Ensin Maranello, nyt Barona – varastoautomaatiolla keräilystä huippuluokkaa

Samuli Laukka 11.1.2022

Kosmetiikkaa, sairaalatuotteita tai vaikka lentokoneiden osia – Baronalla on nyt hyvät valmiudet vastata tiukkoihinkin vaatimuksiin tehokkaasti.

Mitä yhteistä on Porschella, Ferrarilla ja Baronalla? Ainakin uusi, huipputehokas varastoautomaatiojärjestelmä.

Baronan varastopalveluissa vuonna 2021 käyttöön otettu varastoautomatiikka pääsee täyteen iskuun tämän vuoden aikana, kun uusi logistiikkakeskus Avialogis aloittaa toiminnan.

– Varastoautomaation käytössä ollaan siirrytty ensin koeajoista testaukseen ja nyt jo optimointiin, joten kun toiminta Avialogiksessa alkaa, pientavaroiden varastointimme ja keräilymme on heti maailmanluokkaa, sanoo Baronan logistiikan kehitysasiantuntija Mikael Wahren.

Sen pitäisi olla kiinnostava uutinen kaikille pientavaroiden varastoijille, esimerkiksi verkkokauppiaille. Kustannustehokas järjestelmä mahdollistaa, että myös tarkan sääntelyn alaisia tuotteita voi käsitellä kaikkien vaatimusten mukaisesti – turvallisesti ja luottamuksellisesti.

– On asiakkaallamme sitten kosmetiikkaa, sairaalatuotteita tai vaikkapa lentokoneiden osia, meillä on nyt hyvät valmiudet vastata tiukkoihinkin vaatimuksiin tehokkaasti. Tuotteiden kulkua voi seurata yksikkötasolla ja tuotteiden käsittelyoikeudet voi antaa vaikka vain yhdelle työntekijälle. Erätiedot ovat aina ajan tasalla, Wahren kertoo.

Tarkka laadunvarmistus – virheiden kulut minimiin

Yksi automaatiojärjestelmän tärkeimmistä hyödyistä virheiden eliminointi. Laitteiden käytössä on viisi laadunvarmistuspistettä, joissa varmistetaan, että oikea tuote on todella menossa oikeaan paikkaan.

– Yhdenkin rivin virhe voi olla logistiikassa suuri kulu, joten virheiden väheneminen näkyy heti myös viivan alla. Työntekijälle tämä laadunvalvonta tekee työnteosta helppoa, ei vaikeaa, kun muun muassa viivakoodin, led-näytön ja laser-osoittimen avulla oikeat tuotteet löytyvät vaivattomasti, Mikael Wahren sanoo.

Havainnekuva Avialogiksen varastoautomaatiojärjestelmästä

Havainnekuvassa varastoautomaatiojärjestelmä Avialogiksessa.

12-metriset automaatiotornit seisovat varastossa vaikuttavan näköisinä vierekkäin, mutta ne eivät ole kankeita jättiläisiä, vaan ketteriä, nopeasti käyttäjäänsä palvelevia tehopakkauksia. Yksi työntekijä voi hoitaa helposti jopa neljää konetta ja yli tusinaa tilausta samaan aikaan.

– Automaatiojärjestelmän avulla pystymme palvelemaan virheettömästi ja tehokkaasti kaikenlaisia asiakkaita pienistä keskisuuriin ja suuriin saakka. Järjestelmän puolesta ei ole ongelma esimerkiksi varastoida samaan torniin kahden pahimman kilpailijan identtisiä tuotteita, sillä työn laadunvarmistus pitää huolta, että aina oikean päämiehen oikea tuote liikkuu oikeaan suuntaan.

Jatkuvaa optimointia esimerkiksi verkkokauppojen tarpeisiin

Jokaisessa varastoautomaatissa on tavaroille 80 tasoa, ja jokaisen tason säilytysjärjestelmän voi suunnitella erikseen. Suunnitelmia voi myös muuttaa nopeasti kokemusten mukaan ja asiakkaan tarpeiden perusteella.

– Varastoautomaatiojärjestelmää käytettäessä työtä optimoidaan koko ajan. Työntekijöiden kokemusten lisäksi laite itse osaa tehostaa toimintaansa jatkuvasti. Kone oppii pitämään alempana ne tasot, joiden tuotteita keräillään usein, jolloin tason liikkumiseen edes ja takaisin vie vähemmän aikaa.

Koska jokaisen yksittäisen rivin keräily on automaatiolla niin tehokasta, se on erinomainen tapa varastoida esimerkiksi verkkokauppojen tuotteita. Avialogiksessa varastoautomaation mahdollistamana verkkokauppias saa keinon teettää verkkokauppansa varastoinnin, keräilyn, pakkaamisen, lähettämisen ja jopa kuljetuksen helposti ja Uudellamaalla jopa kahden tunnin pikatoimituksena.

– Avialogiksen ja varastoautomaation avulla pienille ja keskisuurille yrityksille tarjoutuu todella tehokkaat mahdollisuudet järjestää omien tuotteidensa logistiikka niin kotimaan markkinoita kuin kansainvälistäkin toimintaa ajatellen. Avialogiksen automaateista on vain muutama kilometri lentoasemalle ja reilu kymmenen satamiin, Baronan kehitysasiantuntija Mikael Wahren sanoo.

Lue lisää Avialogiksesta »

Tutustu Avialogikseen

Lue lisää varasto­palveluista