Case Danfoss: Englanninkielinen oppisopimus tuo ratkaisun työntekijäpulaan

Case Danfoss: Englanninkielinen oppisopimus tuo ratkaisun työntekijäpulaan

  1. Haaste

    Uusiutuvan energian suosion kasvu on lisännyt kysyntää LVIK-ratkaisuille, minkä vuoksi Danfoss rekrytoi jatkuvasti uutta työvoimaa. Sopivien työntekijöiden löytäminen on muodostunut kuitenkin kompastuskiveksi.

  2. Ratkaisu

    Danfoss päätti laajentaa hakua kansainvälisiin osaajiin ja alanvaihtajiin oppisopimuskoulutuksilla, joita yritys järjestää tiiviissä yhteistyössä Baronan kanssa.

”Pitkäaikainen yhteistyömme Baronan kanssa on sujunut erinomaisesti, sillä se perustuu molemminpuoliseen avoimuuteen. Voimme olla Baronaan varauksetta yhteyksissä, jos tarvitsemme apua rekrytoinneissa.”
Heidi Saarinen, HR Generalist, Danfoss
Heidi Saarinen, HR Generalist, Danfoss

Danfoss on globaali tanskalainen perheyhtiö, joka valmistaa monipuolisesti tuotteita moniin lämmityksen, hydrauliikan ja jäähdytyksen tarpeisiin. Uusiutuvan energian suosion kasvu lisää kestävien LVIK-ratkaisujen kysyntää, minkä vuoksi Danfoss rekrytoi jatkuvasti uutta työvoimaa. Rekrytoinnin haasteiden taklaamiseksi ja oikeiden osaajien löytämiseksi Danfoss on tehnyt pitkäjänteistä ja monipuolista yhteistyötä Baronan kanssa vuodesta 2011 alkaen.

– Tällä hetkellä meillä on iso tarve erityisesti kokoonpanon työntekijöille, sillä tuotteiden kysyntä kasvaa jatkuvasti. Vaasanseudulla on tällä hetkellä hyvä työllisyystilanne, mikä aiheuttaa meille haasteita rekrytointiin. Olemme tehneet monia toimenpiteitä uusien työntekijöiden saamiseksi Vaasan-tehtaallemme. Viimeisimpänä päätimme järjestää Baronan kanssa oppisopimuskoulutuksia sekä suomenkielisille että englantia puhuville työntekijöille, kertoo Danfossin Vaasan-tehtaan johtaja Antti Kumara.

Kansainväliset työntekijät rikastuttavat työyhteisöä

Sopivien työntekijöiden löytäminen on muodostunut Danfossissa kompastuskiveksi erityisesti kokoonpanossa, minkä vuoksi yritys päätti laajentaa hakua kansainvälisiin osaajiin ja alanvaihtajiin. Syksyllä 2022 Danfoss kokeili hakea ratkaisua työvoimapulaan oppisopimuskoulutuksista, joita yritys järjestää tiiviissä yhteistyössä Baronan kanssa. Kumaran mukaan oppisopimuskoulutuksien avulla on löydetty osaavia ja motivoituneita kansainvälisiä työntekijöitä, jotka ovat tuoneet vaasalaiseen työyhteisöön toivottua piristettä.

– Englanninkielisten työntekijöiden merkitys on meille todella suuri nyt ja tulevaisuudessa. Suomessa rekrytointien haasteena on, että suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle ja nuoret sukupolvet ovat puolestaan huomattavasti pienempiä. Tämän vuoksi koemme, että ulkomaiset työntekijät ovat meille tärkeä voimavara. Kansainväliset osaajat ovat varsin joustavia työntekijöitä, minkä lisäksi heillä on hyvä asenne työntekoon ja runsaasti intoa oppia uutta. Etsimme jatkuvasti uusia työntekijöitä niin kokoonpanoon, tuotekehitykseen kuin muille osastoille, Kumara sanoo.

Kansainväliset rekrytoinnit tuovat turvaa osaajapulaan

Danfossin HR Generalistina työskentelevän Heidi Saarisen mukaan Danfossin Vaasan-tehtaassa rekrytointien kompastuskivi on työntekijöiden sitouttaminen. Yhteistyössä Baronan kanssa Danfoss on tehnyt pitkäjänteistä henkilöarviointia, mikä on auttanut yritystä löytämään oikeaa kohderyhmää. Sitoutumista tuetaan pitämällä työntekijöistä hyvää huolta: esimerkiksi kansainvälisten osaajien sopeutumista edistetään tarjoamalla heille suomen kielen opetusta.

Opas rekrytointiin tähtääviin koulutuksiin yrityksille. Lataa klikkaamalla

– Oppisopimuskoulutuksesta meillä on nyt valmistumassa 10 uutta työntekijää kokoonpanoon. Pian meillä käynnistyy vastaavanlainen koulutus myös englannin kielellä. Olemme vahvasti sitä mieltä, että englanninkielinen oppisopimus ja kansainväliset osaajat ovat tulevaisuutta. Meidän on todella vaikeaa löytää suomenkielisiä kokoonpanijoita, joten näin haluamme varmistaa, että meillä on työntekijöitä myös jatkossa, Heidi Saarinen sanoo.

Ammattitaitoinen rekrytointikumppani auttaa löytämään oikeat osaajat

Saarisen mukaan tiivis yhteistyö Baronan kanssa on tuottanut tulosta ja henkilöstömäärä Danfossissa on kehittynyt toivotulla tavalla. Monimuotoisen ja ammattitaitoisen työyhteisön kehittäminen kansainvälisiä osaajia rekrytoimalla onkin muodostunut pysyväksi osaksi Danfossin liiketoimintaa.

– Olemme saaneet Baronalta paljon tietotaitoa ja verkostoja, joita meillä ei omasta takaa ole ollut. Saimme esimerkiksi englanninkieliseen oppisopimuskoulutukseen todella paljon hakemuksia ja valitsimme sinne liki 15 englanninkielistä tuotantotyöntekijää. Pitkäaikainen yhteistyömme Baronan kanssa on sujunut erinomaisesti, sillä se perustuu molemminpuoliseen avoimuuteen. Voimme olla Baronaan varauksetta yhteyksissä, jos tarvitsemme apua rekrytoinneissa, Saarinen toteaa.

Danfoss-konserni työllistää n. 42 000 henkilöä kaikkialla maailmassa ja palvelee asiakkaita yli 100 maassa. Vuonna 2022 konsernin liikevaihto oli 10,3 miljardia euroa. Danfossin pääkonttori sijaitsee Tanskan Nordborgissa, ja Suomen-toimipisteet ovat Helsingissä, Lappeenrannassa, Tampereella, Vaasassa ja Vantaalla.

Rekrytoi kouluttamalla »