ja se tietenkin nostaa osumatarkkuutta. Perttu Mäkimartti

Missä mennään nyt? Tulemme ottamaan oppivan keinoälyn käyttöön omissa prosesseissamme syyskuun 2016 aikana. Iso visio on se, että automatisoidaan maksimaalisesti. Keinoälyn kyky ratkaista asioita ei ole se varsinainen rajoite, vaan lainsäädäntö. Tulemme automatisoimaan prosessin niin pitkälle, kuin laki sallii.

Huh, kuulostaa melkein liian hyvältä! Kysyimme projektia eteenpäin ajaneelta Pertulta seuraavan, yhteiskunnallisestikin latautuneen kysymyksen: Luoko tuottavuuden parantaminen työttömyyttä?

Meillä työskentelevät ihmiset ovat kaikki kovan luokan talousalan ammattilaisia. Sen sijaan, että heidän aikaansa käytetään rutiininomaisiin tehtäviin, voisi keskittyä johonkin sellaiseen, jolla on isompi vaikuttavuus. Monialaisena kasvuyrityksenä meillä on jatkuvasti verkot vireillä moniin eri suuntiin. Kuka tietää, ehkä jollain aikavälillä nämä samat henkilöt ovat itse konsultoimassa muita yrityksiä talousprosessien tehostamisessa. Perttu Mäkimartti

 

 

Perttu Mäkimartti-image
Ota yhteyttä:
Perttu Mäkimartti
CDO
barona-contact-logo
Ota yhteyttä

Uusimmat kokemukset

Takaisin kokemuksiin