Vinkit työnhakuun – näin saat haluamasi työpaikan
Miten töitä haetaan ja miten niitä saadaan? Millainen on hyvä työhakemus, ja mitä työhaastattelussa pitää sanoa? Kokosimme Baronan asiantuntijoiden asiantuntemuksella vinkit työnhakuun.
Joskus jo työn hakeminen käy työstä. Hakeminen kuitenkin helpottuu, jos työnhakuun liittyvät asiat palastelee osiin ja käy osat läpi pala kerrallaan. Joten…
Hyvä työhakemus
Työn hakemista on helpotettu viime aikoina monin tavoin, eikä perinteinen työhakemus ole aina lainkaan tarpeen. On kuitenkin rekrytointeja, joissa sillä on edelleen suuri merkitys. Siksi hyvän työhakemuksen tekemistä kannattaa opetella.
Millainen on hyvä työhakemus? Se riippuu avoimesta työpaikasta ja tilanteesta. Joskus hakemuksessa tarvitaan vain oman persoonan ja vahvuuksien esiin tuomista, mutta esimerkiksi kokenutta työntekijää etsittäessä työnantaja varmasti odottaa näkevänsä ammattitaidosta kertovia uskottavia työnäytteitä sekä suosituksia.
Työhakemuksen tärkeimmät tehtävät:
- Herätä kiinnostus
Työhakemuksesi voi olla yksi satojen joukossa, joten käy suoraan asiaan. Älä jaarittele. Kerro jotain kiinnostavaa ja ehkä persoonallistakin, mutta älä taiteile turhia.
- Vastaa ilmoituksen sisältöön
Hakemuksesi pitäisi olla vastaus siihen, oletko sinä vastaus tähän hakuun. Nosta esiin ne asiat, jotka ovat oleellisia juuri tämän kyseisen tehtävän kannalta.
- Ole rehellinen
Kun kerrot ammattitaidostasi ja osaamisestasi, ole rehellinen. Itsesi mainostaminen on totta kai sallittua, mutta älä missään nimessä valehtele.
- Perustele motivaatiotasi
Kerro, miksi olet kiinnostunut työstä, työpaikasta ja työnantajasta. Muista, että työnantajat huomioivat tarkasti sellaisia seikkoja, jotka eivät koske palkkaa.
- Ole tavoitettavissa
Pidä mielessä, että olet hakenut töitä. Muista vastata puhelimeen, vaikka soittajan numero ei olisikaan yhteystiedoissasi.
Ota tästä Baronan esimerkkihakemus ja käytä sellaisenaan tai tee siitä mieleisesi.
Ansioluettelo eli CV
Ansioluettelo on tärkein yksittäinen osa työhakemustasi. Ansioluettelo kertoo tiivistetysti sen, millaista työkokemusta olet kerryttänyt ja millainen on ammatillinen osaamisesi.
Joskus työnantaja tekee päätökset haastatteluun kutsuttavista pelkästään ansioluettelon perusteella. Siksi ansioluettelon ulkonäköön kannattaa panostaa. Se on onneksi melko helppoa: voit luoda itsellesi näyttävän CV:n aloittamalla ilmaisella pohjatiedostolla.
Palkka ja palkkatoive
Palkka on tärkeä osa töiden tekemistä ja hakemista. Joillakin aloilla ja joissakin tehtävissä työstä saatava palkka muotoutuu automaattisesti työehtosopimusten mukaan, mutta on paljon töitä, joissa palkasta sovitaan ja neuvotellaan suoraan työnantajan kanssa henkilökohtaisesti.
Silloin työnantaja pyytää, että hakija kertoo hakemuksessa palkkatoiveensa. Palkkatoiveen esittäminen voi jännittää tai jopa pelottaa, mutta toive kannattaa ehdottomasti kertoa hakemuksessa ja valmistautua perustelemaan haastattelussa.
Työhaastattelu
Työhaastattelu on monelle jännittävin ja ehkä pelottavinkin osa töiden hakemista, mutta ei huolta – se on vain keskustelu, jossa puolin ja toisin selvitetään, onko avoin työpaikka sinusta kiinnostava ja sinulle sopiva. Haastatteluun voi ja kannattaa kuitenkin valmistautua monin tavoin. Siksi kokosimme vinkit työhaastattelussa onnistumiseen.
Inspiraatiota työnhakuun