Hoitajapula Suomessa ratkeaa kansainvälisellä rekrytoinnilla
Olisiko Suomi maailman onnellisin maa ilman toimivaa terveydenhuoltojärjestelmää? Tuskinpa. Siksi hoitajapulaan on löydettävä ratkaisu ennen kuin hoitajat loppuvat Suomesta kokonaan.
Suomalaiset arvostavat sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten panosta kansakunnan hyvinvoinnin ylläpitämisessä. Keskeisessä roolissa terveydenhuollossa ovat hoitajat. Väestön ikärakenteen muuttuessa työikäisten määrä pienenee ja sotepalveluita tarvitsevien määrä kasvaa. Tämä on johtanut jatkuviin haasteisiin hoitotyön ammattilaisten löytämisessä Suomesta. Kun kotimaasta ei enää löydy riittävästi ammattilaisia, on osaajapulaa paikattava kansainvälisellä työvoimalla ja hoitajarekrytoinnilla.
Parhaimmillaan ulkomaisen hoitajan siirtyminen Suomeen sosiaali- ja terveysalan ammattilaiseksi sujuu saumattomasti ja ulkomaisten hoitajien rekrytointi on kannattavaa. Kansainvälisten hoitajien rekrytointi ei kuitenkaan ole mutkatonta. Saumattomuuden ja Suomen houkuttelevuuden turvaamiseksi tarvitaan kuitenkin oikeanlaisia toimenpiteitä usealta eri taholta. Yksi hidaste kansainvälisen hoitoalan ammattilaisen rekrytoinnissa on kielitaitoon liittyvät kysymykset ja ennakkoluulot.
Kansainvälinen hoitaja on kielitaitoa vaille valmis ammattilainen
Jos hoitoalalla vaadittava kielitaito puuttuu, pelkkä koulutus ja osaaminen eivät riitä. Sujuva suomen kieli on välttämätön hoitajille, ja muut kielet ovat hyödyksi, erityisesti vanhusten hoidossa. Kun kielikoulutusta tarjotaan jo ennen töiden aloittamista, on uuteen maahan, kulttuuriin ja työympäristöön sopeutuminen helpompaa ja työllistyminenkin nopeampaa.
Osana Baronan rekrytointiprosessia hoitajat käyvät 5–7 kuukauden mittaisen kielikoulutuksen verkossa. Koulutuksen aikana he saavuttavat A2.2- tai B1-tason suomen kielessä. Suomeen saapuessaan he siirtyvät lisensioituneiden lähihoitajien oppisopimuskoulutukseen, johon heidän kielikoulutuksensa integroidaan. Oppisopimuskoulutus kestää opiskelijoiden suorituksista riippuen useimmin 8–16 kuukautta.
Baronalla rekrytointikonsulttina työskentelevä Shielou Tervonen aloitti suomalaisen urapolkunsa tullessaan Filippiineiltä Suomeen sairaanhoitajaksi. Tervonen tuntee kansainvälisen rekrytointiprosessin, ja toteaa kielikoulutuksen auttavan kansainväliset osaajat hyvin alkuun.
– Hoitajille tehdään kielitaitotesti ennen kuin he saapuvat Suomeen. Tässä kokeessa heidän suomen kielen taitonsa testataan neljällä eri alueella: puhuminen, kirjoittaminen, kuunteleminen ja lukeminen. Jos opiskelija ei läpäise koetta, hänelle annetaan lisätunteja, kunnes hän saavuttaa B1 vaadittavan tason, Tervonen kertoo.
Kansainvälisten hoitajien valmiudet Suomen työelämään ovat ensiluokkaisia
Kansainvälisen sairaanhoitajan pätevöityminen rekisteröidyksi lähihoitajaksi Suomeen kestää tällä hetkellä noin 8–12 kuukautta. Kansainväliset hoitajat ovat jo suorittaneet yliopistotason tutkinnon kotimaassaan, sekä saaneet käytännön kokemusta hoitotyöstä. Heidän ammattitaitonsa ja kykynsä sopeutua Suomen työelämään ovat siis taattuja, vaikka työllistyminen edellyttääkin oppisopimuskoulutuksen myötä pidempää prosessia.
– Asiakkaidemme palautteen perusteella kansainväliset hoitajamme suoriutuvat hyvin. He ovat aiemmin työskennelleet vuodeosastoilla ja sairaalaympäristössä, ja työympäristö on heille tuttu. Vieraskielisinä ihmisinä Suomessa he ovat toisinaan ujoja puhumaan vieraalla kielellä. Kannustamme heitä puhumaan ja harjoittelemaan niin paljon kuin pystyvät, Tervonen toteaa.
Tervonen painottaa myös, että rekrytoiduilla hoitajilla on alkuun omat mentorit, jotka tukevat työhön sopeutumista.
– Huolehdimme siitä, että sairaanhoitajat saavat työnsä alussa erittäin hyvän perehtymisen – ja vakuutamme heille, että heidän mentorinsa ja työtoverinsa ovat enemmän kuin valmiita auttamaan heitä.
Oikean kumppanin kanssa rekrytointi on vaivatonta – avoimuus on avain onnistumiseen
Osaajapulan keskellä jokainen integroitunut hoitaja tuo lisäarvoa koko Suomelle. Kansainvälinen rekrytointi ei ole aina saumaton prosessi, vaan siinä onnistuminen vaatii asiantuntemusta. Valitsemalla kokeneen ja ammattitaitoisen kumppanin rekrytoinnin tueksi, vältyt virheiltä ja epäonnistumisilta.
Me Baronalla rekrytoimme kansainvälisiä osaajia 15 vuoden kokemuksella. Pyrimme mahdollisuuksien mukaan työllistämään sote-alan osaajien lisäksi myös heidän puolisonsa heidän osaamistaan vastaaviin tehtäviin – ja tuemme ulkomailta saapuvia ammattilaisia niin pitkään kuin tarve vaatii.
Onnistuneen kansainvälisen rekrytoinnin perustana ovat eettisyys, luottamus ja avoimuus prosessin alusta loppuun asti. Rekrytoinnissa tulee huomioida molempien osapuolten tarpeet ja toiveet, kommunikoida avoimesti ja olla rehellisiä.
– Kansainväliset työntekijät tulevat erilaisista kulttuureista, ja avoimuus helpottaa työskentelyä heidän kanssaan. Ole kärsivällinen, ymmärtäväinen, positiivinen ja rehellinen, Tervonen muistuttaa.
Hän kannustaa kaikkia rehellisyyteen rekrytointiprosesseissa, ja painottaa, että pilvilinnojen maalailu ei ole kenenkään etu:
– Ennen kaikkea meidän on oltava rehellisiä ja kerrottava suoraan, että Suomi ei ole paratiisi. Meidän on tuotava esiin sekä Suomessa työskentelyn hyvät että huonot puolet.
Ota askel kohti tulevaisuuden työelämää, ja aloita kansainvälinen rekrytointi kokeneen ja vastuullisen kumppanin kanssa!
Olemme apunasi hoitajien ja muiden sote-ammattilaisten rekrytoinneissa
Sote-tiimillämme on pitkä tausta sosiaali- ja terveydenhuoltoalasta sekä ymmärrystä alan vaatimuksista. Autamme sinua niin työvoimapulan ratkaisemisessa kuin liiketoimintasi kehittämisessä. Ole rohkeasti yhteydessä – ratkaistaan haasteet yhdessä.