Palkkatoive työhakemukseen – vinkkejä määrittelyyn ja perusteluihin
Jos ei hikipisarat ole nousseet vielä täyttäessä työpaikkahakulomakkeen loppumattomia tyhjiä vastauslaatikoita, niin viimeistään sydän jyskyttää palkkatoive-ruudun ilmestyttyä näkökenttään. Mitä uskaltaisi toivoa, ja toisaalta, mihin tyytyä?
”En halua rankata itseäni ulos hausta”, on yksi eniten käytetyistä syistä, kun palkkatoive puuttuu hakemuksesta. Viimeistään haastattelussa rahasumma tulee kuitenkin lausuttavaksi ääneen, joten arvaukseksi jää, mitä on saavutettu kun numerosarjaa ei kirjoiteta hakemukseen. Palkkapyyntöjen erot ovat suuret, toiveita löytyy työehtosopimusten (TES) työsuojaamasta alarajasta aina reippaasti puolen kymmenen tuhannen paremmalle puolelle. Ei tuhlata kenenkään aikaa ja uskaltaudutaan puhumaan numeroista suuntaa antavasti jo alkumetreillä. Summa tarkentuu kyllä kun työtehtävästä saa paremman kuvan ja varsinaisiin palkkaneuvotteluihin kannattaa ryhtyä vasta kun paikka kärkijoukossa varmistuu.
Ei ole suuri synti jättää palkkatoivetta pois, mutta ”unohdus” kannattaa tehdä vain perustelluista syistä. Asianmukaisesti täytetty hakemus antaa kuvan huolellisesta hakijasta ja perusteellisesta työtavasta. Konsultille tarjottu tieto nopeuttaa myös hakemusten käsittelyä ja pyöräyttää prosessia joutuisasti eteenpäin.
Oman työpanoksen hinnoittelu on vaikeaa ja palkkatoiveen määrittelyyn kannattaakin käyttää tovi. Realistinen, ennakkoon valmiiksi mietitty palkkatoive kertoo hakijan valmistautuneen haastatteluun ja tunnistavan toimenkuvan sisällön ja työn vaativuuden - sekä oman osaamisen. Ahneuteen ei kukaan halua sortua, mutta liian halvallakaan ei osaamistaan saa myydä. Palkankorotus myöhemmässä vaiheessa on työläs prosessi, joten helpommalla pääset kun saat palkan kohdilleen heti alusta. Lisäksi on hyvä huomata, että vaikka hakuvaiheessa haluaisikin saada työpaikan "hinnalla millä hyvänsä", pitemmän päälle tunne liian pienestä palkasta hiertää kuin kivi kengässä ja saa motivoituneen työntekijänkin "varpaat rakoille" hyvinkin nopeasti.
”En halua rankata itseäni ulos hausta.”
Kysy opiskelukavereilta ja tarkista TES
Työelämän alkutaipaleella kulkevan kannattaa rohkeasti udella eri töiden ja alojen palkkatietoja konkareilta. Kevyelle gallupille on tässä vaiheessa tilaus. Työhön siirtyneiden opiskelutovereiden kanssa voi vertailla kuulumisten lisäksi myös työstä maksettua korvausta. Ei ehkä ihan suoraan ja pisteelleen, mutta suuntaa antavasti ja ottaen huomioon toimiala, työnantaja ja paikkakunta vaihtelut.
Kyselyiden lisäksi googlailusta on apua. Alan liitot ja järjestöt tarjoavat osviittaa vallitsevalle palkkatasolle. Tutustu alan TES:iin. Vuotuisia palkkatutkimuksia teettävät myös rekrytoivat tahot ja esimerkiksi Oikotien sivuilta löytyy palkkalaskuri, joka antaa palkkahaarukan kokemusvuodet ja toimialan huomioon ottaen.
Perustele toiveesi
Kun vihdoin palkkatoiveesi on kirkastunut, kerro se empimättä. Ja jatka keskustelua kertomalla, miksi olet juuri kertomasi summan arvoinen. Perustelut vakuuttavat, ettei luku ole hatusta vedetty. ”Sama kuin nykyisessä vastaavassa tehtävässäni, vastaa osaamistani / työkokemustani / koulutustani, tradenomin mediaani palkka, tehtävän vaativuustaso...”. Painavat perustelut auttavat tiedon vastaanottajaa määrittämään summan oikeellisuuden ja hyväksymään tarvittaessa suuremmankin palkkatoiveen.
Ja aina, ihan aina, on syytä olla tuntosarvet kohollaan. Keskusteluissa työnkuvasta ja yrityksestä saat vahvistusta aiemmin määrittelemään palkkatoiveeseesi. Kuuntele ja ole valmiina neuvottelemaan. Molempiin suuntiin! Pystytkö hiukan tinkimään, jos työpaikan tarjoajan budjetti palkkaukseen on pienempi? Ja taasen, työnantajan toiveiden ja odotusten ollessa tehtävän osalta alun perin arvioimaasi merkittävästi vaativammat, on perustellusti ihan ok nostaa palkkatoivetta.
Raha ei ratkaise kuitenkaan kaikkea: hyvä työilmapiiri ja mukavat ja kannustavat, osaavat kollegat ovat työarjessa tärkeämpiä. Siihen kun lisätään mielenkiintoinen ja motivoiva työnkuva, mahdolliset työsuhde-edut ja etenemismahdollisuudet, kerran kuukaudessa tilille solahtava summa löytää arvoasteikollasi oikean tason.
Yhtään kuitenkaan väheksymättä euromäärän tärkeyttä. Rohkeutta siis eurokeskusteluihin!