Markkinointitiimi rakentuu monipuolisista palasista
Markkinointitiimin kokoaminen on yksi yrityksen tärkeimmistä rekrytointipäätöksistä. Oikeanlainen tiimi voi vauhdittaa liiketoiminnan kasvua, vahvistaa brändiä ja tuoda kaivattua asiantuntemusta markkinoinnin eri osa-alueille. Kannattaako osaajat palkata suoraan yrityksen palkkalistoille vai tuovatko ulkoiset ratkaisut toivottua joustavuutta?
Millaista osaamista markkinointitiimi tarvitsee?
Markkinointitiimiä rakentaessa on olennaista pohtia, millaista markkinointiosaamista yritys tarvitsee. Markkinointi koostuu muun muassa luovasta sisällöntuotannosta, taktisesta digitaalisesta mainonnasta, teknisestä nettisivujen rakentamisesta, analyyttisestä datan tutkimisesta, visuaalisesta graafisesta suunnittelusta ja luovasta palvelumuotoilusta. Varaudu siis siihen, ettei yksisarvisia ole olemassa. Keneltäkään ei voi odottaa syvällistä ymmärrystä kaikista markkinoinnin osa-alueista.
Generalisti ymmärtää laaja-alaisesti markkinointia ja osaa yhdistellä eri osa-alueita strategiseksi kokonaisuudeksi. Varsinkin pienet ja keskisuuret yritykset voivat hyötyä markkinoinnin generalistista, jos markkinoinnin resurssit ovat rajalliset ja tarvitaan moniosaajaa. Suuremmissa yrityksissä generalisti taas toimii tiiviissä yhteistyössä muiden sisäisten yksiköiden kanssa ja hallinnoi kumppaniverkostoa.
Spesialisti puolestaan syventyy tiettyyn osa-alueeseen, kuten digitaaliseen mainontaan, markkinoinnin automaatioon tai sisällöntuotantoon. Hänen asiantuntemuksensa voi tuoda merkittävää kilpailuetua erityisesti silloin, kun yrityksellä on jo toimiva markkinointistrategia ja tarve kehittää tiettyä osa-aluetta entisestään.
Useimmiten toimiva markkinointitiimi yhdistää generalistien ja spesialistien osaamista. Generalisti ymmärtää laajoja kokonaisuuksia ja hyödyntää tarvittaessa spesialistien syväosaamista tavoitteiden saavuttamiseksi. Siksi generalistien ja spesialistien kohdalla kysymyksessä ei useimmiten ole joko-tai vaan sekä-että.
Markkinointitiimin rekrytointiratkaisut
Kuten monilla muillakin liiketoiminnan osa-alueella, myös markkinoinnissa työntekijät voidaan jakaa sisäisiin, niin sanottuihin in-house-osaajiin ja ulkoisiin tekijöihin. Jokaisella ratkaisulla on positiiviset ja negatiiviset vaikutuksensa, ja niiden toimivalla yhdistelmällä saadaan rakennettua toimiva tiimi.
Rekrytointi yrityksen palkkalistoille
Perinteisessä rekrytoinnissa markkinoinnin ammattilaiset palkataan suoraan yrityksen palvelukseen, joko vakituiseen tai määräaikaiseen työsuhteeseen. Tämä ratkaisu tarjoaa jatkuvuutta ja syvällistä ymmärrystä yrityksen liiketoiminnasta ja brändistä. In-house-tiimi työskentelee tiiviisti muiden osastojen kanssa, mikä tukee tehokasta yhteistyötä ja nopeaa päätöksentekoa.
In-house-osaajien suurin etu on sitoutuminen pitkän aikavälin tavoitteisiin. He usein tuntevat yrityksen brändin, tuotteet ja asiakaskunnan syvällisesti ja osaavat suunnitella markkinoinnin toimenpiteet näiden mukaisesti. Lisäksi sisäiset tekijät ovat joustavasti yrityksen saatavilla äkillisissä markkinoinnin tarpeissa.
Rekrytoinnit kannattaa aina tehdä yrityksen strategian mukaisesti ja ydinliiketoimintaa tukien. Esimerkiksi digitaalisia palveluita tarjoavalla yrityksellä voi olla tarvetta vahvalle tekniselle markkinoinnin osaamiselle, kun taas toisille yrityksille voi olla hyötyä sisäisestä sisältömarkkinoinnin tiimistä. Joka tapauksessa yrityksen ydinliiketoimintaa tukeva osaaminen kannattaa palkata omille palkkalistoille jatkuvuuden takaamiseksi.
Kuitenkin puhtaasti sisäisistä tekijöistä koostuva markkinointitiimi ei ole aina paras ratkaisu. Rekrytointi, perehdytys ja muut kulut voivat olla iso paukku varsinkin pienille yrityksille. Jos yritys on suuressa kasvuvaiheessa tai palveluiden kysyntä vaihtelee, voi in-house-tiimin resursointi olla haastavaa. Tällöin tueksi on hyvä ottaa ulkopuoliset tekijät, jotka tuovat toimintaan joustavuutta ja tuovat tiimiin lisäosaamista.
Markkinoinnin freelancerit ja konsultit
Freelancerit tarjoavat joustavuutta ja erikoistunutta osaamista ilman pitkäaikaista sitoutumista. Tämä vaihtoehto sopii erityisesti projektikohtaisiin tarpeisiin, kuten kampanjoiden suunnitteluun, sisällöntuotantoon tai graafiseen suunnitteluun. Freelancerien hyödyntäminen voi olla hyvä keino täydentää in-house-tiimiä ilman, että yrityksen tarvitsee palkata kokopäiväistä työntekijää. Lisäksi freelancereiden kautta voi täydentää toimintoja, joiden tarve on satunnaista tai lyhytaikaista.
Freelancer-työn suurin etu on sen joustavuus: voitte palkata freelancerin vaikka vain yksittäisen sisällön tuottamiseen tai vaihtoehtoisesti lähes täysipäiväiseksi tiimin jäseneksi. Freelancereilla ja konsulteilla on usein myös spesifiä markkinointiosaamista, jolloin vastaavaa osaamista ei tarvitse kouluttaa sisäisille osaajille.
Projektityöntekijät
Projektityöntekijät palkataan määräajaksi tietyn hankkeen toteuttamiseen. He voivat olla osa-aikaisia tai kokoaikaisia työntekijöitä, jotka tuovat mukanaan tarvittavaa osaamista ja resursseja tietyksi ajanjaksoksi. Tällaisia projekteja voivat olla esimerkiksi uuden nettisivun rakentaminen, brändiuudistus tai tapahtuman järjestäminen. Tämä vaihtoehto on hyvä ratkaisu silloin, kun yritys tarvitsee lisäresursseja tilapäisesti mutta ei halua tehdä pitkäaikaista sitoumusta.
Kouluttaminen
Joskus markkinointialan kehitys johtaa tilanteeseen, jossa kysyntää tietylle osaamiselle on enemmän kuin vapaita tekijöitä on markkinoilla. Tällöin kannattaa harkita rekrytoivaa koulutusohjelmaa, jossa rekrytointiin yhdistetään osaamista lisäävä koulutus. Koulutuksen kautta saatte juuri yrityksenne tarpeisiin räätälöidyn osaamisen.
Joskus myös nykyisten työntekijöiden osaamisen laajentaminen tai syventäminen täsmäkoulutuksilla voi olla toimivin ratkaisu. Tämä tuo yritykseen uutta osaamista, parantaa työhyvinvointia ja lisää nykyhenkilöstön sitoutumista.
Toimivin markkinointitiimi koostuu laajasta osaajaverkostosta
Toimivin markkinointitiimi rakentuu useimmiten yhdistelmästä sisäisiä ja ulkoisia osaajia. Lisäksi osaajajoukon kasaamisessa on hyvä ottaa huomioon sekä yleinen, laaja-alainen markkinoinnin osaaminen sekä sitä täydentävä ja yrityksen ydinliiketoimintaa tukeva syväosaaminen. Toimivalla suunnittelulla saatte rakennettua osaavan tiimin, joka tukee yrityksenne kasvua.
