IT-töihin ulkomaille? Työntekijämme kertovat: Tällaista on Katowicessa

Emilia Mölsä 5.1.2023

Katowicen palvelukeskuksen IT-asiantuntijoita

Tiesitkö, että Etelä-Puolassa sijaitsee tunnelmallinen, lähes 300 000 asukkaan kaupunki, jonne matkaa vuosittain useita suomalaisia IT-alan tehtäviin?

Aivan Katowicen keskustan tuntumassa, yhdessä moderneista kortteleista, sijaitsee Baronan palvelukeskus. Siellä nelisenkymmentä asiantuntijaa työskentelee teknisenä etätukena suomalaisille asiakkaille ja viettää yhdessä myös rentoa vapaa-aikaa. 

Tässä jutussa kolme baronalaista kertoo kokemuksistaan Katowicesta: Miten muutto Suomesta Puolaan sujui? Millaista on työ teknisessä tuessa? Ja mitkä asiat ovat päässeet yllättämään? 

Muutto Puolaan toi kaivattua vaihtelua korona-ajan yksinäisyyteen 

Yksi palvelukeskuksen uusimmista tulokkaista on tamperelainen Joonas Mäkinen, joka aloitti Baronalla junior IT service agentina lokakuussa 2022. Sähkötekniikan kandia opiskelevan Joonaksen työnhakua vauhditti korona-ajan eristäytyminen. Jatkuva etäopiskeleminen ja kontaktien puute kun kävi sosiaalisen luonteen päälle. 

– Halusin uuden ympäristön ja vähän vaihtelua. Katselin työpaikkoja ja huomasin sattumalta, että Barona hakee IT-alan työntekijöitä ulkomaille. En ollut koskaan käynytkään Puolassa tai asunut ulkomailla. Puola vain tuli vastaan, Joonas kertoo. 

Eteneminen ensimmäiseen vakityöhön kävi sutjakasti, sillä vain reilu kuukausi työhakemuksen lähettämisestä Joonas jo matkasi uuteen asuinmaahansa. Työpaikan lisäksi Barona auttoi käytännön asioissa. 

– Tärkein apu on ollut asunto ja byrokratia-asiat. Sain asua firman kämpässä ensimmäiset kolme kuukautta. Lisäksi HR auttoi paperihommissa, joita oli paljon. Myös lennot oli järjestetty firman puolesta. 

"Service desk -työssä tärkeintä on, että osaa hakea tietoa."

Työssään service deskissä Joonas vastaa asiakkailta tuleviin puheluihin, joissa on aina jokin tekninen ongelma tai pyyntö. Ongelmanratkaisutaidot ovatkin tässä työssä eduksi, ja Joonaksen mielestä tärkeintä on, että osaa hakea tietoa. 

Kiitosta saa niin työn mielekäs sisältö kuin tiivis työyhteisö, jossa on heti alusta lähtien ollut tervetullut olo. 

– Täällä saa aina apua, eikä ketään lytätä maahan, jos ei heti jotakin osaa. Hengataan työkavereiden kanssa myös vapaa-ajalla. Kerran tein pannukakkuja ja ihmiset tulivat syömään. 

Liian hyvää ollakseen totta? Mutta totta se on!

Adam Emeschajmerille työtilaisuus Katowicesta on ollut unelmien täyttymys. Puolalaissyntyisenä, mutta 12-vuotiaana Suomeen muuttaneena, paluu juurille oli aina hautunut mielessä. 

Töitä hän etsi laajasti eri aloilta, kunnes bongasi Baronan ilmoituksen Katowicesta. 

– Työpaikkakuvaus näytti liian hyvällä ollakseen totta. Barona maksoi lennot ja hankki asunnon. Mietin, voiko tällaista ollakaan! Voin tulla omaan kotimaahan ja työskennellä suomeksi, Adam iloitsee. 

Senior IT support specialistina työskentelevä Adam on viihtynyt Baronalla jo pari vuotta, ja kertoo että kaikki ilmoituksessa todella piti paikkansa. Jopa firman järjestämä taksikuski saapui kentälle ajoissa.

Itse työ sisältää muun muassa salasanojen resetointia ja synkronointiongelmien ratkomista, mutta välillä eteen tulee haastavampia ”next level -juttuja”. Iltavuorot sujuvat palvelinvalvonnan parissa. 

"Puola on IT-maa, tietokoneskene on aika iso."

Parasta Adamin mielestä on juuri vaihtelevuus. 

– Kun asiakas soittaa, niin ei voi koskaan tietää, mitä sieltä tulee. Työ on kuin baarimikolla: asiakas saattaa purkaa ärsyyntyymisensä meihin, ja toisinaan taas tulee kiitosta. Joka päivä oppii uutta. 

IT-alalle Adam löysi harrastuneisuutensa kautta. Nuoresta lähtien on tullut puuhailtua tietokoneiden ja kännyköiden parissa, ja siinä sivussa toimittua ilmaisena IT-tukena kavereille ja sukulaisille. 

Adam kehuu Katowicea ystävälliseksi kaupungiksi ja Puola on maana kehittynyt myönteiseen suuntaan. 

IT-alan kannalta Puolaa kannattaa pitää silmällä. 

– Puolalaiset on nörttejä kyllä. Puola on IT-maa, tietokoneskene on aika iso.

Puola pääsi yllättämään

Jere Ruohorannalle Mikkelistä Katowiceen muuttaminen ei ollut aluksi mitenkään itsestään selvää. Vaikka työkokemusta ulkomailta oli jo ehtinyt kertyä työssäoppimisen muodossa, tuntui muuttaminen vieraaseen maahan isolta harppaukselta. Myöskään Puola maana ei ollut ennestään kovin tuttu. 

– Ensimmäinen mielikuvani Puolasta ei ollut kovin imarteleva. Mutta tein taustatutkimusta ja tajusin, että Puolahan on lähes Suomen kaltainen länsimainen EU-maa. Turvallinen ja rauhallinen. 

Myös maantieteellinen sijainti kiehtoi matkustelusta pitävää Jereä. Katowicesta on erinomaiset junayhteydet ympäri Puolaa sekä suuriin Keski-Euroopan kaupunkeihin. Tieto Baronan järjestämästä asunnosta siivitti päätöksen syntymistä. 

Eniten Jere kertoo yllättyneensä siitä, ettei Puolassa välttämättä pärjää englannin kielellä. Esimerkiksi kaupoissa ja kahviloissa voi olla haastavaa asioida englanniksi. Se ei kuitenkaan ole ollut ongelma, koska elekielellä ja käännösohjelmien avulla kyllä pärjää, hän sanoo. 

Barona myös järjestää Katowiceen muuttaneille työntekijöilleen vapaaehtoisia puolan kielen alkeiskursseja, joten perusteet tulevat heti tutuiksi. 

"Olen erittäin iloinen, että hain silloin tähän paikkaan."

Jere on viihtynyt Baronalla jo kaksi vuotta ja tekee Adamin tapaan senior IT support specialistin töitä. Tehtäviin kuuluu teknisen tuen työpyyntöjen käsittelyn lisäksi ohjeiden luomista ja ylläpitoa, kouluttamista ja tiimin tukihenkilönä toimimista. 

Palvelukeskuksen henkeä hän kehuu vuolaasti. 

– Meillähän on ihan huipputyöyhteisö. Käydään paljon ulkona ja Baronan kautta on usein yhteistoimintaa. Ollaan kaikki kavereita keskenämme ja olen tosi iloinen, että olen tutustunut näihin ihmisiin. 

Päätökseensä muuttaa Puolaan Jere on ollut todella tyytyväinen ja näkee tulevaisuutensa Puolassa ja Katowicessa. 

– Lyhyesti sanottuna olen viihtynyt täällä. Pidän työstäni ja olen erittäin iloinen, että hain silloin tähän paikkaan. 

Kiinnostaisiko sinuakin työskennellä Katowicessa?
Kiinnostaisiko sinuakin työskennellä Katowicessa?Tutustu Baronan palvelukeskukseen Puolassa ja tsekkaa avoimet paikat!Lue lisää