Potentiaalin rekrytointi täsmäosaajien sijaan? Asiantuntija kertoo, miksi se kannattaa

Eeva Louko 4.1.2021

Potentiaalisen rekrytoinnin kulmakivi on etsiä motivoitunutta persoonaa, sitä kuuluisaa 'hyvää tyyppiä'. –Paavo Saranen

Monet rekrytoivat yritykset etsivät edelleen pelkästään valmista osaajaa. Mutta voisiko täsmäosaamisen sijaan katseen kääntää tulevaisuuden kykyihin? Potentiaalin rekrytointi voi parhaimmillaan tuoda yritykseen motivoituneita työntekijöitä, uutta näkemystä ja virtaa. 

Täsmäosaaja ja niin sanottu valmis paketti on monelle uusia työntekijöitä etsivälle yritykselle edelleen se unelmakandidaatti. Mutta aina ei kannata tuijottaa vain ansioluetteloa, sillä joskus potentiaalin rekrytointi voi olla kannattavampaa – ja tuoda parempia tuloksia.

- Työelämä muuttuu koko ajan ja jo opitut taidot vanhenevat. Potentiaalin rekrytoinnin etu on, että yritys saa sekä varmasti intohimolla tekemiseensä suhtautuvan tyypin, mutta myös kouluttaa hänet viimeisimpien teknologioiden ja osaamisen mukaan, myynnin kehitysjohtaja Paavo Saranen Barona Professional Servicesista kuvailee.

Jatkuva oppiminen on tulevaisuudessa yhä enemmän työelämässä läsnä, alasta riippumatta. Se tarkoittaa sitä, että lyhyemmät lisäkoulutukset ja sisäiset siirrot eri tehtäviin arkipäiväistyvät myös yrityksen sisällä. Potentiaalisia rekrytointeja tullaan käyttämään entistä enemmän.

- Työ ja teknologiat muuttuvat nopeasti, joten kaikilla on niiden suhteen uuden oppimista edessä. Mutta joskus on silti nopeampi aloittaa niin sanotusti puhtaalta pöydältä eikä ensin oppia pois vanhasta – ja sitten vasta oppia uutta päälle, Saranen avaa.

Se kuuluisa ”hyvä tyyppi” etsinnässä

Potentiaalin rekrytointi vaatii kuitenkin yritykseltä eri tavalla suunnitelmallisuutta ja jopa kykyä nähdä yrityksen tulevaisuuden tarpeisiin. Tulevan henkilön perehdyttäminen, työssä ohjaaminen, mahdollinen substanssikoulutus ja lisäkoulutukset pitää miettiä huolellisesti läpi etukäteen, koska se on työssä pärjäämiselle elinehto.

- Ikinä ei kuitenkaan kannata pelkästään kouluttaa henkilöitä tämän päivän tarpeeseen, vaan pitäisi pystyä katsomaan eteenpäin ja kouluttaa heitä myös tulevaisuuden tarpeisiin, koska työ muuttuu jatkuvasti. Se vaatii yritykseltä kykyä nähdä tulevaan, Saranen huomauttaa.

Kun haetaan potentiaalia, sitähän ei voi myöskään löytää papereiden perusteella perinteisestä rekrytointijärjestelmästä esiarviointia tekemällä. Potentiaalisen rekrytoinnin haaste on nimenomaan tunnistaa ja löytää henkilö, jossa piilee haluttuja ominaisuuksia.

- Potentiaalin rekrytoinnin kulmakivi on etsiä motivoitunutta persoonaa, sitä kuuluisaa ”hyvää tyyppiä.” Se tarkoittaa esimerkiksi oppimiskykyisyyttä, muutosvalmiuksia, kiinnostusta tai jonkinlaista ymmärrystä aiheeseen sekä sopivuutta tulevaan tiimiin.

Silti mitään täsmäsapluunaa ei persoonan löytämiseen ole, vaan myös rekrytoijalta vaaditaan enemmän pelisilmää, kokemusta ja tietoa siitä, millaista tekijää etsitään. Joskus työpersoonallisuustestit tukevat rekrytointia ja myös useampi haastattelukierros auttaa avaamaan persoonaa.

- Mutta kun haetaan oppimiskykyä, persoonaa ja hyvää tyyppiä, on referenssit supertärkeitä. Suosittelijat aiemmista työsuhteista pystyvät kertomaan persoonasta ja toimintatavoista parhaiten, Saranen muistuttaa.

Hakijan aiempi osaaminen hyötykäyttöön 

Potentiaalisen persoonan rekrytointi ei tarkoita täysin kokemattomien ihmisten rekrytointia. Se voi olla oikea ohituskaista siinä mielessä, että hakijoilla saattaa olla aiempaa täsmäkokemusta jostain muusta. Tällöin yritys voi onnistua nappaamaan tekijän, joka tuo lisäarvoa yrityskulttuuriin ja -tekemiseen.

- Aiemmalla työhistorialla on potentiaalin rekrytoinnissa väliä: Esimerkiksi jos henkilö on aiemmin työskennellyt logistiikassa mutta haluaa nyt suuntautua ohjelmistokehittämisen puolelle, on hänellä paljon lyhyempi matka kehittämään logistiikkapuolen ohjelmistoja kuin jotain ihan muuta.

Kasvaminen olemassa oleviin tarpeisiin hyödyttää yritystä ja työntekijää.

- Se on mielestäni aina positiivinen viesti, että osaamista kasvatetaan sinne missä valmiista osaajista on pulaa. Eikä niin, että ollaan jumissa ajatukseen, että aina pitäisi olla omasta takaa valmiina ne täysin valmiit ja parhaat osaajat, Saranen lisää.

Tutustu Baronan rekrytointipalveluihinTyömarkkinat elävät ja muuttuvat, mutta me autamme aina löytämään sen osaamisen, jota yrityksesi kasvu edellyttää.Lue lisää