Näin varastoidaan vaarallisia aineita – VAK yeah!

Samuli Laukka 20.6.2022

Kuvia tynnyreistä vaarallisten aineiden varastossa

Nyt tarkkana. Siihen on syytä, kun puhutaan tuotteista, jotka syövyttävät tai hapettavat tai syttyvät palamaan helposti.

Aivan erityistä tarkkuutta vaaditaan, kun sellaisia tuotteita aletaan varastoida.

– Vaarallisten aineiden käsittelyyn liittyvät määräykset tulevat vastaan itse asiassa monenlaisten tuotteiden kanssa. Moni ei välttämättä ajattele, että esimerkiksi kosmetiikka ja hygieniatuotteet voivat olla vaarallisia aineita. Joskus yllätyksiä on myös tullut asiakkaille heidän omista tuotteistaan, kertoo Baronan varastopalveluiden logistiikkajohtaja Juha Salo.

Alalla käytetään termiä VAK eli vaarallisten aineiden kuljetus. Sitä säädellään lailla ja asetuksilla, jotka koskevat kuljettamisen lisäksi tietysti käsittelyä ja varastointia.

Baronalla ollaan kokeneita vaarallisten aineiden varastoijia, mutta uuden logistiikkakeskuksen, Avialogiksen, myötä VAK-palvelut astuvat uuteen aikakauteen. Avialogiksessa toinen pääty on varattu kolmen eri luokan vaarallisille aineille: palaville, hapettaville ja syövyttäville.

Vantaalla tai koko Suomessa ei ole montaa varastoa, jossa VAK-tilat olisivat merkittävämmät kuin Avialogiksessa.

– Tämä on meille iso ja tärkeä investointi tulevaisuuteen. Hyvin erilaisille asiakkaille on tärkeää saada ratkaisu sekä tavallisten että vaarallisten tuotteiden varastointiin, ja kun he saavat sen samalta luukulta, siitä on heille selvää etua, Juha sanoo.

Tosi kyseessä – VAK-palveluiden turvallisuudelta vaaditaan paljon

Jos rakennusta suunniteltaessa otetaan huomioon, mikä seinä siitä mahdollisen onnettomuuden sattuessa räjähtää, mihin suuntaan ja kuinka pitkälle, tiedetään, että kyse on vakavista asioista. 

Avialogiksen rakennuttajan alkuperäisiin suunnitelmiin on tehty matkan varrella paljon Baronan omia lisäinvestointeja muun muassa vaarallisten aineiden vuoksi.

– Noin puolet lisäinvestoinneista ovat koskeneet pelkästään vaarallisten aineiden tiloja. Vaadittavat luvat ovat syystäkin tarkat, ja haluamme täyttää turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin säännöt pilkulleen. Meidän asiakkaidemme on voitava luottaa, että meillä hommat hoituvat kunnolla ja turvallisesti, Juha Salo kertoo.

Vaarallisten aineiden käsittelyssä yksi toiminnan mittakaavasta kertova raja on se, haetaanko lupaa pelastuslaitokselta vai Tukesilta. Baronalle luvan on myöntänyt juuri suurempia lupia myöntävä Tukes.

– Esimerkiksi syövyttävien aineiden tilojemme lattia kestää 99-prosenttista rikkihappoa 48 tunnin ajan. Meillä vitsaillaankin, että tulipa sitten tehtyä Suomen kallein lattia, Juha naurahtaa.

Ratkaisut kustannustehokkaasti myös monimutkaisiin tarpeisiin

Yhdessä pientavaroiden käsittelyyn erinomaisesti sopivan varastoautomaation kanssa mahdollisuudet kattaviin VAK-palveluihin tekevät Avialogiksesta erinomaisen valinnan asiakkaalle, joka tarvitsee monipuolisuutta ja joustavuutta.  

–  Kun asiakkaalla on varastoautomaatissa tai perinteisesti varastoitavien tuotteiden lisäksi osa tuotteista vaarallisia aineita, me olemme erittäin kustannustehokas vaihtoehto. Kosmetiikka-alan monipuoliset tuoteryhmät ovat todella hyvä esimerkki siitä, miten erilaisilla varastointi- ja kuljetusvaatimuksilla olevia tuotteita voidaan meillä käsitellä samassa toimipisteessä kustannustehokkaasti ja turvallisesti.

Kosmetiikan lisäksi Avialogiksen mahdollisuuksista hyötyvät esimerkiksi rakennusalan materiaalitoimittajat, elektroniikkatuotteiden myyjät ja kaikki, joiden pitää varastoida esimerkiksi ponnekaasuja, akkuja tai desinfiointiaineita.

– Meiltä kysyminen on helppoa eikä maksa mitään. Varastointitarpeiden selvittäminen ei ole rakettitiedettä, vaan matalan kynnyksen keskustelulla asiakkaat pääsevät jo pitkälle pohdinnoissaan siitä, mikä on heille oikea ratkaisu, Juha Salo sanoo.

Tutustu Avialogikseen