Keikkatyöllä voi valita vapaamman työelämän.

Eeva loi keikkatyöllä omannäköisen uran: ”En halua jämähtää vain yhteen paikkaan”

Eeva Louko 19.8.2021

Eeva Alapirtti on työskennellyt Baronalla kaupan ja ravintola-alan keikkatöissä vuodesta 2016 lähtien. Alapirtti nauttii keikkatyön tuomasta vapaudesta ja vaihtelusta eikä haikaile vakituiseen työhön takaisin.

Lohjalainen Eeva Alapirtti, 48, jäi vakituisesta työstään työttömäksi vuonna 2014. Kun parin vuoden päästä ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha uhkasi loppua, tuli työnhaku entistä akuutimmaksi. Vakituinen työ ei kuitenkaan missään vaiheessa haavelistalla.

- Aloin miettimään ja katselemaan, mihin haluaisin töihin. En halunnut mitään vakituista työtä, sillä se oli nähty ja koettu, eikä kiinnostanut sitoutua sellaiseen. Pelkkä ajatus vakituisuudesta inhotti, halusin ettei työviikko ole aina ennalta määrätty, Alapirtti kuvailee.

Alapirtin taskusta löytyi palkanlaskijan tutkinto kauppakoulusta sekä tietojenkäsittelytieteiden opintoja ammattikorkeakoulusta. Näihin aiheisiin hän ei kuitenkaan halunnut enää palata. Sen sijaan hän alkoi pommittamaan Baronaa määrätietoisesti keikkatyöt mielessä.

- Elokuussa 2016 aloin aktiivisesti laittamaan Baronalle hakemuksia kaikkiin mahdollisiin tehtäviin, jotka olivat suhteellisen lähellä kotoani ja jonne olisi autottomana helppo mennä. Tiesin, ettei taustallani ole mahdollisuuksia saada niitä, mutta halusin silti, että nimeni jäisi mieleen. Ajattelin, että hitto soikoon kyllä jotain on pakko löytyä, Alapirtti kertoo.

"Ei ole tarvinnut vapaapäiviä viettää"

Väsytystaktiikka puri, sillä Baronalta otettiin lopulta yhteyttä Alapirttiin. Alapirtti oli pistänyt hakemuksen lohjalaisen muovinjalostustehtaan linjastoon yötyöntekijäksi, mutta tätä paikkaa hänelle ei tarjottu. Sen sijaan Alapirtille ehdotettiin keikkatyötä kaupan alalta. Hän otti sen ilomielin vastaan.

- Ilmeisesti he tajusivat, ettei minusta pääse eroon, Alapirtti nauraa.

Ura Baronalla keikkatyöntekijänä urkeni nopeasti. Alapirtti teki keikkaa Apetitin palvelutiskillä Kirkkonummen ja Tammisaaren toimipisteissä. Vapaapäivinä hän työskenteli ABC-huoltoasemilla ja viikonloppuisin Nummelassa yökerhon blokkaajana.

- Kun he oppivat Lohjan Baronalla tuntemaan minua ja ymmärsivät, että teen mitä työtä tahansa enkä osaa sanoa ei, työtä oli alusta lähtien paljon. Ei ole niin sanotusti tarvinnut vapaapäiviä viettää. Nautin kiireisestä työarjesta ja työnteosta.

Alkoiko keikkatyö kiinnostaa?
Alkoiko keikkatyö kiinnostaa?Lue lisää keikkatyöstä ja katso samalla avoimet keikkatyöpaikat – hakea voit vaikka heti.Lisää keikkatyöstä

Koulutus antaa perusteet - mutta työ opettaa

Työhistoriaa onkin kertynyt viidessä vuodessa kiitettävästi eri tehtävistä. Alapirtti on työskennellyt ympäri kehyskuntia Lohja-Tammisaari-Inkoo-Karjaa-alueilla niin ABC-huoltoasemilla, palvelutiskeillä kaupassa sekä yökerhossa. Siitä syntyi kipinä opetella lisää puolestaan ravintola-alasta.

- Tein keikkaa yöblokkarina yökerhossa Nummelassa eli keräsin tuoppeja ja siivosin pöytiä. Tästä syttyi kipinä ravintolapuolelle ja halusin kouluttautua tarjoilijaksi. Baronan kautta järjestetyt koulutukset olivat todella hyviä ja antoivat perusteet. Sen jälkeen työ on opettanut.

Monipuolista osaajaa on viety myös Korona-aikana. Työt ovat jatkuneet tiiviisti koko poikkeusajan läpi. Viime vuoden kesäkuusta lähtien Alapirtti on työskennellyt enemmän Kirkkonummen Citymarketissa. Hän teki siellä peräti 6 päiväistä työviikkoa.

- Se tuntui kyllä liian sitouttavalta. Nykyään teen enää kahta vuoroa siellä ja olen käynyt muuallakin keikalla, koska en halua jämähtää vain yhteen paikkaan. Rakastan sitä, että voin mennä uusiin paikkoihin ja minne vain. Ikinä ei aamulla tiedä, mihin päivä vie, oletko vapaalla vai töissä. Se pitää työelämän mielekkäänä.

"Kannattaa olla aktiivinen"

Alapirtin mukaan Barona on pitänyt hänestä erinomaisen hyvää huolta vuosien aikana, eikä hänellä ole aikomustakaan lähteä muualle.

- Lohjalla yhteyshenkilöni on ihan mahtava. Hän huolehtii, että pysyn töissä ja me juttelemme jatkuvasti. Tällä hetkellä minulla on vuoroja syksyyn asti Lohjan ABC:llä ja yksittäisiä keikkoja Citymarketissa. Mutta eiköhän Baronalla ole jo viritelty jotain pääni menoksi tulevaisuudessa, Alapirtti nauraa.

Alapirtti suosittelee keikkatöitä kaikille, jotka tykkäävät haastaa itsensä ja oppia uutta eri aloista.

- Kaikki on itsestä kiinni. Kannattaa olla aktiivinen ja valmis tekemään mitä tahansa ja olla avoin ehdotuksille. Aina voi myös kouluttaa itseään, jos löytyy joku kiinnostava uusi juttu, Alapirtti linjaa.