Akuutti tarve asiantuntijalle – mitä jos kääntyisit projektityöntekijän puoleen?

Kaisa Leskijärvi 17.4.2024

Kuvassa Kaisa Leskijärvi.

Yrityksille tulee toisinaan tarpeita löytää osaajia hyvin nopeallakin varoitusajalla. Avainroolissa toimiva irtisanoutuu, tai yllättävä sairausloma harventaa yrityksen rivejä. Kasvanut työkuorma näkyy arjen tekemisessä heti – mitä tehdään? Mikä vaihtoehdoksi, kun rekrytointi tuntuu liian hitaalta, työläältä tai joustamattomalta ratkaisulta?

Tunnistan keskusteluistani asiakkaiden kanssa useitakin erilaisia tilanteita, joissa perinteinen rekrytointi tosiaan ei ole tehokkain, nopein tai edes mahdollinen ratkaisu. Arki pitäisi kuitenkin saada pyörimään enitseen malliin sillä aikaa, kun korvaavaa tekijää vasta etsitään, vaikka tarve olisikin lyhytaikainen.

Moni on silloin pulassa, mutta kyllä rekrytoinnin valikoimasta löytyy tähänkin vaihtoehto. Nimittäin projektityöntekijä.

Projektityön avulla nopeasti osaamista taloon

Osaajan voi tosiaan saada taloon helpompaa ja nopeampaa reittiä: palkkaamalla projektityöntekijä kumppanin verkostoista. Joustavaa, nopeaa ja vaivatonta – ja arki jatkaa rullaamistaan taas.

Projektityössä rekrytoitava rooli voidaan suunnata ja mitoittaa täysin asiakasyrityksen tarpeen vaatimalla tavalla. Esimerkiksi yritysten sisäisten muutosprosessien aikana Baronan juniortasoisten osaajien avulla on voitu mahdollistaa oman väen osallistuminen muutokseen johtamiseen. Baronan kautta yritys voi saada myös esimerkiksi järjestelmäprojektiin apukäsiä tai kiireiseen sesonkiaikaan lisätyövoimaa.

Baronan avulla yritykset voivat säästää mittavasti resurssejaan, jotka tavallisesti kohdistettaisiin osaajan etsimiseen. Työntekijätarpeen ilmaisemiseen riittää soitto Baronalle tai nettisivuilta löytyvän yhteydenottolomakkeen täyttäminen. Ensikontakti Baronalta pyritään tekemään jo saman päivän puolella ja tarkempien speksien selvittyä ehdokkaita päästään yleensä esittelemään yritykselle hyvin nopealla aikataululla.

Työntekijöiden kiinnostus projektityötä kohtaan on nousussa

Jotta soveltuvia osaajia pystyttäisiin kartoittamaan nopealla aikavälillä, Baronalla on pyritty etupainotteisesti kasvattamaan osaajaverkostoa. Moni verkostoon kuuluva asiantuntija on työskennellyt Baronan kautta jo useissa asiakasprojektissa ja hyville tekijöille halutaan luonnollisesti tarjota työmahdollisuuksia myös jatkossa.

Baronan osaajakannasta löytyy myös yrittäjiä ja freelancereita. Lisäksi Barona työllistää runsaasti opiskelijoita, jotka saattavat olla jo opintojensa loppusuoralla ja tekevät niiden rinnalla mielellään lyhyempiaikaisia projekteja.

Itsensä työllistäminen ja projektityö ovat selvästi kasvattamassa asemaansa trendinä työmarkkinoilla. Uusi sukupolvi arvostaa vapaa-aikaansa korkealle ja on yleisesti harvemmin halukas tekemään koko uraansa yhdessä yrityksessä tai yhden työtehtävän parissa.

Kattavien verkostojensa ansiosta Barona pystyy tavoittamaan myös niitä asiantuntijoita, joilla on jo pitkä ura takanaan ja halua keskittyä ehkä elämäntilateensakin takia jatkossa nimenomaan määräaikaisiin pesteihin ja sijaisuuksiin. Vaikka he eivät olisikaan enää saatavilla rekrytointimielessä, heillä olevaa osaamista olisi suorastaan hullua jättää käyttämättä.

Lyhytaikainen pesti voi olla alku pidemmälle yhteiselle matkalle

Vaikka haussa olisikin vakituista osaamista, moni yritys saattaa kuitenkin pitää uuden työntekijän palkkaamista riskinä.  

Osaajan ottaminen Baronan kautta osaksi asiakasyrityksen työyhteisöä on rekrytointia huolettomampaa, koska Barona hoitaa kaikki työntekijään liittyvät työnantajavelvoitteet. Baronan konsultit ovat myös kustannusmielessä turvallinen tapa kasvattaa yrityksen asiantuntijuutta, sillä heihin liittyvät kustannukset ovat ennalta tiedossa ja työaika ja tehtävät määritellään yrityksen toiveiden pohjalta.

Lyhytaikaiseenkin tarpeeseen hankittu osaaja voi osoittautua yrityksen tulevaisuuden kannalta todelliseksi löydöksi, josta ei haluta päästää irti. Hänen avullaan on kenties saatu edistettyä merkittävää kehitysprojektia tai saatu tiimin työskentelyä sujuvoitettua.

Mikään ei estä yritystä rekrytoimasta sopivaksi osoittautunutta henkilöä myöhemmin myös pysyvästi taloon – koska hakijoita tulee avoinna oleviin tehtäviin nykyään harvemmin tarjottimella, valmiiksi talon tunteva asiantuntija on yritysten kannalta suorastaan lottovoitto.

Etsitkö osaajaa?
Etsitkö osaajaa?Haluaisitko kasvattaa asiantuntijoiden määrää yrityksessäsi? Baronalta löydät tarvitsemasi ratkaisut.Lue henkilöstöratkaisuista