Jokainen meistä haluaa olla hyvä
Minä uskon ihmiseen. Uskon ajatukseen, että ihminen haluaa olla hyvä jossain. Haluaa menestyä, hoitaa tehtävänsä hyvin, saada sen pohjalta kiitosta niin kollegoiltaan, esihenkilöiltään tai muilta kanssaihmisiltään.
Ajatus ihmisen halusta olla hyvä on osin ideologinen, ja pohjaa minun ihmiskäsitykseeni. Mutta jos näin ajattelee, uskon, että se antaa voimaa ja työkaluja erilaisten tilanteiden käsittelyyn niin työelämässä kuin elämässä muutenkin. Mutta riittääkö se nykyisen työelämän viidakossa? Mitä apua yksilö kaipaa yhteisöltä ja yrityksiltä menestyäkseen?
Johdan palveluyhtiö Baronaa ja matka tähän pisteeseen on ollut monivaiheinen. Halusin nuorena sotilasuralle, sinne lähdinkin, vaikka matkani ammattisotilaana jäikin lyhyeksi. Sain tehdä valintoja, jotka johtivat lisäkoulutukseen, uuteen uravalintaan ja mielenkiintoiseen polkuun.
Valinnat, joita olen tehnyt tai jättänyt tekemättä, ovat opettaneet minulle, että ihmisen pyrkimys olemaan hyvä, mahdollistaa paljon. Se mahdollistaa uuteen hyppäämisen, joskus tuntemattomaankin. Se mahdollistaa ja ajaa meitä uuden oppimiseen, tutkimusmatkalle uuden kehittämiseen, omien rajojen löytämiseen. Se ajaa meidät joskus jopa liian pitkälle, niin että hyvinvointimme kärsii. Emme jaksakaan enää.
Työelämän merkitys ja menestys ei löydy suorittamalla
Olen kiitollinen siitä, mitä maailma ja elämä on minulle tarjonnut – samalla en voi välttyä muistelemasta niitä hetkiä, kun olisin tarvinnut enemmän tukea. Tukea valintoihin, ehkä enemmän ymmärrystä omien rajojen asettamiseen, koutsausta hyvinvoinnin ja tasapainon ylläpitämiseen.
Yhä useampi meistä kohtaa työelämän ennakoimattomuuden. Osaaminen voi vanheta hetkessä tai työpaikka kadota alta esimerkiksi digitalisaation tai pandemian vaikutuksesta. Positiivisella puolella ovat rajattomat mahdollisuudet, joita esimerkiksi etätyö tai teknologian kehittyminen tuovat. Helposti tulee kuitenkin ähky, mitä pitäisi olla tai mihin keskittyä seuraavaksi, jotta varmistaisi mieleiset työtehtävät myös jatkossa.
Mietimme aiempaa tarkemmin, mihin aikamme käytämme ja mikä saa meidät tuntemaan itsemme hyväksi. Paradoksaalista on, että kun haemme merkityksellisyyttä, olemme samaan aikaan paineessa, jos sitä ei joka hetki löydykään. Suoritamme työelämää kuin viimeistä päivää. Tekemisen ilo katoaa.
Entäpä jos työelämässä taiturointi ja hyvän saavuttaminen ei vaatisi valtavasti aikaa ja henkistä ponnistusta? Että vähempikin riittäisi. Silloin ihminen saisi helposti ja vaivattomasti palvelua esimerkiksi työn hakemiseen, urasuunnitteluun sekä oppimiseen ja hyvinvointiin liittyen. Tai tukea ja koutsausta eri valintatilanteissa. Kone miettisi valmiiksi, mitä ihmisen osaamisella ja mieltymyksellä voisi parhaiten tehdä ja ihminen huolehtisi inhimillisistä kohtaamisista.
Tarpeiden ja ratkaisujen vaivaton ja inhimillinen kohtaaminen
Tähän tarpeeseen eivät mielestäni nykyiset palvelut ja yritykset riittävästi vastaa. Ihmiset juoksevat työn, oppimisen ja hyvinvoinnin oravanpyörässä – ja yritykset seuraavat perässä. Olemme rakentaneet itsellemme työelämän viidakon, jossa sekä työntekijät että työnantajat ovat helisemässä.
Hyväksi pääseminen ja hyvänä pysyminen vaativat paitsi yksilön tahtoa, myös tukea meiltä yrityksiltä. Tarpeiden ja ratkaisuiden tulisi kohdata tehokkaammin ja luoda paremmat mahdollisuudet ihmisen menestymiselle, kehittymiselle ja hyvinvoinnille.
Puhumme Baronalla alustasta, joka luo positiivista vuorovaikutusta ihmisten ja yritysten välille. Haluamme luoda maailman, jossa ihmiset ja monimuotoiset ratkaisut löytävät toisensa. Työn, oppimisen ja hyvinvoinnin poluilla.
Tilanteissa, joissa osaaminen kaipaa päivitystä, on tarjolla koulutuspolkuja. Tilanteissa, joissa tuntee väsymystä tai on hukassa työelämän risteyksissä, on tarjolla urahuoltoa ja jaksamiseen ja hyvinvoinnin parantamiseen liittyviä ratkaisuja. Ja tilanteissa, jossa kaipaa yksinkertaisesti työtä, on saatavilla palvelu ja alusta, jossa kohtaavat tarve ja ratkaisu.
Meistä jokainen haluaa olla hyvä. Meidän yritysten tehtävä on auttaa yksilöä olemaan hyvä, luoden menestystä näin yksilöille ja koko yhteiskunnalle.