Case Santa Claus Holiday Village: Kansainvälisestä rekrytoinnista apua huutavaan työvoimapulaan

Case Santa Claus Holiday Village: Kansainvälisestä rekrytoinnista apua huutavaan työvoimapulaan

  1. Haaste

    Santa Claus Holiday Village tarvitsee vuosittain Lappiin sesonkitöihin yli 100 työntekijää. Majoitus- ja ravintola-alan työntekijät ovat kiven alla. Osaavaa ja sitoutunutta henkilökuntaa on vaikea löytää. Lapin matkailussa erityisesti sesonkien vaihtelu tuo oman erityispiirteensä rekrytointiin ja kilpailu työntekijöistä on kovaa.

  2. Ratkaisu

    Barona rekrytoi Santa Claus Holiday Villageen vuosittain kansainvälisiä sesonkityöntekijöitä, jotka työllistyvät ravintola-alan työtehtäviin ja siivoustehtäviin. Baronan avulla Santa Claus Holiday Village on onnistunut löytämään ammattitaitoisia ja luotettavia kansainvälisiä työntekijöitä, jotka palaavat lomakylään töihin kerta toisensa jälkeen.

”Yhteistyö Baronan kanssa on erittäin huoletonta. He tuntevat tarpeemme ja tietävät, mitä haemme työntekijöiltä. Olemme onnistuneet löytämään ihania ja osaavia tekijöitä myös vaativimpiin rekrytointeihin. Ilman kansainvälistä työvoimaa olisimme pulassa.”
Inga Pokka-Jääskö, toimitusjohtaja, Santa Claus Holiday Village
Inga Pokka-Jääskö, toimitusjohtaja, Santa Claus Holiday Village

Santa Claus Holiday Village on Rovaniemen Napapiirillä sijaitseva lomakylä, joka tarjoaa asiakkailleen hotellitason majoitusta. Majoituspalveluiden ohella asiakkaiden viihtyvyydestä huolehditaan monipuolisilla ravintolapalveluilla, lahjatavaraliikkeillä sekä aktiviteeteilla, jotka on suunniteltu erityisesti ulkomaisia asiakkaita ajatellen. Olennainen osa lomakylän sesonkiluonteisesta toimintaa ovat kansainväliset työntekijät, joita yritys löytää riveihinsä Baronan maailmanlaajuisen verkoston kautta.

– Olemme perheyritys, jolla on pitkä historia tällä alueella. Toimintamme alkoi porontaljojen muokkaamosta jo vuonna 1969, minkä jälkeen kylä on kehittynyt vuosi vuodelta. Nykyään Santa Claus Holiday Village on kokonaisvaltainen lomakylä ja turistikohde, kertoo yrityksen toimitusjohtaja ja omistaja Inga Pokka-Jääskö.

Vilkkaimman sesongin aikana Santa Claus Holiday Villagessa majoittuu jopa 600 vierasta. Lomakylän laaja-alaisten palveluiden taustalla työskentelee satoja ammattitaitoisia hotelli- ja ravintola-alan työntekijöitä, joista suurin osa löydetään ulkomailta.

Toimitusjohtaja Inga Pokka-Jääskö

Kansainväliset rekrytoinnit avainasemassa

Hotelli- ja ravintola-alan haasteena on huutava työvoimapula, joka heijastuu vahvasti matkailualan yritysten arkeen. Santa Claus Holiday Village tekee Baronan kanssa tiivistä yhteistyötä rekrytointien saralla. Keväällä 2023 yrityksessä oli yhteensä 40 vakituista työntekijää ja yli 120 sesonkityöntekijää. Barona etsii yritykselle osaavia työntekijöitä, jotka siivouksen sekä ravintola-alan työtehtäviin.

– Toimintamme suurin haaste piilee siinä, että majoitus- ja ravintola-alan työntekijät ovat todellakin kiven alla. Baronan avulla olemme onnistuneet löytämään ihania ja osaavia tekijöitä myös vaativimpiin rekrytointeihin. Ilman kansainvälistä työvoimaa olisimme pulassa, sillä sesonkien vaihtelu on voimakasta ja kilpailu työntekijöistä Lapin alueella on todella kovaa, Pokka-Jääskö kertoo.

Opas kansainväliseen rekrytointiin yrityksille. Lataa klikkaamalla

Ulkomaalaiset työntekijät tuovat monimuotoisuutta ja iloa työyhteisöön

Inga kokee, että kansainväliset työntekijät ovat tuoneet moninaisuutta ja iloa Santa Claus Holiday Villagen työyhteisöön. Kansainväliset rekrytoinnit on helppo luottaa tutun kumppanin käsiin, sillä Barona huolehtii myös uusien työntekijöiden vastaanottamisesta ja perehdyttämisestä.  

– Baronalla tunnetaan tarpeemme ja tiedetään mitä haemme työntekijöiltä. Barona huolehtii puolestamme rekrytointien alkuvaiheesta, eli he etsivät meille proaktiivisesti uusia työntekijöitä ja hoitavat myös ensimmäiset haastattelut sekä valinnat. Baronan rekrytointiprosessi on toteutettu erittäin ammattimaisesti. He hakevat työntekijät lentokentältä, hoitavat heille majoituksen valmiiksi ja perehdyttävät heidät työtehtäviinsä. Kansainväliset osaajat viihtyvät täällä hyvin. He muodostavat tiiviin yhteisön, jossa on hauskaa työskennellä, Pokka-Jääskö toteaa.

Vastuullisuus ei pääty rekrytointiin
Vastuullisuus ei pääty rekrytointiinHR-koordinaattori Meiju Pykäri kertoo, miten Baronalla huolehditaan siitä, että rekrytoimme eettisesti ja vastuullisesti.Lue vastuullisuudesta KV-rekrytoinneissa

Yhteistyö Baronan kanssa vähentää huolia ja helpottaa arkea

Kansainväliset työntekijät ovat muodostuneet korvaamattomaksi osaksi lomakylän toimintaa; rautaisen ammattitaitonsa lisäksi he ovat tuoneet mukanaan uusia asiakkaita ympäri maailman. Ingan mukaan pitkäaikainen yhteistyö Baronan kanssa on helpottanut lomakylän arkea ja vähentänyt huolia rekrytointien saralla.

– Yhteistyö Baronan kanssa on erittäin saumatonta ja olemme heidän kanssaan tiiviisti tekemisissä. Vuosien varrella olemme oppineet tuntemaan toisemme hyvin, minkä ansiosta saamme heiltä nopeasti ja joustavasti apua rekrytointeihin. Voin suositella Baronaa lämpimästi, sillä he toimivat sanojensa mittaisesti. Kansainväliset työntekijät ovat antaneet meille erilaista näkökulmaa asioihin, ja heistä on muodostunut vuosien varrella meille tärkeitä ystäviä. Lisäksi kansainvälinen rekrytointi on lisännyt ihmisten tietoisuutta meistä muualla maailmassa, Pokka-Jääskö kiittelee.

Ratkaise osaajapula kv-rekryillä

Lue kv-rekrytoinnista