Case VAK Huoltopalvelut: Oppisopimuskoulutus ratkaisi ammattitaitoisten asentajien resurssipulan

Case VAK Huoltopalvelut: Oppisopimuskoulutus ratkaisi ammattitaitoisten asentajien resurssipulan

  1. Haaste

    Toiminnan laajentuessa Etelä-Suomeen VAK Huoltopalvelut kohtasi voimakkaan osaajapulan: osaavien asentajien rekrytoiminen muodostui valtavaksi ongelmaksi liiketoiminnan laajentamiselle.

  2. Ratkaisu

    Baronasta tuli kumppani, joka hankkii ympäri vuoden kaikkiin VAK Huoltopalveluiden toimipisteisiin osaajia eri taustoista oppisopimuskoulutuksen kautta. Baronan roolina on olla projektin yhteen kurova voima työntekijöitä etsivän yrityksen, koulutusta toteuttavan oppilaitoksen sekä tutkintoon ja rahoitukseen liittyvien viranomaisten kanssa. Malli on ratkaissut asentajien rekrytointia koskevat haasteet.

”En osannut odottaa, että oppi­sopimus­koulutuksen kautta voisi saada näin hyviä hakijoita. Olemme tähän mennessä löytäneet kymmenen pätevää työntekijää, jotka ovat kullan­arvoisia tekijöitä meille jo koulutuksen aikana.”
Juha-Matti Ruuskanen, toimitusjohtaja, VAK Huoltopalvelut
Juha-Matti Ruuskanen, toimitusjohtaja, VAK Huoltopalvelut

VAK Huoltopalvelut tarjoaa monipuolisia huolto- ja korjaamopalveluita raskaalle kuljetuskalustolle valmistajasta riippumatta. Yritys toimii osana VAK-konsernia, joka on Suomen ainoa raskaan kaluston päällirakenne- ja perävaunuvalmistaja omalla huoltoketjulla.

Toiminnan laajentuessa Etelä-Suomeen VAK Huoltopalvelut kohtasi voimakkaan osaajapulan: sopivien työntekijöiden rekrytoiminen muodostui valtavaksi ongelmaksi liiketoiminnan laajentamiselle.

VAK Huoltopalveluiden toimitusjohtaja Juha-Matti Ruuskanen oli aluksi skeptinen Baronan ehdottamaan oppisopimuskoulutuksen kautta rekrytointiin, mutta kokeilu kannatti. Baronan toteuttaman räätälöidyn oppisopimuskoulutuksen avulla yhtiö on onnistunut löytämään kipeästi tarvitsemiaan asentajia toimipisteisiinsä ympäri Suomen.

Juha-Matti Ruuskanen, toimitusjohtaja

VAK Huoltopalveluiden toimitusjohtaja Juha-Matti Ruuskanen ratkaisi resurssipulaa rekrytoimalla uusia tekijöitä oppisopimuskoulutuksen kautta.

– VAK on 50-vuotias yritys, jolla on juuret Varsinais-Suomessa. Vuonna 2015 avasimme Vantaalle uuden Huoltopalveluiden toimipisteen, jolloin rekrytoinnista tuli meille eräänlainen haaste. Meidän oli vaikeaa löytää sopivia työntekijöitä markkinoilta siitäkin huolimatta, että kouluttaisimme työntekijät tehtäviin oma-aloitteisesti. Baronasta löysimme kumppanin, joka hankkii ympäri vuoden kaikkiin toimipisteisiimme osaajia eri taustoista oppisopimuskoulutuksen kautta, kertoo Ruuskanen.

Asiakkaan tarpeisiin räätälöity koulutus tuottaa tulosta

Yhteistyössä oppilaitoksen kanssa Barona rakensi VAK Huoltopalvelut Oy:n tarpeisiin vastaavan oppisopimuskoulutuksen, mikä on ratkaissut asentajien rekrytointia koskevat haasteet. Oppisopimuskoulutukseen voivat osallistua alanvaihtajat, joille malli tarjoaa paitsi työpaikan myös mahdollisuuden saada virallisen tutkinnon omasta osaamisestaan. Oppisopimuskoulutuksessa työntekijä aloittaa työsuhteen koulutuksen alkaessa ja opiskelee työtään tehden ja työn ohessa ammatillisen tutkinnon.

”Baronan ihmiset selvästi haluavat ratkaista meidän haasteita.”
Juha-Matti Ruuskanen, toimitusjohtaja, VAK Huoltopalvelut
Juha-Matti Ruuskanen, toimitusjohtaja, VAK Huoltopalvelut

Baronan roolina on olla projektin yhteen kurova voima työntekijöitä etsivän yrityksen, koulutusta toteuttavan oppilaitoksen sekä tutkintoon ja rahoitukseen liittyvien viranomaisten kanssa.

– En osannut odottaa, että oppisopimuskoulutuksen kautta voisi saada näin hyviä hakijoita. Olemme kokeilleet erilaisia toimintatapoja uusien asentajien löytämiseksi, mutta yksikään niistä ei ole ollut yhtä tehokas kuin oppisopimuskoulutuksella rekrytointi. Barona mainostaa vapaita oppisopimuspaikkoja, tekee esikarsinnat, hoitaa oppilaitosyhteistyön ja vie projektin kokonaisuutena maaliin saakka. Tämä malli on toiminut meillä erittäin hyvin ja oppisopimuskoulutuksen kautta olemme tähän mennessä löytäneet kymmenen pätevää työntekijää, jotka ovat kullanarvoisia tekijöitä meille jo koulutuksen aikana, Ruuskanen kuvailee.

Ammattitaitoinen hakijamarkkinointi tavoittaa työpaikanvaihtajat

Oppisopimuskoulutus työllistymisen keinona on herättänyt asennustyöstä kiinnostuneiden alavaihtajien huomion ja houkutellut heitä hakemaan VAK Huoltopalveluille. Ammattitaitoisesti toteutettu hakijamarkkinointi sekä projektinhallinta keräävät kiitosta VAK Huoltopalveluiden toimitusjohtajalta.

– Barona on hoitanut kaiken rekrytointiin liittyvän todella ammattitaitoisesti aina hakijamarkkinoinnista alkaen. Yhteistyö heidän kanssaan on ollut todella helppoa, ja olemme löytäneet monia kullanarvoisia osaajia yhtiöömme. Vaikka Barona tekee paljon asioita puolestamme, olemme myös itse aktiivisesti ottaneet osaa yhteistyön rakentumiseen. Baronan ihmiset ovat jatkuvasti meihin yhteydessä ja selvästi haluavat ratkaista meidän haasteita, kiittelee Ruuskanen.

Opas rekrytointiin tähtääviin koulutuksiin. Lataa klikkaamalla

Jos osaajia ei löydy, kouluta.

Rekrytoi kouluttamalla »