Martela kuljettaja ja autot

Case Martela: Ratkaisu kuljettajapulaan löytyi oppisopimuskoulutuksista

  1. Haaste

    Martelan muuttopalveluissa kuljettajapula alkoi koetella liiketoimintaa. Ammattitaitoisia, ammattipätevyyden omaavia kuljettajia ei löytynyt rekrytoimalla.

  2. Ratkaisu

    Barona ehdotti oppisopimuskoulutusta sekä rekrytointikanavaksi että nykyhenkilöstön osaamisen kasvattamiseksi. Baronalla oli selkeä näkemys, miten kokonaisuus rakennetaan, ja Martelan vastuulle jäi vain oppimisympäristön tarjoaminen. Ammattitaitoisia kuskeja löytyy nyt palveluiden laadun ylläpitämiseen asiakkaille, ja rekrytointiväylä uusille on valmiina jatkoa varten.

"Voin lämpimästi suositella Baronaa kumppaniksi. Meillä on hyvä yhteisymmärrys ja tiivis yhteydenpito. Viime vuosina yhteistyömme on ottanut jälleen uusia askeleita, joten odotan innolla, mitä tulevaisuus tuo tullessaan."
Patrik Berg, Removals Supervisor, Martela
Patrik Berg, Removals Supervisor, Martela

Kotimainen perheyritys Martela on Pohjoismaiden johtava työ- ja oppimisympäristöjen kehittäjä. Yritys tarjoaa laajan tuote- ja palveluvalikoiman, jonka ylläpitämiseksi tarvitaan riittävästi henkilöstöresursseja. Viime vuosina rekrytoinnin kompastuskiveksi on muodostunut pula ammattitaitoisista kuljettajista, ja tähän haasteeseen Martela lähti etsimään ratkaisua Baronan oppisopimuskoulutuksesta.

– Martelan palvelut kattavat tuotteiden koko elinkaaren. Työtilojen suunnittelun lisäksi vastaamme itse projektin toteuttamisesta sekä asiaan kuuluvista muutto-, asennus- ja huoltopalveluista. Viime aikoina meidän on ollut vaikea löytää ammattipätevyyden omaavia kuljettajia, minkä takia halusimme kokeilla oppisopimuskoulutusta rekrytointikanavana. Sen avulla olemme onnistuneet tuomaan uusia työntekijöitä organisaatioomme samalla, kun olemme monipuolistaneet olemassa olevan henkilöstön ammattitaitoa, kertoo Removals Supervisor Patrik Berg.

Asiantunteva kumppani tunnistaa tarpeen oppisopimukselle

Martelalle oppisopimuskoulutus oli täysin uusi tapa rekrytoida. Bergin mukaan mahdollisuuteen oli kuitenkin helppo tarttua, koska Baronalla oli selkeä näkemys oppisopimuskoulutuksen toteuttamisesta ja sen hyödyistä.

– Barona on meille pitkäaikainen kumppani, jonka kanssa olemme tehneet yhteistyötä monella eri tasolla. Täten oli luontevaa kokeilla oppisopimuskoulutusta rekrytointikanavana juuri heidän kanssaan. Barona oli itse aktiivinen projektin käynnistämisessä ja löysimme nopeasti hyvän synergian eri toimijoiden kesken. Martelan vastuulle kuului ainoastaan oppimisympäristön tarjoaminen, Berg kuvailee tunnelmia yhteistyön alkumetreiltä.

Oppisopimuskoulutus valmistaa osaajia, joita ei löydy markkinoilta

Oppisopimuskoulutus suunniteltiin Martelan ja opiskelijoiden tarpeet etusijalla. Innokkaita osallistujia löydettiin olemassa olevista työntekijöistä sekä Baronan vuokratyöntekijöistä.

Yksi oppisopimuskoulutukseen osallistuneista on Teemu Huuskonen, jonka osaaminen ja työnkuva laajenivat muuttomiehen ja kalusteasentajan roolista ammattikuljettajaksi. Tutustu Teemun kokemuksiin oppisopimuskoulutuksesta Martelalla ja Baronalla. Huuskonen kokee, että työn ja opiskelun yhteen sovittaminen sujui mutkattomasti joustavan työnantajan ansiosta.

Kaksi vuotta kestävän koulutuksen aikana osallistujat pääsivät hankkimaan kuljettajan ammatin kannalta olennaista osaamista, kuten logistiikan, asiakaspalvelun sekä projektinhallinnan taitoja.

– Olemme tähän mennessä toteuttaneet kaksi oppisopimuskoulutusta. Suunnittelemme koulutusten sisällöt yhteistyössä Baronan kanssa, minkä ansiosta saamme opintoihin sisällytettyä meille tärkeitä asioita. Oppisopimuksen kautta olemme saaneet innokkaita työntekijöitä, joilla on edellytykset toimia kalusteasentajana sekä kuljettajana. Samalla koulutukset toimivat viestinä Baronan ja Martelan työntekijöille siitä, että haluamme investoida työntekijöiden osaamiseen ja sitouttaa heitä organisaatioon, Berg kertoo.

Opas rekrytointiin koulutuksen kautta

Myös Martelan ajojärjestelijänä työskentelevä Jani Karttunen on tyytyväinen oppisopimuskoulutusten tuottamiin tuloksiin. Hänen mukaansa oppisopimuksen hienous piilee siinä, että sen avulla myös nykyiset työntekijät saavat mahdollisuuden laajentaa osaamistaan.

– Oppisopimuskoulutusten kautta olemme saaneet taloon uusia osaajia varustettuna suurella oppimisen innolla. Kattava koulutus tarjoaa hyvät perusteet kuljettajan työhön, minkä ansiosta työntekijöiden perehdyttäminen on helpompaa. Koulutuksissa on ollut mukana kaikenlaisia tekijöitä aina alanvaihtajista vastavalmistuneisiin. Osa koulutettavista on ollut nykyisiä työntekijöitämme, jotka ovat halunneet kartuttaa jotain lisäosaamista. Esimerkiksi muuttomiehet ovat tätä kautta voineet löytää polun kuljetusalan ammattilaiseksi, Karttunen kertoo.

Jatkuva yhteistyö tukee henkilöstöresurssien suunnittelua

Martelalle oppisopimuskoulutus on ollut varsin mutkaton rekrytointikanava, minkä avulla taloon on saatu kaivattua moniosaamista. Tulevaisuudessa yhteistyön Baronan kanssa uskotaan tiivistyvän entisestään rekrytointien saralla.

– Oppisopimuskoulutus muotoutui nopeasti luonnolliseksi osaksi meidän arkea. Yhteistyö opiskelijoiden kanssa on ollut antoisaa ja heistä on ollut suuri apu päivittäisessä toiminnassa. Voin oman kokemukseni perusteella lämpimästi suositella Baronaa kumppaniksi, sillä meillä on hyvä yhteisymmärrys ja tiivis yhteydenpito molemmin puolin. Viime vuosina yhteistyömme on ottanut jälleen uusia askeleita, joten odotan innolla, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, Berg kuvailee.

Haluatko oppia lisää rekrytointiin tähtäävistä koulutusratkaisuista?

Istahdimme yhteisen pöydän ääreen keskustelemaan, millainen ratkaisu koulutuksen kautta rekrytointi on yritykselle. Katso tallenne ⬇

Osaajia uupuu? Rekrytoi koulutuksen kautta
Osaajia uupuu? Rekrytoi koulutuksen kauttaVoisimmeko olla sinulle avuksi kuten Martelalle? Tutustu rekrytointia tukeviin koulutusratkaisuihimme.Lue ratkaisuista