
bVoice Nuorisopulssi – mitä nuoret ajattelevat töistä?
Baronan bVoice Nuorisopulssi on kuukausittainen kyselytutkimus 18–29-vuotiaiden nuorten aikuisten näkemyksiin työelämästä, hyvinvoinnista ja tulevaisuudesta.
Kiinnostavatko muut tutkimukset? Katso Baronan tutkimukset työelämästä »
Ensimmäiset tulokset: kotimainen pk-yritys on suosikki ja julkinen sektori kiinnostavampi kuin startup
Baronan uuden kuukausittaisen bVoice Nuorisopulssi -kyselytutkimuksen ensimmäiset tulokset ovat selvillä, ja päähavainnot ovat tässä:
- 44 % kokee, että peruskoulu ja opinnot eivät antaneet todenmukaista kuvaa työelämästä
- 41 % pitää pientä tai keskisuurta yritystä mieluisimpana työpaikkana
- julkinen sektori on työpaikkana yli kaksi kertaa suositumpi kuin startup
- 31 % nuorista ei koe kesätöistä olleen hyötyä työuralle
- 15 % nuorista katsoo teknologian kehittyvän liian nopeasti ja toivoo, että teknologian käyttöönottoa tulisi hidastaa.
Kyselyyn vastasi 201 nuorta aikuista, mikä 18–29-vuotiaissa on edustava otos valtakunnallisesti. Kyselyn toteutti ja aineiston keräsi Norstat helmikuussa 2023.
”Työuransa alussa olevien nuorten kuunteleminen ja syvällinen ymmärtäminen on jokaiselle työnantajalle tärkeää. Näin on myös meille, sillä noin 60 prosenttia Baronan työntekijöistä on alle 30-vuotiaita.”


Tutustu tutkimukseen helposti. Klikkaa linkistä ja lataa tulokset pdf-tiedostona.
Ylivoimainen ykkönen mieluisimpana työpaikkana oli kotimainen pk-yritys
Ylivoimainen ykkönen 18–29-vuotiaiden suosituimpana työpaikkana oli kotimainen pieni tai keskisuuri yritys. Peräti 41 % vastaajista oli sitä mieltä. Toiseksi suosituin työpaikka oli julkisen sektorin organisaatio (16 %), joka oli yli kaksi kertaa suositumpi kuin startup tai kasvuyritys (7 %).
Julkisen sektorin kanssa samaa suuruusluokkaa olivat kansainvälinen suuryritys (15 %) ja oma yritys tai toiminimi (14 %).
”Pääosa uusista työpaikoista muodostuu pk-yrityksiin, joten nuorilla on selvästi realistinen näkemys työelämästä. Lisäksi julkisen sektorin suosio osoittaa, että yhteiskunnallisesti merkityksellinen työ kiinnostaa nuoria.”

Kyselytutkimuksessa kysyttiin myös, kumpi on tärkeämpää: henkilökohtainen menestyminen vai työn merkityksellisyys. Tulokset olivat lähellä tasapeliä, sillä merkityksellisyys oli henkilökohtaista menestymistä tärkempää lukemin 52 % – 48 %.
Muita havaintoja: kesätöissä tärkeintä on palkka ja joka viides on kokeillut ChatGPT:tä
Kevät on kesätöiden haun kuuminta aikaa, ja Baronallekin on maaliskuun alkuun mennessä ehtinyt tulla jo yli 22 000 kesätyöhakemusta. Siksi kyselytutkimuksessa kysyttiin myös vastaajien kokemuksia kesätöistä.
Vastausten perusteella kesätöissä tärkeintä on palkka (49 %). Vain 38 % vastaajista koki, että kesätöistä on ollut hyötyä työuran kannalta, ja 43 %, että kesätöissä oppi uusia taitoja.
Kevään puheenaiheena työelämässä on ollut myös tekoälyn kehittyminen ja uusien työkalujen kuten ChatGPT:n hyödyntäminen. ChatGPT:tä on vastausten perusteella kokeillut 21 % nuorista aikuisista, mutta 40 % ei vielä tiennyt, mikä se on.
Noin joka kuudes (15 %) sanoo, että teknologia kehittyy liian nopeasti ja että sen käyttöönottoa pitää hidastaa. Tekoälyn suhteen mielipiteet jakautuvat: 30 % kokee tekoälyn kehityksen pelottavana tai ahdistavana, 37 % taas ei ajattele sitä kielteisenä.


Tutustu tutkimukseen helposti. Klikkaa linkistä ja lataa tulokset pdf-tiedostona.
Jotain kysyttävää? Ota yhteyttä!

Mitä muuta suomalaisessa työelämässä tapahtuu? Katso Baronan tutkimukset työelämästä »