Joko rekrytoit kansainvälisiä hoitajia? 5 syytä, miksi sinunkin kannattaa niin tehdä

Jenni Sillanpää 1.5.2023

Jenni Sillanpää

Onhan sinulla plan B, mikäli tarvitset sotepalveluja tulevaisuudessa? Suomesta nimittäin loppuvat hoitajat – jos eivät vielä tänään, niin viimeistään vuoteen 2035 mennessä, jolloin lisähenkilöstön tarve osaajapulasta jo nyt kärsivällä sote-alalla tulee arvioiden mukaan olemaan 200 000 osaajaan luokkaa. Tähän hurjaan tilanteeseen on käytännössä mahdotonta vastata pelkästään kotimaisella työvoimalla.

Me Baronalla saamme jatkuvasti yhteydenottoja ja hakemuksia sairaanhoitajilta ja muilta hoitoalan osaajilta, jotka haluaisivat työllistyä Suomeen. Ohessa muutama syy siihen, miksi työnantajien kannattaisi jo nyt hyödyntää entistä ennakko­luulotto­mammin myös kansainvälisten osaajien työpanosta.

Kansainväliset hoitajat ovat kokeneita ammattilaisia

Baronan kautta Intiasta ja Filippiineiltä Suomeen saapuvat sairaanhoitajat ovat suorittaneet lähtömaassaan yliopistotasoisen korkeasti arvostetun koulutuksen. Filippiineillä sairaanhoitajaksi valmistuminen edellyttää lisäksi erillisen lisenssikokeen suorittamista, jonka tiukat vaatimukset läpäistyään hoitajat ovat saaneet oikeuden harjoittaa ammattiaan.

Yhtenäisten tutkintovaatimuksien ansiosta sairaanhoitajien on helppoa siirtyä EU:n sisällä töihin maasta toiseen – filippiiniläisten hoitajien kohdalla tie hoitoalan osaajapolulla on sen sijaan pidempi, sillä he pätevöityvät ensin lähihoitajaksi asiakkaillamme oppisopimuskoulutuksen kautta. Uskoisin kuitenkin, että moni heistä lukee itsensä tulevaisuudessa myös sairaanhoitajiksi, kun kielitaito on ennättänyt hieman karttua.

Soveltuvan koulutuksen ohella vaadimme kansainvälisiltä hoitoalan osaajilta aina vähintään puolen vuoden työkokemuksen sekä englannin kielen taidon. En tosin muista itse rekrytoineeni vielä toistaiseksi yhtään hoitajaa, jolla työkokemusta olisi ollut vähemmän kuin kolme vuotta. Kansainvälisen rekrytoinnin kautta yritykset voivat siis odottaa saavansa oikeasti kovia osaajia.

Kansainvälisten hoitajien rekrytointi
Haetko hoitajaa?Onko organisaatiollanne ongelmia löytää osaavia hoitajia Suomesta? Avullamme löydät tarvitsemasi sote-alan osaajat – vuokralle tai suoraan yrityksesi listoille.Lue ratkaisuista

Kansainvälisen tekijän voi saada nopeallakin aikataululla töihin

Baronan kautta Suomeen rekrytoidut hoitajat suorittavat oppisopimuksen suomen kielellä työnsä ohessa ja jo lähtömaassa suoritettu intensiivinen ja kattava kielikoulutus varmistaa sen, että juuri saapuneen työntekijän on kohtuullisen helppoa sujahtaa sisälle esimerkiksi vanhus- ja vammaispuolen työkentälle tai mielenterveyspuolella tehtävään työhön.

Yksi valteistamme on se, että rekrytoimme kerralla isomman määrän osaajia. Meillä on käytännössä kuukausittain uusi aloittava hoitajaryhmä koulutusputkessa, jonka kautta yritykset voivat saada riveihinsä tarvitsemansa tekijät parin kolmen kuukauden kuluessa. Tässä ajassa varmistamme, että hoitajat ennättävät saada lähtömaassaan riittävän perehdytyksen ja valmennuksen ennen Suomeen tuloa, hoidamme heidän lupa-asiansa ja sovittaessa myös asumisjärjestelynsä kuntoon.

Kansainvälinen osaaja tulee hoitoalan töihin tositarkoituksella

Suomeen rekrytoituminen on hoitajille iso ponnistus, jota kukaan ei huvikseen tee: ensin he opiskelevat lähtömaassa 5–7 kuukautta suomen kieltä ja tämän jälkeen jättävät perhekuntansa kenties vuosiksi – vain siksi, että haluavat työllistyä Suomeen ja aloittaa täällä uuden elämän. Kansainväliset hoitajat ovatkin lähtökohtaisesti hyvin sitoutuneita työhönsä ja niihin paikkoihin, joihin he Suomeen tullessaan ensimmäiseksi työllistyvät. Tästä olemme saaneet asiakkailtamme paljon positiivista palautetta.

Kotoutumisen merkitystä ei voi kansainvälisten rekrytointien yhteydessä liikaa korostaa. Hoitajat saavat jo lähtömaassa runsaasti tietoa Suomesta ja suomalaisesta työkulttuurista ja osallistuvat tänne saapuessaan vielä live-kulttuurivalmennukseen, jotta uusi arki lähtisi varmuudella hyvin käyntiin. Baronalla tarjoamme myös yrityksille työyhteisövalmennuksen osana prosessia, jotta heillä olisi riittävästi työkaluja kansainvälisten hoitajien vastaanottoa ajatellen.

Ota haltuun kansainväinen rekrytointi

Vuosien varrella rekrytoimamme kansainväliset hoitajat ovat integroituneet työpaikoille ja suomalaiseen yhteiskuntaan erinomaisesti. Työnantajan panostus näkyy suoraan positiivisena asiana eli hoitajan sitoutumisena yritystä kohtaan ja jos hyviä käytäntöjä saa istutettua pysyvästi omaan työkulttuuriin, uuden rekrytoinnin tullessa ajankohtaiseksi niitä ei tarvitse lähteä uudelleen muistelemaan ja opettelemaan.

Hyvin hoidettu kansainvälinen rekrytointi säästää resursseja

Työnantaja saattaa silti pitää kansainvälistä rekrytointiprosessia epävarmana hankkeena, jonka kustannuksista ja tuloksista ei ole välttämättä alkuvaiheessa varmuutta. Kumppanin kanssa toimiessa asia on harvemmin näin – vuokrattuun hoitajaan kuluvan rahasumman voi laskea vuositasolla ja suoraan yritykseen rekrytoitaessa kustannus on selkeästi tiedettävissä heti.

Sote-alan organisaatioissa on myös syytä miettiä, paljonko esihenkilöiden aikaa menee sijaisten etsimiseen tai omien rekrytointien tekemiseen. Epäonnistunut rekrytointi tulee yritykselle yleensä todella kalliiksi ja on aina tarpeeton kuluerä. Välttyäkseen turhalta työltä ja rahan menolta, yrityksissä kannattaa vakavasti harkita, olisiko isossa kuvassa sittenkin edullisempaa ottaa töihin kumppanin kautta Suomeen rekrytoitu kansainvälinen osaaja.

Kumppanin avulla kokematonkin uskaltaa rekrytoida kansainvälisesti

Se, mistä, miten ja millä aikataululla kansainvälisiä hoitajia kannattaa lähteä hakemaan, mitä lupia heidän Suomeen tulonsa edellyttää ja kenen kanssa yhteistyötä voisi kohdemaassa tehdä, vaatii perusteellista ennakkoselvittelyä ja järjestelyä.

Toivotankin onnea jokaiselle yritykselle, joka lähtee itsekseen kansainvälistä rekrytointia opettelemaan ja viemään eteenpäin. Prosessista ei kuitenkaan tarvitse selviytyä omin voimin – kokenut kumppani, jolle kansainvälinen rekrytointi on arkipäivää, on yritykselle suuri tuki ja turva prosessia läpi viedessä.

Baronalla on 15 vuoden kuluessa opittu toimivat käytännöt kansainväliseen rekrytointiin, joten avullamme yritykset pääsevät kiinni luotettavaan ja hyväksi hiottuun rekrytointiputkeen. Isona yrityksenä rekrytoimme työntekijöitä useamman toimialan tarpeisiin ja pyrimme tarjoamaan esimerkiksi hoitajien puolisoille töitä myös sotealan ulkopuolelta heidän osaamisensa mukaan.

Kotimatka on kansainvälisillä osaajilla pitkä, joten on tärkeää, että niin asiakasyrityksemme kuin kauttamme rekrytoitavat henkilöt ovat tyytyväisiä rekrytoinnin lopputulokseen. Onnistumiselle luodaan vahva pohja, kun prosessi nojaa eettisyyteen ja avoimuuteen alusta loppuun ja sen aikana huomioidaan kummankin osapuolen tarpeet ja toiveet.

Olemme yritysten tukena ja käytettävissä myös hoitajien työsuhteiden käynnistyttyä – menivätpä nämä yrityksen omille listoille tai olivat meiltä vuokralla. Osaajapulan keskellä jokaista tänne työllistyvää ja integroituvaa hoitajaa voi pitää koko Suomen kannalta voittona!

Opas kansainväliseen rekrytointiin. Lataa klikkaamalla

Hoitaja
Hoitajapoolilla helpotusta työvoimapulaanAkuutein henkilöstövaje taittuu hoitajapoolin avulla.Lue juttu

Miten sujuivat Rinnekotien rekryt ulkomailta?

Asiakkaamme Rinnekotien Leila Rutanen vieraili webinaarissamme, jossa keskusteltiin globaalista työvoimasta ja kansainvälisestä rekrytoinnista monesta eri näkökulmasta. Klikkaa tallenteeseen ja kuuntele, miten homma hoitui ja millaista tukea yrityksille on tarjolla kv-rekrytointeihin. ⬇