
bVoice Nuorisopulssi – mitä nuoret ajattelevat töistä?
Baronan bVoice Nuorisopulssi on kuukausittainen kyselytutkimus 18–29-vuotiaiden nuorten aikuisten näkemyksiin työelämästä, hyvinvoinnista ja tulevaisuudesta.
Kiinnostavatko muut tutkimukset? Katso Baronan tutkimukset työelämästä »
”Työuransa alussa olevien nuorten kuunteleminen ja syvällinen ymmärtäminen on jokaiselle työnantajalle tärkeää. Näin on myös meille, sillä noin 60 prosenttia Baronan työntekijöistä on alle 30-vuotiaita.”

Lähes puolella nuorista on persoonasta eroava työminä
Baronan bVoice Nuorisopulssi -kyselytutkimuksen huhtikuun tutkimuksessa kysyttiin hyvinvoinnista. Selvisi, että hyvin monella 18–29-vuotiaalla on niin sanottu työminä.
- 45 % kertoo, että heillä on työminä, joka eroaa oikeasta persoonasta selvästi
- 41 % kokee, että ei ole valmis panostamaan työelämässä menestymiseen niin paljon kuin se edellyttäisi
- 33 % haluaisi kouluttautua uudelleen, mutta sen vaatima aika ja panostus ahdistaa
- 20 % naisista ja 10 % miehistä kokee työelämän hyvin pelottavaksi tai ahdistavaksi
- 14 % kokee kuuluvansa vähemmistöön, jota kohdellaan työpaikalla kaltoin
- 18 % kokee, että itseohjautuvuus on järjestetty siten, että he eivät saa riittävästi tukea tai ohjausta esihenkilöltä.
Kyselyyn vastasi 201 nuorta aikuista, mikä 18–29-vuotiaissa on edustava otos valtakunnallisesti. Kyselyn toteutti ja aineiston keräsi Norstat huhtikuussa 2023.
”Omasta persoonasta selvästi eroavan työminän yleisyys yllätti meidät. Tänä päivänä yhä useampi työ vaatii oman persoonan esiintuomista ja on huolestuttavaa, jos tuo persoona ei ole aito. On yksilölle varsin raskasta, jos joutuu esittämään jotain muuta kuin oikeasti on.”


Tutustu tutkimukseen helposti. Klikkaa linkistä ja lataa tulokset pdf-tiedostona.
Myös positiivisia havaintoja nuorten työelämästä
Vaikka huhtikuun tutkimuksen tuloksissa oli huolestuttavia piirteitä, myös positiivisia havaintoja löytyi. Vain 14 % vastaajista koki kuuluvansa vähemmistöön, jota kohdellaan työpaikalla kaltoin, ja vain 18 % koki, että itseohjautuvuuteen työpaikalla ei saa riittävästi tukea tai ohjausta esihenkilöltä.
– Toivon mukaan kehitys on yleisemminkin menossa siihen suuntaan, että työpaikoilla on apua ja ohjausta saatavilla. Toki jokainen yksin jäävä nuori on liikaa, ja tämän asian korjaamiseksi meidän täytyy edelleen tehdä toimenpiteitä, sanoo Baronan työkyvystä ja hyvinvoinnista vastaava HR-johtaja Jenni Närvä.


Tutustu tutkimukseen helposti. Klikkaa linkistä ja lataa tulokset pdf-tiedostona.
Jotain kysyttävää? Ota yhteyttä!
Mitä muuta suomalaisessa työelämässä tapahtuu? Katso Baronan tutkimukset työelämästä »