Eläkepäivät saavat odottaa, kun työ on intohimo

Henna Varis 9.11.2020

Olisin päässyt eläkkeelle 63-vuotiaana, mutta en halunnut jäädä kotiin ihmettelemään. –Sirkkaliisa Pere

Töiden jatkaminen eläkeiän kynnyksellä oli itsestäänselvyys Sirkkaliisa Perelle, 68. Koko ikänsä taloushallinnon parissa työskennellyt Sirkkaliisa kertoo nauttivansa uuden oppimisesta, eikä leppoisten eläkepäivien viettäminen ole ajankohtaista, vaikka eläkeraja onkin ohitettu jo vuosia sitten. 

– Olisin päässyt eläkkeelle 63-vuotiaana, mutta en halunnut jäädä kotiin ihmettelemään. Onneksi pystyin jatkamaan töitä silloisessa työpaikassani. Olen ajatellut, että kun joutuu käyttämään päätään, niin toivottavasti pysyy pidempään hyvässä kunnossa, Sirkkaliisa Pere toteaa.

Kun Sirkkaliisa jättäytyi pois kokoaikaisesta työstään 67 vuotiaana, päätti hän jatkaa taloushallinnon töitä keikkaluontoisesti. Puolisen vuotta keikkailtuaan Sirkkaliisa hyppäsi kuitenkin vielä kokopäiväisesti työelämään Baronan kautta.

– En ole koskaan ollut mikään kodinhengetär, työ on ollut minulle aina pääasia. Olen pitkäikäistä sukua, joten eläkeaika saattaisi käydä pitkäksi, jos jäisin jo nyt pois työelämästä.

Taloushallinnon konkari on tiimin kameolontti

Pitkä historia taloushallinnon parissa auttaa erilaisten tehtävien omaksumisessa. Nykyisessä Financial Assistant -roolissaan Sirkkaliisa on ehtinyt tuurata jo yrityksen ostoreskontraa ja Financial Controlleria.

– Jo keskikoulussa minulla oli vapaaehtoisena aineena kirjanpito, ja kauppaopiston jälkeen aloitin pankkivirkailijana. Nuorempana työskentelin hetken ATK-kouluttajana, mutta muuten olen tehnyt koko työurani taloushallinnon parissa. En ole koskaan karsastanut työtä. Kunhan töitä on ja työtehtävät liittyvät jollain tapaa taloushallintoon, olen tyytyväinen.

Työn lisäksi Sirkkaliisan vapaa-ajan harrastuksetkin pyörivät numeroiden ympärillä. Sudokuja tulee tehtyä ja myös neulomisharrastuksesta löytyy linkki lukujen maailmaan – pitäähän silmukatkin laskea kuviollisia villasukkia tehdessä.

– Numerot ovat aina olleet lemppareita. Kaikki sellainen, missä pääsee pohtimaan ja ratkaisemaan ongelmia on minulle mieleistä tekemistä.

Työnteko eläkkeellä – mitä kannattaa ottaa huomioon?

Moni odottaa eläkepäiviä innolla. Aikaa, jolloin voi omistautua esimerkiksi lapsenlapsille tai harrastukselle. Osalla intoa töiden jatkamiselle löytyisi, mutta terveydentila ei sitä salli. Mikäli työelämässä haluaa kuitenkin jatkaa eläkeiän saavuttamisen jälkeenkin, suosittelee Sirkkaliisa ottamaan rohkeasti yhteyttä omaan työeläkeyhtiöön.

– Mielestäni pitäisi painottaa enemmän sitä, että kannattaa selvittää työeläkeyhtiöltä, miten töiden jatkaminen vaikuttaa taloudelliseen tilanteeseen ja eläkkeen suuruuteen. Uskon, että moni ei osaa kysyä työeläkeyhtiöltä asiasta. Itselläni on esimerkiksi tässä vaiheessa sellainen tilanne, ettei minun eikä työnantajani tarvitse enää maksaa työeläkemaksuja.

Ensi vuoden alku kuulostaa Sirkkaliisan osalta työntäyteiseltä. Nykyisen työn lisäksi tiedossa on keikka isännöintiyhtiössä, jossa taloyhtiöiden tilinpäätökset aiheuttavat kiirettä. Lisätyön Sirkkaliisa aikoo hoitaa iltaisin ja viikonloppuisin päätyönsä ohella.

Tehtävät Financial Assistant -roolissa jatkuvat näillä näkymin vielä parin vuoden ajan. Entä mitä sitten kun nykyinen pesti päättyy, onko vihdoin aika siirtyä nauttimaan eläkepäivistä?

– En ole vielä miettinyt mitä sitten teen, riippuu niin tilanteesta. Jos terveys on tällainen kuin nyt, niin voisihan sitä jotain keikkoja vielä tehdä, Sirkkaliisa naurahtaa.

Sirkkaliisa on oiva esimerkki siitä, että rekrytointipäätöksiä tehdessä tulisi keskittyä syntymävuoden sijaan henkilön osaamiseen ja persoonaan.

Lue keikkatyöstä
Lähtisitkö keikalle?Lue, miksi keikkatyö on hyvä vaihtoehto iästä, elämänvaiheesta tai aiemmasta työhistoriasta riippumatta.Lue juttu