Soveltuvuusarviointi

Soveltuvuusarviointi

Kuka hakijoista sopii parhaiten organisaatiokulttuuriin tai tehtävässä vaadittuihin ydinkompetensseihin? Mikä hakijoita motivoi ja millaiset arvot heille ovat tärkeitä? Millaisen rooli hakijat ottavat ryhmätilanteissa?

Soveltuvuusarviointi tuo kaivattua tukea päätöksentekoon, kun rekrytoidaan asiantuntijatehtäviin tai vaativiin johdon rooleihin.

Soveltuvuusarvioinneissa Baronan kumppanina toimii Bravedo-yhteisöön kuuluva Momentous Oy.

Miten soveltuvuusarviointi toteutetaan?

Psykologisen soveltuvuusarvioinnin kokonaisuus rakennetaan juuri hakua tukevaksi yhdistelmäksi eri menetelmiä, jotta saadaan roolin kannalta relevanttia tietoa työnhakijoista. Ehdokkaille toteutetuista arvioinneista kootaan lausunto, jossa otetaan kantaan soveltuvuuteen ja arvioidaan tehtävässä menestymisen mahdollisuuksia. Koosteet puretaan yhteisessä keskustelussa, jolloin esihenkilö pääsee sparrailemaan arvioinnin tehneet psykologin kanssa hakijan toiminta- ja ajattelutapoja sekä toimintaa ohjaavia motivaattoreita.

Soveltuvuusarviointia voidaan tehdä useilla menetelmillä, ja sopiva menetelmien yhdistelmä valitaan aina tehtävän ja siinä vaadittavien kompetenssien mukaan.

Soveltuvuusarvioinnin menetelmiä:

 • Psykologiset kykytestit
 • Persoonallisuus- ja motivaatiomittarit
 • Työpsykologin haastattelu
 • Simulaatiot
 • Ryhmätyöt

Miksi käyttäisit soveltuvuusarviointia rekrytoinnissa?

 1. Minimoi virherekrytointien riski

 2. Moniulotteisuutta valintakriteereihin

 3. Lisää tietoa hakijoiden vertailuun

 4. Toinen ammattimainen mielipide hakijoista

Eikä siinä vielä kaikki, sillä rekrytointivaiheessa tehty soveltuvuusarviointi hyödyttää myös jatkossa sekä esihenkilöä että arvioitua henkilöä itseään.

 • Tukee valitun henkilön esihenkilön työtä. Arvioinnista esihenkilö saa arvokasta tietoa hakijan vahvuuksista ja kehittymiskohteista, joten häntä on helpompi tukea uran alussa. Perehdytys sujuu jouhevammin, kun esihenkilö tuntee työssään aloittavan motivaatiopohjan, kompetenssit ja tavoitteet.
 • Kehittymisen väline arvioidulle henkilölle. Soveltuvuusarviointi on hakijalle itselleen hyvä mahdollisuus pohtia omia työtapojaan ja syventää ymmärrystä itsestään työntekijänä. Toteutamme arvioinnit valmentavalla otteella, mikä takaa, että hakija saa oivalluksia vahvuuksistaan ja kehittämiskohteistaan.
”Soveltuvuusarviointi antaa lisävarmuutta päätöksentekoon, luo hyvää työnantajamielikuvaa ja tehostaa ehdokkaan työssä kehittymistä. Se on hyvä startti niin uudessa tehtävässä aloittavalle kuin hänen esihenkilölleenkin.”
Katri Hurme, johtaja, Momentous Oy
Katri Hurme, johtaja, Momentous Oy

Yhteystietomme

Paavo Saranen
Paavo Saranen
Henri Pynnönen
Henri Pynnönen
Johtaja, asiakakassektorit & -ratkaisuthenri.pynnonen@barona.fi
Jarkko Rinne
Jarkko Rinne
COO, rakennus & Country Manager, Norja

Rakennus

+358 43 824 4455jarkko.rinne@barona.fi
Markku Vihma
Markku Vihma
Myyntijohtaja, teollisuus

Teollisuus, Engineering, Tekniikka ja Asennus, ...

+358 40 830 7621markku.vihma@barona.fi
Marina Velikova
Marina Velikova
Head of Solutions, Global Talent Solutions+358 50 594 4027marina.velikova@finlandrelocation.com
Asiantuntijamme sinun toimialallesiHaluatko kumppanin, joka ymmärtää tilanteesi jo puolesta sanasta? Kun asioit kanssamme, asioit aina oman toimialasi asiantuntijan kanssa.Katso oman alasi palvelut